Povežite se s nama

U fokusu

Najsretniji na svijetu je Varaždinac Filip: neće ostati bez svojeg asistenta i prijatelja Dominika!

Objavljeno:

- dana

Odlična vijest

Osobe s invaliditetom, ukupno njih 509 u cijeloj Hrvatskoj, ipak neće ostati bez svojih osobnih asistenata jer su iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u posljednji tren poručili kako će financirati usluge osobnih asistenata još naredna četiri mjeseca.

Riječ je o projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda i u kojem je sudjelovalo pedesetak udruga s područja cijele Hrvatske čiji su članovi osobe s invaliditetom. Udruge su prijavile svoje članove u projekt putem kojih su osobe s invaliditetom dobile svoje osobne asistente, većinom mlade nezaposlene ljude s burze koji su im pomagali u svakodnevom životu i često postali njihovi novi najbolji prijatelji. Osobni asistenti su provodili s njima četiri sata dnevno i dobivali naknadu od 2000 kuna, a jednogodišnji projekt ističe 28. listopada. 

Udrugama je tijekom godine obećavano kako će se projekt nastaviti, ali do danas se nije raspisao natječaj za njegov nastavak te su se mnoge udruge ovih dana digle na noge i o svome problemu progovorile kroz medije, između ostalih i Savez društava multiple skleroze Hrvatske te Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.

Čini se da je njihova “pobuna” urodila plodom jer je danas tijekom dana došla konačno pozitivna vijest iz resornog ministarstva koje je obećalo financirati uslugu osobnih asistenata još četiri mjeseca tj. u prijelaznom razdoblju do raspisivanja novog natječaja. U ministarstvu su također obećali kako će se ujedno u tom vremenu raspisati natječaj za nastavak projekta koji bi ovoga puta trebao trajati dvije godine.

Varaždinsko društvo distrofičara sazvalo je danas konferenciju za medije na kojoj su željeli upozoriti javnost na završetak projekta i financiranja, ali su na kraju s okupljenim medijima podijelili dobru vijest.

 

 

Na konferenciji je sudjelovao jedan korisnik usluge i troje osobnih asistenata, redom mladi studenti kojima je ovaj posao i plaća od 2000 kuna uvelike olakšala studiranje. Dvije mlade studentice iz Slavonije osobne su asistentice u obitelji s dvoje odraslih muškaraca s cerebralnom paralizom.

“Postali smo dio te obitelji i nastavile bi im pomagati i na volonterskoj bazi”, izjavile su studentice, kojima je ipak drago što će nastaviti dobivati naknadu. 

Na konferenciji je bio Filip i njegov asistent Dominik koji mu je postao najbolji prijatelj.

Problemi s isplatama

“Svakog dana dođem u 8 sati ujutro, pomažem mu u hranjenju, vježbamo, idemo u šetnju, dvaput tjedno ga masiram, što on najviše voli”, govori Dominik koji se s puno pažnje odnosi prema Filipu, a on je s velikim negodovanjem odgovorio na upit – kako bi se osjećao da odjednom izgubi Dominika.

Prema informacijama kojima raspolaže voditeljica projekta u društvu distrofičara Renata Pocedulić, na području Varaždinske županije uslugu osobnih asistenata kroz ovaj je projekt dobilo 15 osoba kroz tri udruge, a na području Međimurske županije putem čakovečkog društva distrofičara ovu uslugu dobilo je desetak osoba.

Na konferenciji su također upozorili kako su im dosad sredstva za financiranje ovog projekta prilično neredovito stizala tako da su se morali na različite načine snalaziti kako bi redovito isplaćivali naknade asistentima i pokrivali ostale troškove.

Bespovratna sredstva iz EU fonda isplaćuju se preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, točnije Središnjeg ureda za Eu projekte, koji traži “previše” papirologije, rečeno je na konferenciji za medije, a u HZZ-u se pravdaju da sredstva kasne jer su podkapacitirani.

Dosad im je isplaćeno oko 70 posto troškova, a 30 posto još čekaju, s tim da u ugovoru stoji da će sredstva dobiti u roku od 18 mjeseci od završetka projekta.

Neke su se udruge zbog toga našle u problemima te su im računi blokirani, tvrde u varaždinskom društvu distrofičara koje zasad uspjeva podmiriti svoje obveze.

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje