Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždin dobiva novi park površine 7000 metara četvornih

Objavljeno:

- dana

U varaždinskom POS naselju pored Ulice grada Koblenza bit će dogodine uređen novi park. Najavili su to u ponedjeljak, 23. studenoga, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i Alen Runac, direktor Parkova, tijekom predstavljanja novouređenog dječjeg igrališta u tom dijelu grada.

Naime, aktualna vlast u Gradu krenula je uređivati igrališta i u onim kvartovima koji dosad nisu imali ni dječja ni sportska igrališta.

– U ovom trenutku spomenuto POS naselje je jedan od najvećih kvartova u gradu. Ne samo po izgradnji nego i po useljenim zgradama. No dosad ovdje nismo osim malog parka imali ni jedno dječje igralište. Mi smo danas postavili novo igralište, čime ujedno simbolično označavamo i početak gradnje jednog velikog parka. On će se prostirati na 7000 metara četvornih zemljišta i dat će jednu posebnu notu ne samo građanima koji ovdje žive, već zapravo i cijelom gradu – naglasio je gradonačelnik.

Varaždinci iza kućanske rampe nisu imali ovakav park, koji će sada biti uređen i opremljen sa športskim igralištima, klupicama i stolovima. Bit će to idealan prostor za opuštanje i druženje na otvorenom.

– To naročito ističemo u ovo vrijeme koronakrize. Nitko se neće zaraziti boraveći vani na zraku i ako se bude pridržavao mjera, kao što ih se mi sada pridržavamo – smatra  Ivan Čehok.

Govoreći o ovom projektu, odnosno o jednoj od najvećih hortikulturnih investicija u Varaždinu, koja će biti završena tijekom slijedeće godine, osvrnuo se i na goruće prometne probleme u tom kvartu.

– Grad je pred dobivanjem građevinske dozvole za uređenje kućanske rampe. Štoviše, spremni smo već u proljeće taj projekt prijavi na eurofondove i realizirati ga nakon 45 godina odgađanja – uvjeren je gradonačelnik.

Na njega se nadovezao Alen Runac, naglasivši da je u protekloj godini u uređenje igrališta  investirano oko 700.000 kuna.

– na gradskom području imamo 52 dječja igrališta i ove godine Parkovi su počeli na njih postavljati gumene, antistres podloge. I iduće godine rezervirat ćemo 700.000 kuna u proračunu za nastavak izgradnje novih i obnovu postojećih igrališta. Kad se ovaj novi park završi, ovaj će kvart dobiti jednu lijepu cjelinu. Rješenja su spremna, a  jedino što nam nedostaje je veći broj djelatnika. Naime, kontinuirano radimo na brojnim lokacijama s  ciljem još boljeg uređenja grada. Između ostalog, već ovih dana, počinjemo sa sadnjom drvoreda na Grabanicama – zaključio je direktor Parkova.

Kako izgleda novo igralište u POS-u pogledajte u galeriji fotografija:

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinskom uraru Mariu Benkusu vrijedno priznanje za 55 godina obrtništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, u utorak, 30. travnja, uručio je priznanje poznatom varaždinskom obrtniku Mariju Benkusu, čiji urarski obrt ima tradiciju od čak 55 godina.

Urarski obrt Benkus osnovao je još 1969. godine Zdravko Benkus, a nakon njegove smrti ovaj urarski obrt naslijedio je njegov sin – Mario.

– Obrt sam naslijedio od svog oca Zdravka 2012. godine, a posao sada nastavljaju moji sinovi – Mihael i Matija. Oni su uz svog djeda zavoljeli urarski zanat, pa obiteljski obrt nastavlja već treća generacija u našoj obitelji. U tih, više od pola stoljeća, urarski se zanat jako promijenio. U vrijeme kada sam počeo raditi kao urarski majstor još smo uvijek imali puno popravaka mehaničkih satova, a danas su oni rijetkost, tako da je već godinama naš primarni posao – zamjena baterija i remena. Danas je, posebice mladima, najvažniji izgled sata a ne njegova kvaliteta. Već osam godina nitko se ne školuje za to zanimanje. No, nadam se da urarstvo ipak ima budućnost, jer bi bilo žalosno da naš grad ostane bez urara – rekao je ovaj poznati varaždinski urar, jedan od samo troje urarskih obrtnika koji još uvijek rade u našem gradu.

Priznanje koje u sklopu obilježavanja 120. godišnjice organiziranog obrtništva u Varaždinu svojim članovima dodjeljuje Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, Mariju Benkusu uručio je Vladimir Bais, predsjednik UHOV-a.

– Pokojni Zdravko Benkus bio je majstor čije su vješte ruke mogle popraviti svaku uru. Svojem obrtu dao je snažnu obiteljsku notu, pa je svoje znanje i vještine uspješno prenio na sina Marija, kojeg je odgojio u obrtničkom duhu. U vođenju obrta on bez iznimke, poštuje sva obrtnička načela, svaki posao mora biti obavljen na primjereni način, točno, kvalitetno i na vrijeme. Stoga je priča o urarskoj obitelji Benkus jedna od najljepših obrtničkih priča u gradu Varaždinu, jer je utemeljena na znanju i iskustvu, ali i na velikoj ljubavi prema satovima i obiteljskoj tradiciji. Posebno želim istaknuti kako je ovaj varaždinski obrtnik aktivan u našem udruženju, u kojem je sada član Skupštine – naglasio je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin varaždinskog urara Marija Benkusa predložilo je za dodjelu najviše nagrade Hrvatske obrtničke komore – statuu Zlatne ruke s poveljom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje