Povežite se s nama

U fokusu

Do novih učionica, kabineta i sportske dvorane modelom JPP-a?

Objavljeno:

- dana

POKRENUTI PROJEKTI DOGRADNJE I REKONSTRUKCIJE V. I VI. OŠ

Dugo najavljivani projekt rekonstrukcije i dogradnje VI. OŠ Varaždin, ali i V. OŠ konačno su se pomaknuli s “mrtve” točke.

Prošlog tjedna održan je uvid u idejne projekte od strane posjednika, vlasnika i nositelja prava nad nekretninama koje graniče s parcelama na kojima se planira rekonstrukcija i dogradnja dvije varaždinske osnovne škole.

Investicije od 30 milijuna kuna bez PDV-a

Nema sumnje, radi se o dvjema najvažnijim investicijama u području školstva u narednom razdoblju koje će, prema trenutnim procjenama, koštati gotovo 30 milijuna kuna bez PDV-a! Najveći dio, oko 18 milijuna kuna, “otpada” na rekonstrukciju i dogradnju VI. OŠ u okviru čega će jedna od najbrojnijih varaždinskih škola konačno dobiti i novu školsko-sportsku dvoranu. Prema projektu kojeg je izradila tvrtka Competent iz Varaždina, dvorana će biti površine od 720 četvornih metara sa sklopivim teleskopskim tribinama kapaciteta oko 200 osoba te 502 kvadrata pratećeg prostora potrebnog za kvalitetno održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

U V. OŠ, čiji je zahvat procijenjen na 11,78 milijuna kuna i za koju je projekt izradila tvrtka Arhia iz Varaždina, provest će se rekonstrukcija kotlovnice, sistema grijanja te elektroinstalacija, koje su dotrajale. Kako zgrada nema nikakvu izolaciju, škola će dobiti i toplinsku fasadu. Osim toga, na obje škole predviđa se rekonstrukcija i reorganizacija postojećih prostora, čime će se dobiti funkcionalnije iskorišten prostor.

Veliki zahavati, ali iz kojih izvora?

No, postavlja se pitanje iz kojih će se izvora financirati ovi projekti. Grad Varaždin ima manjak u proračunu, a konačna vrijednost investicija mogla bi se povećati s obzirom da, primjerice, procijenjena vrijednost investicije u VI. OŠ ne uključuje i opremanje.

– Izvori financiranja ovise o izabranom modelu. U tijeku je evaluacija projekata i izrada komparatora kojim će se usporediti troškovi dogradnje i održavanja po modelu JPP-a u odnosu na klasični model gradnje, što vodi Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). Nakon što analiza završi, Gradu će biti predložen bolji model. U slučaju odabira JPP-a, raspisivanje natječaja očekuje se krajem ožujka 2014., a točna cijena i rokovi bit će utvrđeni u natječaju koji će definirati CEI – poručuju iz Grada Varaždina, premda ističu kako je izvrsna vijest da, prema novom zakonu o JPP-u, država sufinancira projekte s 55 %, a to bi, ističu, bilo veliko rasterećenje za investiciju i gradsku blagajnu.

Znači li to da će se kapitalni projekti školstva Grada Varaždina ipak graditi po JPP-u? Poznavatelji građevinske struke JPP ionako drže (pre)skupim u odnosu na ostale modele gradnje. Umjesto srljanja u JPP projekte, ne bi li bilo bolje novce za dogradnju i rekonstrukciju dvije varaždinske osnovne škole dobiti iz EU fondova?

Što će se raditi na V. OŠ Varaždin?

U V. OŠ planira se rekonstrukcija kotlovnice i sistema grijanja, elektoinstalacija, izvođenje toplinske fasade. Planira se dogradnja oko 192 četvorna metra, a u tom dijelu uredit će se primjerene sanitarije sportske dvorane, kabineti te prostor za više namjena. Rekonstruirat će se kuhinja, urediti veća blagovaonica i produženi boravaka za djecu s igraonicom. Racionalnom organizacijom postojećih prostora dobit će se nekoliko učinica, kabineti za nastavnike. Škola će dobiti lift kojeg će moći koristiti učenici s poteškoćama, a škola će se ograditi. Uredit će se i parkiralište.

Što će se raditi na VI. OŠ Varaždin?

Gradit će se nova, školsko sportska dvorana od s d 720 četvornih metara sa sklopivim teleskopskim tribinama kapaciteta oko 200 osoba te 502 kvadrata pratećeg prostora potrebnog za kvalitetno održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Zbog mogućnosti pregrađivanja, te broja svlačionica (četiri) i sanitarija, bit će omogućeno paralelno odvijanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture za dva razredna odjela. Rekonstruirat će se postojeća školska kuhinja, a obavit će se i rekonstrukcija kritičnih dijelova krovišta postojeće školske zgrade. Na 1. katu dogradit će se novi školski prostori, a vani će se urediti vanjska borilišta i parcele škole, s organizacijom parkiranja na parceli.

Izvor:
Foto: Siniša Sović/Ivan Agnezović

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje