Povežite se s nama

U fokusu

Djelatnicima šest gradova ove godine isplaćeno od nula do 8.000 kn neto

Objavljeno:

- dana

Kome božićnice, regresi i bonusi

Čak 80 posto stanovnika sjeverne Hrvatske očekuje božićnicu, po čemu su se pokazali kao najveći optimisti u istraživanju portala Moj posao.

Gleda li se cijela Hrvatska, dodatne prihode za Božić očekuje 49 posto građana. No svega njih 20 posto novac bi iskoristilo za kupnju božićnih poklona, a 19 posto bi si priuštilo mali luksuz.

Za plaćanje dugova

Ipak, većina se božićnici nada kako bi preživjeli kraj godine: čak 50 posto ispitanika odgovorilo je da bi božićnicu iskoristilo za podmirenje osnovnih životnih troškova, a svaki deseti bi novac iskoristio za podmirenje duga.
Ove godine zbog štednje božićnicu neće dobiti zaposleni u područnim uredima državnih i javnih službi, kojih je oko 240.000 u cijeloj Hrvatskoj. I dok u državnim službama dodatnih prihoda neće biti, provjerili smo hoće li božićnice isplatiti šest gradova u Varaždinskoj županiji, a pitali smo ih i jesu li svojim zaposlenicima isplatili regrese za godišnji odmor, odnosno bonuse za natprosječne rezultate u radu, što im zakon također dopušta.

Čak 60 posto Hrvata božićnicu bi iskoristilo za preživljavanje, pokazalo istraživanje

Zaposlenici Grada Varaždinske Toplice ove godine nisu dobili nikakve dodatne prihode, pa tako ni božićnicu.
– Grad Varaždinske Toplice neće svojim zaposlenicima isplaćivati božićnicu, regres, niti nikakve bonuse – odgovorila nam je gradonačelnica Goranka Štefanić.
Bez božićnica, regresa i bonusa ove su godine ostali i službenici te namještenici Grada Ivanca.
– Grad Ivanec službenicima i namještenicima, u skladu s proračunom Grada Ivanca za 2013. godinu, nije isplatio nikakve naknade prema navedenim pravilnicima, dakle ni naknadu za godišnji odmor (regres), ni božićnicu, ni dar u naravi, kao ni bonuse za natprosječne rezultate rada – poručili su iz Grada Ivanca.
Pojašnjavaju da je Pravilnikom o materijalnim i drugim pravima službenika i namještenika Grada Ivanca određeno da službeniku, odnosno namješteniku, pripada pravo na regres za godišnji odmor, na isplatu prigodne božićne nagrade te na dar u naravi jednom godišnje, ali u skladu s proračunskim mogućnostima.
Ni Grad Ludbreg neće isplatiti božićnicu, a ove godine nisu isplaćivali ni bonuse za natprosječne rezultate rada. Zaposlenicima je jedino isplaćen regres za godišnji odmor u iznosu od 50 kuna neto po danu godišnjeg odmora.
– Ukupno je za 14 zaposlenika isplaćeno 20.350 kuna, što je neoporezivo. Pravo na regres regulirano je Odlukom o materijalnim pravima zaposlenika upravnih tijela Grada Ludbrega – pojasnio je Bilić.

Dodatni prihodi

Od božićnica ove godine neće biti ništa ni u Gradu Varaždinu, koji ove godine nije isplatio ni regres za godišnji odmor.
– Prema Pravilniku o radu gradske uprave propisano je da se službenicima odnosno namještenicima može, sukladno proračunskim mogućnostima, isplatiti prigodna godišnja nagrada za božićne blagdane u neto iznosu od najmanje 50 posto, a najviše 100 iznosa na koji se, sukladno propisima, ne plaća porez na dohodak, o čemu odlučuje gradonačelnik uz konzultaciju sa Sindikatom, sukladno proračunskim sredstvima. S obzirom na to da u proračunu za ovu godinu novac nije osiguran, božićnice neće biti isplaćene, a isto je i kad su u pitanju regresi. Prema Pravilniku, regres se također isplaćuje prema proračunskim mogućnostima pri čemu neto iznos ne može biti veći od polovice bruto osnovice za izračun plaće službenika i namještenika – izvijestili su iz Grada Varaždina.

Bonusi isplaćeni na temelju pravilnika o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata

Ipak, Grad Varaždin je ove godine isplatio bonuse službenicima koji su se pokazali uspješni u radu, za što je ukupno izdvojeno 9.205,74 kuna.
– Kriteriji, sredstva za isplatu i postupak isplate dodataka za uspješnost na radu utvrđeni su Pravilnikom o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata i načinu isplate dodataka za uspješnost na radu u upravnim tijelima Grada Varaždina iz siječnja ove godine. U 2013. godini isplaćeno je ukupno 9.205,74 kuna za službenike koji su ispunili kriterije propisane Pravilnikom – odgovorili su iz Grada Varaždina.
Ni Grad Lepoglava svojim djelatnicima nije isplatio božićnicu, no ove su godine službenici ipak dobili regres za godišnji odmor i bonuse.
– Grad Lepoglava je ove godine isplatio djelatnicima regres za godišnji odmor u iznosu od 2.500 kuna po djelatniku, odnosno ukupno 22.500 kuna, a pravo na regres utvrđeno je Pravilnikom o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lepoglave. Temeljem Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi djelatnicima za natprosječne rezultate Grad Lepoglava je isplatio bonuse u ukupnom iznosu od 107.273,57 kuna bruto (s porezima i doprinosima), što u bruto iznosu iznosi 13.409,20 kuna po djelatniku, odnosno 8.045,52 kuna neto po djelatniku – izvijestili su iz Grada Lepoglave.
Jedini je ove godine od šest gradova u Varaždinskoj županiji božićnice isplatio Grad Novi Marof.
– Ove je godine, budući da je Grad Novi Marof to osigurao proračunom za 2013. godinu, božićnica isplaćena djelatnicima u iznosu od 1.250 kuna. Grad Novi Marof ima ukupno 14 zaposlenih i ukupno je za božićnice isplaćeno 17.500 kuna bruto. Djelatnicima je ove godine isplaćen i regres u iznosu od 1.000 kuna, ali djelatnicima nisu isplaćivani nikakvi bonusi – izvijestili su iz Grada Novog Marofa.

U Varkomu bez isplata božićnica

I dok će zaposlenici u državnim službama ostati bez božićnice, pojedina javna poduzeća ipak će ih isplatiti. Primjerice, Hrvatske šume svoje će zaposlenike nagraditi s 1.250 kuna, a HPB s 1.000 kuna. Za razliku od toga, djelatnici HEP-a i Hrvatske lutrije božićnice ove godine neće dobiti. A tri najveće tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina? – Varkom nije niti će radnicima isplatiti božićnicu, a uz to ove godine nije isplaćen regres niti su se za natprosječne rezultate isplaćivali bonusi – odgovorili su iz Varkoma.
A Termoplin? – Tema vašeg članka je isplata božićnica, regresa i bonusa djelatnicima u koju su uključeni gradovi i komunalne tvrtke. Termoplin d. d. Varaždin nije komunalna tvrtka već samostalno dioničko društvo – gospodarski subjekt koji posluje na otvorenom tržištu plina. Isplate koje nisu zakonska obveza za poslodavca, već su predviđene kao mogućnost u Termoplinu d. d. Varaždin utvrđuju se prema pravilniku i ugovoru o radu. Isplate ovih primitaka obračunavaju se sukladno Pravilniku o porezu na dohodak i drugim pozitivnim propisima tog područja vodeći računa o mogućnostima društva – naveli su ne navodeći konkretne podatke.
Iz Parkova odgovor nismo primili.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje