Povežite se s nama

Život i društvo

Citroën AX na struju za 5.000 € i uz puno rada

Objavljeno:

- dana

Ivica Repić napravio elektromobil

Da elektromobili ne moraju biti (pre)skupe pile, već obični automobili koje je moguće preinačiti uz prihvatljive troškove, ali uz iznimnu upornost i znanje te se zatim to vraća osjetnim financijskim uštedama, svjedoči Ivica Repić, elektrotehničar iz Malog Bukovca koji živi u Ivancu te putuje na posao u pedesetak kilometara udaljeni Ludbreg gdje, radeći u komunalnom poduzeću Lukom, vodi brigu o javnoj rasvjeti.

– Kada svakodnevno automobilom prevalite stotinjak kilometara, to se itekako osjeti na kućnom proračunu. Stoga sam odlučio smanjiti putne troškove vožnjom elektromobila vlastite izrade – veli nam zaljubljenik u „čiste“ tehnologije, koji je prethodno napravio elektrobicikl te postavio solarne panele snage 2 kW u svoje domaćinstvo kako bi bio što više energetski neovisan.
Zamišljeno – učinjeno. Rabljeni Citroën AX dizel iz 1994. godine, koji je kupio za dvije tisuće kuna, počeo je preuređivati prije godinu dana da bi ovih dana bio atestiran u Centru za vozila Hrvatske te uredno registriran.

Jednim punjenjem mogu prijeći od 120 do 140 kilometara

– Izvadio sam dizelski motor i umjesto njega stavio motor od viljuškara snage 5 kW s kojim postižem brzinu od 85 km/h. Struja dolazi iz 24 Lifepo4 baterija kapaciteta 160 Ah i 72 V s kojima uz jedno punjenje mogu prijeći od 120 do 140 kilometara. One su i najskuplji dio, a njihov vijek je 2.000 punjenja ako se potpuno isprazne, odnosno 120 – 150 tisuća kilometara. Iako sam u Njemačkoj kupio rabljene baterije, platio sam ih tri tisuće eura, dok sam ukupno utrošio pet tisuća eura, uključujući i kupnju starog Citroëna koji sada mogu kompjutorski podesiti kako će se kretati, zatim da se puni na nizbrdici i slično – veli nam Repić.

Bez goriva i mehaničara

No, kako naglašava, do uspjeha zacijelo ne bi došao da nije bilo dobrih učitelja, prijatelja entuzijasta koji su i sami napravili prve elektromobile u Hrvatskoj. Upravo uz njihovu pomoć izradio je opsežan elaborat o preinaci vozila s dizelskog na elektropogon, a nacrt za međuploču na kojoj je elektromotor izrađen je u ITAS-u.
– Auto ima pretvarač struje na 12 V koja je potrebna za pokazivače smjera i ostalo. Još ću ugraditi elektroniku koja će mi pokazivati utrošenu energiju. Kupit ću je u Kini gdje su već pohvalili moj rad. Vjerujem da se svaki klasični automobil može preraditi na struju, ali kod nekih bi trebao jači motor i baterije. Uostalom, vani već rade takve preinake puno više nego u nas. Brzo se priviknete na to da više nema zvuka motora, imate mogućnost kretanja čak iz treće ili četvrte brzine, a posebno zadovoljstvo je kad prolazite pokraj benzinskih pumpi ili kraj mehaničara kojeg više ne trebam, izuzev za kočnice i lim. Danas me 100 kilometara stoji 6 kuna, ako punim noću, odnosno 12 kuna ako punim danju. Ako su baterije potpuno prazne, onda ih punim osam sati – veli Repić.
Već razmišlja kako smanjiti vrijeme punjenja jačim punjačem, odnosno o izradi jedinstvenog hibridnog vozila koje bi u prikolici imao agregat.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje