Povežite se s nama

U fokusu

Građani revoltirani, a Habuš poručio: Varaždinci, račun Univerzala morate platiti

Objavljeno:

- dana

RAČUNI ZA OTPAD IZ UNIVERZALA

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš poručio je danas građanima da moraju platiti račune za odlaganje komunalnog otpada koje su dobili iz tvrtke Univerzal.

Ta je tvrtka, koja je s Gradom Varaždinom koncesijski ugovor potpisala 1. kolovoza, kućanstvima ovaj tjedan poslala račune za odlaganje komunalnog otpada za kolovoz i rujan, dakle punih pet, odnosno četiri mjeseca nakon što su uslugu obavili.

To je zbunilo, ali i revoltiralo građane koji od ponedjeljka ne prestaju nazivati našu redakciju, pri čemu se žale da Univerzal s njima nije potpisao nikakav ugovor, a imaju njihove osobne podatke, ali i broj članova domaćinstva.

Društvo Potrošač: Telefon ne prestaje zvoniti

Veliki broj građana zatražio je i savjet u društvu Varaždinski potrošač.

– Telefon ne prestaje zvoniti – rekla nam je predsjednica tog Društva Sanja Keretić, koja zaprima primjedbe građana i na njih će, najavljuje, što prije pokušati dati jasne odgovore.

Za gradonačelnika Habuša računi Univerzala nisu ni sporni, a ni protuzakoniti.

– Istina je da je u kolovozu i rujnu Univerzal zbrinjavao komunalni otpad, ali ta usluga nije naplaćena. Upravo zbog toga su u ta dva mjeseca računi Varkoma bili manji nego ranije. Ništa se ne radi protuzakonito. Usluga odlaganja otpada obavljena u kolovozu i rujnu bit će naplaćena sada, putem računa koje je Univerzal poslao. Građani račune moraju platiti, nitko to neće platiti umjesto njih, a to su jedini računi koje će dobiti od Univerzala – ustvrdio je Habuš.

Pojasnio je da je naplatu usluge odlaganja otpada za Univerzal preuzeo Varkom, ali tek od listopada prošle godine nakon odluke Gradskog vijeća.

– Račune za skupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada i dalje će slati Varkom, odnosno Čistoća. Varkom to više ne može, pa će vjerojatno račune slati Čistoća – rekao je Habuš.

Je li bilo  zlouporabe podataka?

Na tvrdnje građana da je Univerzal zlorabio njihove osobne podatke, Habuš je odgovorio da ni tu nije ništa sporno.

– Prema članku 6. Zakona o zaštiti osobnih podataka, osobni podaci moraju se obrađivati pošteno i zakonito, mogu se prikupljati u svrhu s kojom je ispitanik upoznat, koja je izričito navedena i u skladu sa zakonom i mogu se dalje obrađivati samo u svrhu u koju su prikupljeni, odnosno koja je podudarna sa svrhom prikupljanja. Dakle, ovi podaci se i dalje definitivno koriste u svrhu u koju su prikupljeni, a ne u neku drugu svrhu, a bili su prikupljeni zbog naplate komunalne usluge – rekao je Habuš.

Time je neizravno potvrdio ono na što upozoravaju građani – da je tvrtka Univerzal njihove osobne podatke preuzela od Varkoma.

Gradonačelnik Habuš nije znao reći zbog čega je Univerzal obračun obavio po članu domaćinstva, načinu obračuna koji je Varkom odavno napustio.

– Moram to provjeriti. Međutim, krajnja cijena se nije mijenjala u odnosu na korisnika – odgovorio je.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje