Povežite se s nama

U fokusu

Eko-dizajn čuva okoliš i modernu proizvodnju

Objavljeno:

- dana

EKO-DIZAJN Tehnološki park jedini hrvatski partner u DanubePIE-u

Sve više se poduzeća suočava s izazovom proizvodnje prema ekološkim standardima, a isto tako svjesno je da smanjenje troškova kroz energetsku i materijalnu učinkovitost donosi konkurentske prednosti.

Imajući to na umu, osmišljen je DanubePIE, projekt potpomognut od strane EU koji među šest podunavskih zemalja želi promovirati eko-dizajn kao moćan alat za poticanje proizvoda kod kojih se gleda utjecaj na okoliš tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa.

Oblikovanje i utjecaj

– Više od 80 posto utjecaja proizvoda na okoliš određeno je još u vrijeme njegovog osmišljavanja, odnosno oblikovanja. Eko-dizajn podrazumijeva oblikovanje novih ili mijenjanje postojećih procesa i proizvoda radi učinkovitijeg korištenja materijala i energije kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i pridonijelo očuvanju životne okoline, odnosno povećala konkurentnost tvrtki na tržištu – objašnjava Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin (TPV).

Poduzetnici se mogu javiti u TPV

Uz TPV, partneri na projektu DanubePIE su Privredna i industrijska komora Temišvara, Poslovni centar za podršku malim i srednjim poduzećima iz bugarskog Ruse, Mađarska agencija za investicije i trgovinu te Univerzitet u Novom Sadu. Koordinator 880 tisuća eura vrijednog projekta je Strinbeis Europa Zentrum iz Stuttgarta.

Za tvrtke besplatno

– Svi partneri zainteresiranim će malim i srednjim poduzećima besplatno utvrditi emisiju CO2 njihovih proizvoda, odnosno predstaviti načela eko-dizajna kojima se može smanjiti utvrđena emisija CO2 kroz modernizaciju proizvodnje. Za modernizaciju možete dobiti poticaje iz fondova EU, ali morate priznatom metodom dokazati zašto to radite, odnosno koliko ćete smanjiti emisiju CO2, veli direktor TPV-a koji očekuje da će se nakon besplatnih prezentacija u 160 hrvatskih tvrtki barem njih 10-ak javiti sa svojim programima na natječaje za modernizaciju proizvodnje radi smanjenja utjecaja na okoliš.
Zainteresirane poduzetnike Petrović poziva da se jave u TPV koji je okupio tim ljudi upoznat s načelima eko-dizajna koje su spremni prenijeti na njih tijekom besplatnih prezentacija u njihovim poduzećima. Korisnici projekta mogu biti proizvodna i uslužna poduzeća koja u svojem radu žele primijeniti eko-dizajn koncepte. Prije svega, riječ je o poduzećima koja posluju u područjima povezanim s ambalažom i pakiranjem, ali i poduzećima u drugim proizvodnim sektorima koja imaju potrebu primijeniti eko-dizajn u poslovanju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje