Povežite se s nama

U fokusu

Ponovnim izglasavanjem prihvaćen proračun Grada Varaždina za 2021. godinu

Objavljeno:

- dana

Samo tri dana nakon održavanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj je prihvaćen proračun, vijećnici Grada sastali su se putem Zoom aplikacije na novoj, ovoga puta po hitnom postupku sazvanoj sjednici.

Razlog sazivanja sjednice bilo je donošenje odluke o financijskoj pomoći stradalima u potresu i poštivanja procedure i nomotehničkih ispravaka u dva amandmana s prošle sjednice. Prvi je vezan uz energetsku obnovu II. osnovne škole, jer će svi radovi biti završeni na vrijeme pa taj amandman više nije bio potreban u proračunu. Obzirom da primjena proračuna započinje s 1. siječnjem bilo je potrebno sjednicu sazvati po hitnom postupku zadnjeg dana godine. Drugi amandman odnosi se na potpunu dokumentaciju vezanu uz obnovu fasade vile Oršić koja se daje na korištenje FOI-u na 30 godina.

Na sjednici nisu sudjelovali vijećnici SDP-a i Reformista, pa je bez dodatne rasprave stavljena van snage odluka s prošle sjednice i ponovno izglasavanje proračuna odrađeno je jednoglasno za svega dvadesetak minuta.

Na kraju sjednice prihvaćen je i amandman da se iz tekuće pričuve Grada u kojoj je ostalo 300.000 kuna polovica iznosa, dakle 150.000 kuna, uplati za pomoć potrebitima na području Petrinje i okolnih gradova i općina.

Gradonačelnik je dodao da su ovim sredstvima željeli pomoći potresom razrušenim područjima, a tom će se iznosu pridodati i donacije vijećnika koji su sudjelovali u današnjem radu vijeća koji će se, kako je predloženo, odreći svojih mjesečnih naknada, uz gradonačelnika i zamjenike koji će se u istom iznosu odreći djela svoje plaće.

Nakon sjednice, ispred gradske vijećnice varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan zahvalili su novinarima na suradnji i praćenju gradskih aktivnosti tijekom godine te poželjeli zdravlja i mira u novoj godini, u nadi da će biti bolja od ove koja nas je pogodila brojnim nedaćama.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje