Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Poduzetnici iz Varaždina krenuli na prosvjed u Zagreb: „Ljudima su sada potrebni novci kako bi preživjeli!“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Na glavnom zagrebačkom trgu danas, 3. veljače, u 10 sati počinje prosvjed koji organizira Udruga Glas poduzetnika kako bi ukazala, s jedne strane na neujednačene epidemiološke mjere, a s druge na neadekvatnu pomoć poduzetnicima u vrijeme korona-krize.

Poduzetnici iz Varaždina put Zagreba krenuli su u 8 sati, a predvodi ih Darko Molnar,  voditelj regionalnog ureda Udruge Glas poduzetnika u Varaždinu. Na parkiralištu kod varaždinskog groblja okupilo se njih 24-ero koji će popuniti jedan autobus, no broj poduzetnika koji dolaze na prosvjed “Veliki krik poduzetnika” iz varaždinskog područja je veći, s obzirom na to da je većina krenula automobilima ili drugim prijevozom.

– Razlog zbog kojeg idemo na prosvjed jest niz neadekvatnih mjera donesenih od Stožera i Vlade RH kao potpora poduzetnicima u ovim trenutcima. Uz kašnjenje potpora za očuvanje radnih mjesta, uz neadekvatna i neučinkovita obrtna sredstva za likvidnost poslovanja, HAMAG BICRO… Ne znam što da kažem, to je sve presporo i aljkavo. Ljudima su sada potrebni novci kako bi preživjeli do sezone u koju se svi uzdaju, a jednostavno nemaju pristup obrtnim sredstvima. HAMAG BICRO tu dosta šteka, banke su zatvorile vrata poduzetnicima, svi se uzdaju u sezonu, a ne pitaju se kada je – tek za tri mjeseca. Koliko će poduzetnika preživjeti za to vrijeme!? I koliko su mjera donijeli da se, i kad krene sezona, olakša posao poduzetnicima? – pita se Darko Molnar.

Stoga kao prvi razlog današnjeg odlaska u Zagreb navodi ne donošenje nikakvih poreznih rasterećenja i dodatnih okolnosti kako bi se pomoglo poduzetnicima „u koje se svi uzdaju i na koje gledaju kao spas situacije i za državni proračun, ali i gradske, županijske, općinske“.

Drugi je razlog, navodi Molnar, da se unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji mjere ne otpuštaju te se poduzetnicima ne dozvoljava rad.

– Rad se zabranjuje i dalje te se provodi jedna represija prema poduzetnicima (primjer teretane iz Zagreba). Mi smo zato da se otpuste mjere, omogući rad poduzetnicima uz određene epidemiološke mjere. Stoga pozivam Stožer, i županijski i gradski, da nas pozovu kod donošenja odluka u vezi ograničenja rada, da sjednemo za stol i skupa donesemo epidemiološki okvir za siguran rad. Jer, zdravlje naših građana i zaposlenika su na prvome mjestu. I znamo da taj isti rad možemo profesionalno odraditi uz adekvatne epidemiološke mjere – poručuje Molnar.

Na pitanje je li ostvario kontakt s Stožerom civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu dožupan Robert Vugrin, odgovara:  

– U jesenskom dijelu epidemije bili smo na dva razgovora sa g. Vugrinom, ali prilikom donošenja mjera nismo bili pozvani na te sastanke. Znači, voljeli bismo da se ostvari jedan pozitivan dijalog između Stožera i nas poduzetnika, da se zajedno donese neki okvir za siguran rad za naše djelatnike i ostale građane, posjetitelje. Apeliram da se taj dijalog uspostavi na višoj razini. Županije, gradovi i općine se sve više priključuju našoj inicijativi za smanjenjem nameta koji su u nadležnosti županije, gradova i općina. I tu im se zahvaljujem. Pozivam sve ostale da sjednemo za stol i pogledamo koje sve mogućnosti tu kako bi se omogućio rad poduzetnicima – navodi voditelj regionalnog ureda Udruge Glas poduzetnika u Varaždinu.

Štete zbog ovakvih mjera će se tek mjeriti, smatra naš sugovornik, te je trenutno nemoguće znati koliko je poduzetnika propalo.

– Ali, ono što je očigledno jest da je povećanje od više od 11.000 nezaposlenih. U našoj se županiji još uvijek nekako drže te mjere, ali što ćete kada te mjere prestanu, uz neadekvatnu pomoć gradova i općina, županije ili države? To ne znam reći – zaključuje Darko Molnar.

U fokusu

Jedan je trgovački lanac opet povisio plaće svojih zaposlenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon velikog povećanja bruto plaća od 12,5 % u prosjeku početkom ove godine, Kaufland Hrvatska k.d svojim će zaposlenicima od 1. listopada još jednom povećati plaće, i to svim zaposlenicima na nerukovodećim radnim mjestima u trgovinama za 7 % u prosjeku te u logističko-distributivnom centru za 6 % u prosjeku, što uključuje i povećanje neto dodatka za prehranu koji će od 1. listopada za sve zaposlenike Kauflanda iznositi 100 eura.

– Ljetna sezona za naše je zaposlenike bila izuzetno zahtjevna, ali u konačnici i uspješna. U Kauflandu smatramo da samo zadovoljan zaposlenik može ostvariti pozitivne rezultate, stoga smo donijeli odluku o povećanju plaća i dodataka kojom zaposlenicima želimo pružiti podršku u ionako dovoljno izazovnim vremenima. Osim toga redovito ulažemo u stvaranje poticajnog radnog okruženja u kojem se cijeni trud i predanost naših zaposlenika – pojasnio je Hrvoje Bulić, direktor Sektora ljudskih potencijala Kauflanda. Podsjećamo kako se Kaufland prema istraživanju portala MojPosao već godinama nalazi u Top 10 najpoželjnijih poslodavaca.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Požar uništio stogodišnju tradiciju obrta preloške obitelji Zimprich, otvoren račun za pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 16. rujna, u ranim jutarnjim satima, došlo je do požara na gospodarskim i stambenim objektima obitelji Zimprich u Prelogu.

Vatrena stihija progutala je veliki dio obrta obitelji Zimprich čija je povijest duža od stotinu godina. Također, u požaru je stradao i veći dio stambenih prostorija. Grad Prelog, kao i mnogo puta u sličnim situacijama, otvorio je humanitarni žiro račun na koji se mogu uplatiti sredstva koja će pomoći u obnovi i sanaciji štete.

Račun je otvoren kod Hrvatske poštanske banke, a broj računa je HR3523900011500284661. Račun će biti otvoren 30 dana, do 16. listopada. Svima koji će se uključiti u ovu akciju, Grad Prelog unaprijed zahvaljuje.

Foto: Studio Vipro/Grad Prelog

studio VIPRO
studio VIPRO
studio VIPRO

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje