Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Baš kao u Engleskoj: u PO Maslačak pripremili čajanku te birali kralja i kraljicu

Objavljeno:

- dana

U Dječjem vrtiću Cvrčak, Područnom odjelu Maslačak, skupina „Little birds” s odgojiteljicama Editom Lehkec i Andreom Horvat ostvaruje program ranog učenja engleskog jezika.

Ove pedagoške godine provode projekt „Around the world“, a jedna od aktivnosti u okviru tog projekta je čajanka četvrtkom ili „Thursday tea party”. U nizu čajanki, u veljači je na red došla i hrvatska čajanka.

Zabavna aktivnost

– Djeca su cijeli tjedan istraživala hrvatsku i čakovečku povijest te svašta saznali: da kraljica nije samo u Engleskoj, već da je i Hrvatska nekada bila kraljevina i imala kraljeve, a najzanimljivije im je bilo pojmiti da imaju i tate koji se zovu kao hrvatski kraljevi. Pronašli su i staro hrvatsko pismo – glagoljicu, koju su prepoznali na slici kralja Tomislava. Sjetili su se da i u svome gradu imaju dvorac, ali da ga nisu gradili kraljevi već plemići Zrinski, te da njihov grad čuva Zrinska garda – pojašnjavaju odgojiteljice.

Proučavali su i hrvatsku zastavu, saznali su što predstavlja koji grb te gdje se nalaze Dubrovnik, Dalmacija, Istra i Slavonija. Upoznali su se i s bojama na zastavi i grbovima te usporedili sličnosti s grbom njihova grada Čakovca.

Kao šećer na kraju tjedna organizirali su čajanku, na kojoj su polaznici vrtića za zamišljenog kralja i kraljicu izabrali Iris Kelemenić i Jakšu Meglu. Nakon njihove krunidbe, čajanku su tradicionalno započeli himnom, čija su pravila ponašanja već usvojili na prijašnjim takvim događanjima.

– Kralj i kraljica ponosno su sjedili za posebnim stolom obučeni u plašteve s krunama na glavi i žezlima u rukama, a ostali je „narod” sjedio za drugim stolovima. Zajedno su popili čaj i počastili se suhim voćem. Zatim su na hodniku zaplesali uz hrvatske pjesme, a malo su i zamahnuli zastavama. Putem ovakvih zabavnih aktivnosti djeca su jačala samopouzdanje, međusobnu suradnju i osjećaj pripadanja skupini, usvajala pravila ponašanja, bogatili rječnik na hrvatskom i engleskom jeziku, a posebno je važno da su stekli iskustvo o prirodnoj i društvenoj okolini u kojoj žive – poručuju odgojiteljice iz PO Maslačak.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje