Povežite se s nama

U fokusu

Načelnik Božidar Novoselec: “Ništa se ne radi slučajno, već promišljeno i iznad standarda”

Objavljeno:

- dana

U Sračincu se ništa ne radi slučajno, pa je sve što se radi u sferi uređenja komunalne infrastrukture u konačnici iznad standarda.

O tome najbolje svjedoče prometnice koje su potpuno uređene u širini od 5,5 metara, a gdje je to bilo moguće, uređeni su i nogostupi u širini od 1,6 metara s rubnicima i odvodnjom.

Obnovili ceste u punom profilu

Spomenute ceste, uređene u punom profilu, rezultat su provedbe najvećeg projekta sanacije i uređenja prometnica na cijelom području Općine Sračinec. Štoviše, u naselju Sračinec je Aglomeracija završena te je objavljen natječaj i potpisani su ugovori s izvođačima završnih radova. Ujedno je postignut bitan cilj, da ih na terenu imaju što više kako bi se poštovali zacrtani rokovi jer zadnje ulice u Svibovcu Podravskom moraju biti završene do 31. srpnja 2021. godine.

– Dosad ugovoreni radovi teku iznimno brzo, kvaliteta je neupitna i asfaltiran je prilaz svakoj kući do ograde. Toga nema u Varaždinskoj županiji, a zavide nam i diljem Hrvatske. Žao mi je da smo izgubili tri mjeseca jer oporbeni vijećnici nisu prepoznali ozbiljnost projekata i značajnih ušteda koje smo ostvarili. Podsjećam, od 20 milijuna kuna kredita, polovica novca ostala je u općinskom proračunu zahvaljujući izvođenju prometnica na način da su odmah nakon prolaska Aglomeracije izvedene u punom profilu. Ujedno skrećem pozornost mještanima Sračinca koji imaju obiteljske kuće ili parcele u ulicama u kojima se izvode radovi da se u što kraćem roku jave u tvrtku Termoplin za slijepi priključak plina. Naime, ulice će biti završene i nema smisla da se netko sjeti da ih zbog izvođenja priključka ponovno prekopava kroz tri mjeseca jer želi plinsku instalaciju u kući – ukazuje općinski načelnik Božidar Novoselec.

Iz tog razloga je Općina s Termoplinom dogovorila suradnju i dobila popis svih kućnih brojeva s uređenim plinskim instalacijama u stambenim objektima.

– Sve mještane koji nemaju plinski priključak posjetit će općinski komunalni djelatnik i svaka kuća dobit će informativni letak kojim će biti zamoljeni da u Termoplinu potpišu ugovor o tzv. slijepom priključku. Treba znati da njegovo izvođenje u blizini kuće stoji 1200 kuna, dok onaj koji je preko ceste stoji oko 1900 kuna. Riječ je samo o izvodu u dvorište iz profila ceste, bez postavljanja plinskog ormarića s brojilom. Stoga još jednom molimo mještane iz ulica koje su u fazi uređenja da što prije potpišu spomenuti ugovor jer će zaposlenici Termoplina izaći na teren čim dobiju prvih pet naloga za izvođenje slijepih priključaka. To im je dnevni limit, a srećom, vremenski uvjeti im trenutno idu na ruku i može se raditi – rekao je Novoselec.

Dobra vijest za mještane je da njihove parcele uopće ne moraju biti izgrađene te da ugovaranjem izvođenja slijepih priključaka na njima značajno podižu kupoprodajnu vrijednost svojih nekretnina.

– Mudro je tako komunalno opremiti parcele koje u perspektivi mogu postati gradilišta jer ih je puno lakše prodati. Svima preporučam da uz plinske povuku i vodovodne priključke, što mogu ugovoriti u Varkomu. Tako smo radili s parcelama u Ulici braće Radić, u kojoj će brojne parcele kroz godinu ili dvije biti stambeno izgrađene. To ne čudi jer smo u Varaždinskoj županiji trenutno lideri po interesu za novogradnju, s oko 30 stambenih objekata u završnoj fazi izgradnje. Sve su to rezultati predanog rada dobro uhodanog tima odgovornih ljudi koji su odgovorni za uspješno funkcioniranje Općine i na koje se uvijek mogu osloniti u provedbi zacrtanih projekata – govori načelnik.

Ako pak mještani imaju bilo kakvih problema ili nedoumica oko priključaka, zaposlenici Općine pružit će im punu podršku.

– Svi potrebni dogovori s Varkomom i Termoplinom su zaključeni na jednak način i u obje tvrtke mještani Općine Sračinec mogu u kratkom roku ishoditi potrebnu dokumentaciju za slijepe priključke. Kada je riječ o vodovodnoj mreži, bitno je da svaka fizička osoba sama kupi ili uredi betonski šaht za smještaj vodomjera i postavi ga na svojoj parceli – objasnio je Novoselec.

Kratki rokovi

Pritom je važno je naglasiti da su rokovi kratki jer je, primjerice, tvrtka PZC nakon potpisivanja ugovora pristupila radovima u ulicama Vrtna (A), G. Krkleca, A. Šenoe i Dravska 360 (ZK) i završit će ih do 30. travnja ove godine. Nešto duži rok, do 31. svibnja, ima tvrtka Colas, koja je angažirana na radovima u Ulici M. Melinčeka (bez odvojka), potom u Vukovarskoj (MIN), A. Mihanovića i M. Stančića. Ova tvrtka do 31. svibnja treba završiti i radove u Ribnjaku.

– Već 17. veljače završava i natječaj za izvođače radova koje namjeravamo angažirati za uređenje cesta u ulicama I. G. Kovačića, kralja Tomislava (II. dio), Cvjetna i M. Gupca (II. dio), potom u ulicama Ljudevita Gaja, A. G. Matoša i Nikole Tesle te na Trgu slobode. Planirani rok za završetak ovih radova je 30. lipnja 2021. godine – rekao je Novoselec.

Napomenuo je da je u tijeku nadmetanje za izvođače radova u Vrtnoj ulici (B), a poznato je da će PZC do svibnja obaviti potrebne radove u Dravskoj ulici (120).

– Riječ je o ulicama u kojima je kanalizacijska infrastruktura postavljena, a već ovog tjedna počinju radovi u sklopu Aglomeracije na njezinu uređenju u Svibovcu Podravskom. Glavna županijska cesta na tom području uređena je 80 % i uz nju je za uređenje kanalizacije preostalo obaviti radove u dužini od 500 do 800 metara. Općina je u proračunu rezervirala i 25 % sredstava za njezino uređenje. Ostalo su nerazvrstane ceste koje se račvaju oko nje. Ovih dana u Varkomu sam za neke od njih dogovorio produžetak sustava na lokacijama koje nisu obuhvaćene Aglomeracijom a mogu se urediti jer su na istoj čestici. To je nužno jer je riječ o aktivnoj zoni stambene izgradnje. Stoga zahvaljujem Željku Buniću, direktoru Varkoma, i tehničkom direktoru Marijanu Cesarcu na susretljivosti. Naime, oni su prepoznali ozbiljnost ovakvih projekata koji istovremeno rješavaju dugoročne potrebe za uređenom komunalnom infrastrukturom koju će na raspolaganju imati budući korisnici – naglasio je Novoselec.

U Općinu pristižu brojni upiti vezani za priključak na kanalizacijski sustav i svi mještani koji s tim imaju bilo kakav problem pozvani su da se jave komunalnom djelatniku ili osobno načelniku.

Zajednički interes

– Moj telefon je svima dostupan i za svaki takav problem pronaći ćemo rješenje ako to dopuštaju tehnički uvjeti na terenu. Podsjećam, rokovi za uređenje nerazvrstanih prometnica su kratki i potrebno je brzo djelovati. U većini njih je već napravljen iskop i postavljaju se rubnici. Mještani moraju znati da se „na cesti“ ništa neće moći dogovoriti, pogotovo kad nastupi završna faza uređenja s nabijenom podlogom. Svako naknadno prekapanje može izazvati kasnije ulegnuće asfaltnog sloja ili nastanak udarnih rupa. Takvo ruglo zasigurno nitko ne želi vidjeti ispred svoje kuće – zaključio je Božidar Novoselec.

Dodajmo da jedino stoji odavno pripremljen projekt uređenja Zelendvorske ulice, koja je pod izravnom ingerencijom Varaždinske županije i ŽUC-a. Naime, Općina je u proračunu rezervirala i 25 % sredstava za njezino uređenje, ali odobrenja Županije za početak radova – nema pa nema.

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje