Povežite se s nama

Sport

Sandro Meštrić – od Kneginca, Vidovca i Dabrova pa do najjače rukometne lige svijeta

Objavljeno:

- dana

Sandro Meštrić, dvadesetčetverogodišnjak iz Kneginca, praktički preko noći prešao je iz Gradskoga rukometnoga kluba Varaždin 1930 u francuski Pays d’Aix UC.

Poziv je stigao prije dva tjedna, varaždinski premijerligaš, koji se bori za vrh Premijer lige, nije komplicirao, i Sandro je nakon pobjede Varaždinaca protiv Sesveta prešao u redove francuskog prvoligaša.

Iznenađenje?

Naime, francuski prvoligaš „zagrizao“ je za Sandra jer im se prvi vratar Francuz Wesley Pardin teško ozlijedio na nedavno održanom Svjetskom rukometnom prvenstvu u Egiptu.

– Sve se dogodilo vrlo brzo. Iskreno, nije me iznenadio poziv iz 1. Francuske rukometne lige, koja je uz Bundesligu najjača na svijetu. Ipak, već godinama radim i stremim takvim klubovima. Kao što sam već prije isticao, ovo nije uspjeh, ovo je prilika za uspjeh – rekao nam je Sandro Meštrić, koji je ugodno iznenađen uvjetima u svom novom klubu.

– Na svakom koraku se osjeća profesionalizam, od treninga i pripreme same utakmice do uvjeta, koji su fantastični. Jednostavno, potpuno ste posvećeni samo rukometu – otkriva Meštrić, koji je imao svoj debi.

Bilo je to u četvrtak, 11. veljače. Pays d’Aix UC igrao je protiv Cesson-Rennesa. Na vratima je startao Danac Andreas Lynge Hansen i nakon što od devet pokušaja nije obranio nijednu loptu, na vrata je u 9. minuti stao Meštrić.

Kneginčanin je branio četrdesetak minuta upisavši sedam obrana iz 26 pokušaja, što je 26 %. Njegova momčad je slavila 33:28.

– Nisam ni mogao zamisliti bolji debi. Naravno da sam zadovoljan. Skupio sam sedam obrana i pomogao ekipi da stigne do slavlja – govori nam Sandro Meštrić.

Njegova momčad trenutno drži drugo mjesto Lige s 21 osvojenim bodom, dok vodeći PSG ima 26 bodova. Za Parižane nastupaju zvijezde kao što su Remili, Hansen, braća Karabatić i Toft Hansen, pa Sandro nestrpljivo čeka okršaje s najvećim zvijezdama svjetskog rukometa.

– Ma sve su to ljudi. No, nije PSG jedina ekipa u Ligi. Francuska liga je iznimno izjednačena i bit će napeto da samoga kraja – dodao je Sandro, koji je ove sezone s 33 % obrana bio broj jedan Premijer lige.

Megamomčad

Za njegovu novu momčad nastupaju dvojica Hrvata, Marko Račić i Ivan Filipović. Tu su i dva olimpijska pobjednika, William Accambray i Samuel Honrubia, kao i trener Thierry Anti, čovjek koji je deset godina vodio Nantes i odveo ga do finala Lige prvaka 2018. godine.

– Momčad me odlično prihvatila i mnogo su mi pomogli. Što se tiče Accambrayja i Honrubije, to su ljudi koji su čvrsto na zemlji, vrlo dragi i susretljivi. Što se tiče sporazumijevanja, govorim engleski, no morat ću naučiti francuski jer u Francuskoj rijetko gdje možete čuti išta drugo osim francuskoga – dodao je 24-godišnjak koji je rukometnu karijeru započeo u Rukometnom klubu Kneginec, pa je potom branio u Vidovcu i Trnovcu. Godine 2014. prešao je u GRK Varaždin 1930.

Kauboji

– U početku je vratar bio Mislav Lončar, potom sam dijelio minutažu s Matijom Špikićem, a zadnje dvije godine s Domagojem Črnilom. Dabrovima želim da ove sezone iznenade sve i uzmu prvo mjesto u Premijer ligi – istaknuo je Meštrić, koji se jedno vrijeme u djetinjstvu uz rukomet bavio i stolnim tenisom.

– S nekih 10 godina igrao sam i stolni tenis. Onda sam se morao odlučiti kojem ću se sportu posvetiti. Izabrao sam rukomet i izgleda da nisam pogriješio – dodao je kroz smijeh Meštrić, koji je sada treći hrvatski golman u 1. Francuskoj ligi, uz Marina Šegu u Montpellieru i Matu Šunjića, koji nastupa za Ivry.

– Naravno da je svakom rukometašu san braniti boje reprezentacije. Konkurencija na vratima reprezentacije je velika i da bih stigao do Kauboja, trebam još mnogo znoja proliti. No, meni su tek 24 godine i ima vremena – zaključio je Meštrić.

Sport

Prije 20 godina napustio je Božidar Kanoti, legenda, rekorder i šampion varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Marin Čubrić

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Božidar “Boško” Kanoti, istinska sportska legenda ovih prostora.

Božidar “Boško” Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih, hrvatskih i najboljih tenisača na prostoru cijele bivše Jugoslavije, rođen je 15. veljače 1952. godine u Varaždinu i već kao dječak najavljivao je blistavu tenisku karijeru. Bio je peterostruki državni prvak u mlađim kategorijama bivše Jugoslavije. Odigrao je niz odličnih mečeva i u starijim uzrasnim kategorijama, a pogotovo za TK Varteks za koji je godinama nastupao. Bio je učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag.

– Boško je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovemo agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovemo psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe – rekao je Marijan Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

– Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje – rekao je cijenjeni g. Krunoslav Kruljac, varaždinski pisac i novinar.

  1. godine Kanoti je zaigrao u mađarskoj teniskoj ligi kao igrač Nagykanisze. Iako mu je tenis uvijebio broj jedan Boško Kanoti volio je i košarku, a posebno uspješan bio je kao rukometaš.

Naime, igrajući za varaždinske klubove Mladost i Vamu bio je uvijek među najistaknutijima, a na utakmici između Mladosti i ludbreške Podravine (1971.) postigao je čak 54 pogotka, što je i danas ne samo varaždinski, već i hrvatski rukometni rekord.”

Nastavite čitati

Sport

Kajak kanu klub Varteks organizirao 27. Memorijal Siniša Razlog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kajak kanu klub Varteks organizirao je 27. Memorijal Siniša Razlog u kajak kanu spustu. Na stazi dužine 3,5 kilometra voženoj po kanalu HE Varaždin nastupilo je 55 posada iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Prva mjesta od Varaždinaca osvojili su Borna Valjak polaznik škole kajaka, Marin Bjeliš kod kadeta u kajaku, Hana Valjak u kajaku kod kadetkinja, Matija Novak u kajaku kod juniora, Emil Milihram u kajaku kod seniora, Mate Bijeliš u turističkom kajaku, Danijel i Ervin Mijatović u kanu dvosjedu i Davorin Šestanj i Patrik Rauš u turističkom kanu dvosjedu.

Na drugo mjesto plasirali su se u kajaku Neo Vugrek kod kadeta, Leona Habek u kajaku kod kadetkinja, te Robert Rauš i Mario Peček u turističkom kanu dvosjedu.

Na treća mjesta plasirali su se Lucija Plantak u kajaku kod mlađih kadetkinja, Andrija Novak u kajaku kod mlađih kadeta, Domagoj Cerovečki u kajaku kod kadeta, Nikola Novosel u kajaku kod seniora, Veljko Milihram u kanu jednosjedu i Nikola Novak u turističkom kajaku.

Matija Novak bio je 4. kod kadeta u kajaku, kao i Dina Stanković kod mlađih kadetkinja i Darko Tomašek i Igor Krajcar u turističkom kanu dvosjedu.

Na 5. mjesto plasirali su se Viktor Žmegač u kajaku kod kadeta, Dino Šimek  u kajaku kod veterana i Damian Kukec u kajaku kod seniora.  

Goran Vugrek u bio je 7. u kajaku kod seniora, a Michel Ivić 9. u kajaku kod veterana. Kajak kanu klub organizira Kup mladih Varaždin i Otvoreno seniorsko prvenstvo Varaždina u kajak slalomu koji će se održati u nedjelju 5. svibnja kod mostova na rijeci Dravi s početkom u 11:00.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje