Povežite se s nama

Život i društvo

Obrazovanje odraslih: dodatna edukacija mentora za rad s darovitim učenicima

Arhiva RT/Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u utorak, 23. veljače, Varaždinska županija osnovala je javnu ustanovu za obrazovanje odraslih Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije.

Riječ je o ustanovi stvorenoj s ciljem unapređenja rada učenika polaznika Centara izvrsnosti, u kojoj će se dodatno osposobljavati njihovi mentori kako bi se unaprijedile njihove vještine i znanja u radu s darovitim učenicima.

Naime, u prijedlogu koji se našao pred vijećnicima objašnjeno je da postojeći programi fakulteta koji se bave obrazovanjem nastavnog i nenastavnog osoblja (pedagozi, logopedi, defektolozi, psiholozi) u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i dodatnim osposobljavanjem u okviru „Škole za život“, pružaju vrlo malo ili uopće ne pružaju znanja potrebna za rad s darovitim učenicima.

Slijedom toga, zaključeno je da usavršavanje iz područja rada s darovitima nije sustavno te je potrebno, da bi se moglo odgovoriti na specifične potrebe darovitih učenika, omogućiti nastavnom i nenastavnom osoblju usavršavanje putem certificiranih programa kako bi stekli potrebna znanja za rad s darovitim učenicima.

Novoosnovana će ustanova stoga izvoditi formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih – programe usavršavanja, osposobljavanja i prekvalifikacije – te neformalne oblike obrazovanja odraslih kao što su tečajevi i seminari. Nadalje, izvodit će programe koji će se baviti usko specijaliziranim usavršavanjima iz drugih područja od iznimne važnosti za obrazovni sustav Varaždinske županije, a to su nove tehnologije, nastavna pomagala, dronovi, humanoidni roboti, razvoj digitalnih sadržaja, razvoj učionica budućnosti i dr.

Sudjelovat će također u nacionalnim i međunarodnim projektima, kao i razvojnim programima, te organizirati međunarodne konferencije i surađivati s drugim ustanovama.

– Osobama koji rade s nadarenim učenicima, koji imaju natprosječne vještine te su visokomotivirani, obrazovni sustav u Hrvatskoj ne daje sustavnu mogućnost ili usavršavanja ili školovanja. Zbog toga smo predložili osnivanje jedne takve ustanove koja će se dominantno baviti usavršavanjem naših mentora koji rade s darovitima. Bit će i tu druga područja rada, osobito ona koja su usko specijalistička i doprinose novim tehnologijama u obrazovanju – naglasio je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Zaključio je da osnivanje Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije ne znači i dodatno zapošljavanje, a ni dodatne troškove, jer je sve već osigurano putem nadležnog upravnog odjela u postojećem proračunu za rad Centara izvrsnosti.

Život i društvo

U Novom Marofu otvorena izložba radova zaposlenika tamošnje bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kreativno umijeće djelatnika Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ponovno je pokazalo svu svoju draž u ponedjeljak, 6. svibnja, u dvorcu Erdödy kada je otvorena druga po redu izložba njihovih radova.

Na predanom radu medicinskim sestrama, ali i svom zdravstvenom osoblju, prilikom otvaranja izložbe u Novom Marofu zahvalio se ravnatelj bolnice Damir Poljak ističući kako unatoč izazovnom i teškom poslu one i dalje s vedrinom i optimizmom gledaju na svijet oko sebe što se, između ostalog, vidi i po njihovim djelima izloženim u sklopu izložbe.

Čestitao je svim medicinskim sestrama njihov dan koji se nizom događanja obilježava u Općoj bolnici Varaždin. Ujedno je podsjetio na skoro održavanje Simpozij palijativne skrbi povodom Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj u Novom Marofu u petak i subotu.

– Simpozij je prilika da se prisjetimo svega učinjenog u palijativnoj skrbi, kao i da predložimo daljnje korake u razvoju palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj i da istaknemo važnost suradnje među stručnjacima raznih profila – zaključio je Poljak.

Uime Varaždinske županije sestrama je njihov dan čestitala pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, Ljubica Božić, kao i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je ujedno čestitao i na prekrasnoj izložbi.

– Ovo nije odjel bolnice kamo dolaze sportaši, ovo je odjel bolnice u kojega dolaze najčešće bolesnici koji su na kraju svog životnog puta. Ono što je tu najvažnije je taj odnos i ta empatija koju one dodatno daju svojim pacijentima, a interesantno je da unatoč tome, gdje vidite nažalost kraj nečijeg životnog vijeka svaki dan, imate energije i snage i da se i kreativno izražavate – rekao je gradonačelnik Jenkač dodajući kako će izložba nakon toga biti postavljena i u novomarofskoj knjižnici.

Nastavite čitati

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje