Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Predstavljeni 7. Dani okusa varaždinskoga kraja: priprema se fina, domaća i tradicionalna hrana

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Fino, domaće i još k tome po pristupačnim cijenama. Tako bi otprilike mogli opisati još jedno izdanje sad već popularne manifestacije. Uskoro počinju 7. Dani okusa varaždinskoga kraja, a održat će se od 8. pa sve do 17. ožujka.

Manifestacija koju organizira Turistička zajednica Varaždinske županije najavljena je u utorak u restoranu Familija u Varaždinu.

Od 8. do 17. ožujka u 15 restorana diljem Varaždinske županije održat će se „7. Dani okusa varaždinskoga kraja“, jedinstveni festival autohtone i tradicijske gastronomije.

Manifestaciju su u nazočnosti predstavnika Turističkih zajednica s područja Varaždinske županije i vlasnika ugostiteljskih objekata danas najavili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Goran Mališ te koordinator projekta Borislav Šimenc.

– Mislim da ćemo i ovoga puta pokazati sve ono na što su ljudi možda i zaboravili, a to su tradicijska jela iz kuhinja naših baka spravljena od autohtonih namirnica, ali na jedan moderniji način. Svaki restoran pripremio je dva menija s tri slijeda koji će posjetiteljima po promotivnim cijenama pružiti sve ono zbog čega vole gastronomiju našega kraja – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Idejni začetnik i koordinator projekta Borislav Šimenc pojasnio je kako su u projekt na nacionalnoj razini pod nazivom „Dani okusa hrvatske tradicije“, kada je on krenuo prije sedam godina bile uključene Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija.

– Danas je u projekt uključeno dvanaest hrvatskih županija, 130 ugostiteljskih objekata, nosioca standarda, čime smo, nadam se, dali jedan doprinos očuvanju bogate gastronomske baštine Hrvatske, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših ugostitelja – rekao je Šimenc zahvalivši se Varaždinskoj županiji i županijskoj turističkoj zajednici na podršci od samih početaka projektu. Ujedno je najavio kako će krajem godine svih 12 županija pripremiti i ove godine veliki nacionalni festival „Okusi tradicije“.

Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključen je i novi ugostiteljski objekt – Bistro Familija koji se nalazi u Trakošćanskoj ulici 24 u Varaždinu, u kojem je i održana najava manifestacije te im je simbolično dodijeljen znak Okusa.

Predstavljanju ovog jedinstvenog festivala gastronomije prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je pozvala sve građane da probaju odlična jela naših kuhara.

-Drago mi je da ponovo imamo priliku najaviti sedme Dane okusa varaždinskoga kraja gdje će naši posjetitelji, gosti i građani imati priliku uživati u vrhunskim tradicionalnim jelima spravljenih od lokalnih namirnica, namirnica koje marljivo i vrijedno proizvode naši OPG-ovi.
Ovom tradicionalnom manifestacijom želimo napraviti jednu zaokruženu cjelinu “od polja do stola” u kojoj posjetitelji mogu uživati dušom i tijelom u tradicionalnim jelima. Prije godinu i pol dana smo promovirali knjigu „Okusi varaždinskog kraja“ i kroz nju smo prikazali naše kuhare kao čuvare tradicionalnih jela, jer oni zaista čuvaju jela od zaborava.
Ponosni smo na naše ugostitelje i kuhare koji su se nedavno vratili sa olimpijade i osvojili broncu, a sama enogastronomija čini veliku autentičnost Varaždinske županije, ona je jedan simbol, identitet i čini tu određenu prepoznatljivost.
Dakle, stvara se jedna zaokružena cjelina od gastronomije, tradicijskih obrta, proizvodnje, OPG-ova i poljoprivrede, a sve su to preduvjeti koji nam govore u prilog da stvaramo jednu kvalitetnu i zaokruženu turističku priču. O tome najbolje govore rezultati – prošla godina je bila rekordna po pitanju turizma. Pozivam sve naše građane da podrže ovu manifestaciju jer svi zajedno ne smijemo dopustiti da u zaborav padne naša tradicionalna kuhinja već moramo biti ponosni na nju te ju kontinuirano promovirati kako bi i mlađe generacije osjetile mirise i okuse bakinih kuhinja – rekla je zamjenica župana Zagorec koja je vlasniku Bistro Familija Nini Biškupu predala tablu s natpisom „Okusi tradicije Varaždinskoga kraja“ kao znak uključivanja spomenutog ugostiteljskog objekta u ovu hvalevrijednu manifestaciju.

Ove godine u Danima okusa varaždinskoga kraja sudjeluju: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem, restoran Garestin, seosko domaćinstvo Grešna pilnica, hotel Minerva, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, restoran Verglec, restoran Vila Toplissa, restoran Zlatne gorice, restoran Žmah, kavana Grofica Marica i bistro Familija.

Izvršni organizator manifestacije „Dani okusa varaždinskog kraja“ je tvrtka Vall 042, a partner Turistička zajednica Varaždinske županije.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje