Povežite se s nama

U fokusu

Tko je prvi uveo sustav zračne pošte – Bolnica u Varaždinu ili Čakovcu?

ŽB Čakovec/Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Nakon što je u Općoj bolnici Varaždin u ponedjeljak, 1. ožujka, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen sustav zračne pošte, prilikom čega je naglašeno da je „Opća bolnica Varaždin kao prva bolnica u Hrvatskoj uvela taj sustav“, oglasili su se iz Županijske bolnice Čakovec.

<<FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata<<

Naime, Županijska bolnica Čakovec objavila je istoga dana na svom Facebook profilu vijest „s obzirom na to da se u medijima i na društvenim mrežama širi vijest da je Opća bolnica Varaždin prva ugradila i pustila u pogon sustav zračne pošte“.

– Drago nam je što i nama prijateljska bolnica uvodi novosti, no moramo demantirati da je OB Varaždin prva u tome, obzirom da takav sustav zračne pošte (plastične tube putem kojih se šalje ‘pošta’ između odjela u bolnici) već godinu dana postoji u našoj bolnici, a o tome smo pravodobno obavijestili javnost. Sustav zračne pošte je u Dnevnoj bolnici ŽB Čakovec pušten u pogon 2020., a učinjene su pripreme na širenju pogona i na cijelu bolnicu – objasnili su iz čakovečke Bolnice.

Dodajmo da je jučer pristiglo priopćenje iz OB Varaždin vezano upravo uz objavu ŽB Čakovec i drugih medija koji su prenijeli tu vijest. Prenosimo ga u cijelosti.

Opća bolnica Varaždin prva je u Republici Hrvatskoj instalirala uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzroci trebaju biti analizirani proizvođača Sarstedt Tempus600 iz Danske, a nakon toga i Opća bolnica Zadar.

Sustav se također može zvati zračna pošta za laboratorijske uzorke putem cijevi. Sustav Tempus600 transportira uzorke u zatvorenim epruvetama odmah nakon uzorkovanja te isti nema nikakve „kapsule“ već se šalju epruvete. Također smatramo za potrebnim istaknuti da Opća bolnica Varaždin digitalizira dokumentaciju za komunikaciju između službi/odjela te nalaze prosljeđuje intranetom unutar Opće bolnice Varaždin te internetom prema vanjskim korisnicima kao i putem određenih VPN mreža.

U ovom trenutku suvremenog digitalnog doba te doba epidemije SARS-Cov2 virusom smatramo krajnje neprimjerenim distribuirati nalaze u papirnatom obliku i dostavljati ih putem „kapsule“ kako je to navedeno u novinskom članku o uvođenju zračne pošte u Županijskoj bolnici Čakovec od 10.03.2020. godine objavljenom na portalu Župan.hr pod naslovom „Županijska bolnica Čakovec uvodi zračnu poštu – nalazi ili uzorci krvi putovat će plastičnim tubama“.

Vjerujemo da još ima bolnica u Republici Hrvatskoj koje imaju tu određenu vrstu zračne pošte putem kapsule, a Općoj bolnici Varaždin je poznato da takvu zračnu poštu od 2017. godine ima i Opća bolnica Šibenik.

Ponavljamo da sustav Tempus600, koji je instaliran u Općoj bolnici Varaždin je transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta od mjesta uzorkovanja do laboratorija unutar nekoliko sekundi, a u slučaju Opće bolnice Varaždin u vremenu od 25 do 31 sekunde te da taj sustav nema nikakvu kapsulu u koju se stavljaju uzorci već uređaj koji direktno povlači uzorak za uzorkom te uređaj u koji isti stižu.

Do kraja 2020. godine u Općoj bolnici Varaždin prošlo je oko 5000 uzoraka. Pomoću instaliranog sustava, laboratorij dolazi do zgrade Interne čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem, sustav transportira epruvete s uzorcima brzo i sigurno, uzorak po uzorak, direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Zračna pošta kao način kojim se pod pritiskom zraka prosljeđuju pošiljke je izum nastao u 19 stoljeću.

Opća bolnica Varaždin u svojim materijalima te izjavama navodi da je instalirala sustav zračne pošte za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi proizvođača iz Danske Sarstedt Tempus600 kojim se udaljenost od 195 metara (instalirana je u zemlji) između dvije zgrade, zgrade Interne i zgrade medicinsko-biokemijskog laboratorija, odvija u kratkom vremenu, uređajem koji se sastoji od stanice za slanje uzoraka (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi i stanice za prihvat uzoraka u laboratorij (zgrada Medicinsko-biokemijskog laboratorija).

FOTO: ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

FOTO: OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje