Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Sv Ilija: nova školska zgrada i dvorana bit će pod krovom do kraja ožujka

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U općini Sveti Ilija imaju puno razloga za zadovoljstvo. Naime, prije devet mjeseci je položen kamen temeljac za novu školsku zgradu, a do kraja ožujka ona bi trebala biti „pod krovom“, a odmah potom slijedi nakon slijedi opremanje prostora.

Podsjećamo, vrijednost investicije je 55 milijuna kuna, a od tog novca je 80 % osigurano iz sredstava resornog ministarstva, 15 % iz proračuna Varaždinske županije, te 5 % iz općinskog proračuna. No,  Općina Sv, Ilija se nije kreditno zadužila već će kroz tri proračunske godine isplatiti svoj dio.

Po okončanju projekta, učenici i njihovi nastavnici raspolagat će s ukupno 3800 četvornih metara prostora. Dobit će 18 učionica, te 800 četvornih metara moderno opremljene školske-sportske dvorane.

Ovu školu za 21 stoljeće, u četvrtak, 4. ožujka, obišli su saborski zastupnik Anđelko Stričak, općinski načelnik Marin Bosilj i ravnateljica tamošnje škole Anđelka Rihtarić.

– U proteklih devet mjeseci, mi smo na području Općine Sveti Ilija od jednoga ljupkoga brijega, odnosno livade na padini, došli do toga da se kompletna građevina naše škole već jasno vidi. U tih devet mjeseci obavili smo sve radove, pa sada možemo reći  da ćemo do kraja ovoga mjeseca kompletnu školsku zgradu i sportsku dvoranu natkriti. Nakon toga slijede obrtnički radovi, a konačni plan je da se početkom jeseni škola u cijelosti završi – naglasila je Rihrarić.

Na nju se nadovezao općinski načelnik, Marin Bosilj, koji je izjavio da je „iznimno zadovoljan dinamikom izvođenja radova.

– Prva ideja za gradnju škole obznanjena je još 2001. godine, gotovo pred punih 20 godina. No tek sada smo uspjeli proći trnovit put od otkupa zemljišta, pripreme projektne dokumentacije i konačno – gradnje. Iz toga se vidi da nije dovoljno samo imati ideju i želju, nego treba i znati zatvoriti financijsku konstrukciju, kako bi se nešto moglo graditi. Ovom prilikom zahvaljujem i županu, a prije svega premijeru Plenkoviću i Vladi, jer bez velikog postotka financiranja od strane države, Županija i Općina ne bi mogle iznjedriti ovaj projekt. Bit će uređena i tri školska igrališta, od kojih će dva biti osvjetljena, a nova će škola promijeniti vizuru mjesta i cijele Općine Sveti Ilija – rekao je Bosilj.

Dodao je da im predstoji raspisivanje natječaja za opremanje škole, te da očekuju kako bi taj posao mogao stajati oko 10 milijuna kuna. Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjeća da je s domaćinima prvi sastanak odrađen 2017. godine, na inicijativu načelnika i ravnateljice, „i tada je prvi put javnosit upoznata s namjerom da se izgradi nova škola.

– Kada bismo danas pogledali komentare po portalima, vidjeli bismo da nitko u to nije vjerovao, doslovno ni jedan jedini komentar nije bio optimističan oko gradnje škole u Sv. Iliji.. No zahvaljujući naporu Općine, škole, Županije i državne razine, danas se ovdje gradi nova škola i iduće godine će učenici moći krenuti s nastavom u novoj školi. To veseli sve nas i kao što vidite, ni jedno obećanje nismo prekršili, realizirali smo sve i ubuduće će biti isto tako – zaključio je Anđelko Stričak.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje