Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Sračinec prva u Hrvatskoj i na jedinstven način brine se o zdravlju mještana

Objavljeno:

- dana

Općina Sračinec jedina u Varaždinskoj županiji, ali i kao jedina općina u Hrvatskoj svojim mještanima organizira besplatne preglede ranog otkrivanja raka dojke i prostate.

Pregledi se provode oko 20 godina. U početku su to bili samo pregledi dojke, a prije četiri godine uveli su i preventivne preglede radi otkrivanja raka prostate.

Zloćudne bolesti

Rak dojke je najčešća zloćudna (maligna) bolest u žena. U oko 80 % novih slučajeva bolest bude otkrivena u fazi ranog raka, a u oko 20 % u trenutku postavljanja dijagnoze bolest već bude u uznapredovanoj fazi. Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, godišnje od raka dojke oboli više od 2500 žena.

Važno je u ranoj fazi otkriti rak dojke jer to spašava živote.

– Preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke provodimo već 20 godina i polučili smo rezultate. Ne znam kako da to kažem, nažalost ili nasreću, na našim preventivnim pregledima uočene su nuspojave koje ukazuju na rak dojke, pa su žene upućene na daljnje medicinske tretmane. Ono što je važno je da se time spasilo dovoljno života – rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Na preventivne preglede raka dojke godišnje se prijavi oko 400 žena. Što se tiče preventivnih pregleda kojima se otkriva rak prostate, muškarci su u početku bili nešto sramežljiviji.

Prve godine odazvalo ih se 112, druge 150, treće 200, a ove godine očekuje se znatno više od 200 muškaraca.

Kod preventivnog pregleda prostate prvo se obavlja vađenje krvi, a kasnije se mještani, pozovu da obave ultrazvuk prostate.

Rezervirani

– Prve godine muškarci su bili malo rezervirani, što zbog straha od pregleda, što zbog neznanja, no iz godine u godinu sve je bolji odaziv. Također, prošle je godine određeni broj muškaraca nakon preventivnih općinskih pregleda upućen na daljnje pretrage, a neki i na hitne operacijske zahvate. Također, spašeno je nekoliko života – ističe Novoselec.

Oba preventivna pregleda stoje Općinu Sračinec oko 200.000 kuna, a koordinira ih i provodi predsjednica Mjesnog odbora Općine Sračinec Karmela Majcen, medicinska sestra i prvostupnica sestrinstva.

Karmela Majcen

– Zdravlje naših sumještana je na prvome mjestu. Ljudi premalo vremena posvećuju svom zdravlju, a kad treba promijeniti akumulator na automobilu, odmah ga promijene. Zato mi potičemo naše sumještane da vode brigu o svom zdravlju – zaključio je Novoselec.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje