Povežite se s nama

U fokusu

Habuš Varaždin navodi kao odličan primjer oživljavanja bivših vojarni, a ona u Optujskoj godinama propada

Objavljeno:

- dana

VOJARNA U OPTUJSKOJ OTVORILA VRATA

– Prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu razvijat će se u nekoliko glavnih smjerova.

Jedan su udruge, drugi je razvoj poduzetničke inicijative, odnosno, stvaranje poduzetničkog inkubatora, treći je razvoj studentskog kampusa, a četvrti smjer razvoja vezan je uz prostor uz Dravu, koji bi bio za sportsko-rekreacijske svrhe – najavio je danas Mario Sambolec, varaždinski komunalni pročelnik na 2. Danima otvorenim vrata vojarne u Optujskoj ulici pod nazivom „Optujska je tu. A ti?“  

Problem je vlasništvo, a za sve je kriva država?

U tim prostorima u novije vrijeme smjestile su se tri udruge i Državni arhiv, no otkako je Hrvatska vojska napustila vojarnu prije 13 godina, nekadašnji vojni kompleks bio je prepušten sam sebi i propadanju.    

Posljednji pokušaj oživljavanja bivšeg vojnog kompleksa je projekt MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar EU programa URBACT i kroz koji bi se trebalo iskristalizirati što bi se u tom prostoru trebalo nalaziti.

I komunalni pročelnik Sambolec i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas su kao glavni problem istaknuli problem vlasništva.  

– Sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine koje će možda potaknuti pitanje rješavanja vlasništva – rekao je Habuš 

Naime, kompleks od čak 130.000 kvadrata nije u vlasništvu Grada Varaždina, nego države. Još 2010. godine država je vojarnu u Optujskoj ulici dala Gradu Varaždinu na privremeno korištenje. Međutim, 2014. godine država im je vojarnu oduzela, jer Grad u četiri godine ne da nije uspio ništa privesti svrsi, nego su za vrijeme „čuvanja“ nekadašnji vojni objekti dodatno devastirani te je iz njih ukradeno sve što se moglo odnijeti.   

Ipak, gradonačelnik je danas izjavio da je Grad sa svoje strane napravio sve što se moglo poduzeti, ali da nije bilo dobre volje od strane države.

– Ipak, sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine i možda će ono potaknuti konačno rješavanje vlasništva bivše vojarne u Optujskoj ulici – rekao je Habuš koji je danas ustvrdio da je Varaždin ipak jedan od najboljih primjera iskorištavanja bivših vojnih kompleksa, a kao primjere naveo POS naselje u Jalkovečkoj i Studentski dom i restoran na prostoru nekadašnje vojarne uz Željeznički kolodvor.  

– Kad danas pogledate, zgrade koje su prazne u Varaždinu u pravilu su u vlasništvu države – rekao je varaždinski gradonačelnik.

Inače, otvorena vrata vojarne u Optujskoj privukla su brojne Varaždince koji su razgledali prostor, posebno maketu koja prikazuje obuhvat Vojarne i smjernice razvoja prema Prostornom planu. Građanima su predstavljeni sadašnji korisnici prostora, a održano je i predavanje “To trebamo – to radimo” –   projekt kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje