Povežite se s nama

U fokusu

Tomislav Babić: Varteks ne zanima nekretninski biznis, nego modni

Objavljeno:

- dana

Odbora za financije i proračun Grada Varaždina danas je održao svoju sjednicu putem Zooma, a tema je bila uređenje kompleksa tvornice Varteks u Varaždinu i dug tvrtke Varteks prema Gradu Varaždinu.

Naime, o dugu i kako ga riješiti uskoro će raspravljati Gradsko vijeće Grada Varaždina.

Prema podacima koje je predstavio Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa, njegova tvrtka Gradu duguje 3,9 milijuna kuna, najviše za komunalnu naknadu. Ukupan dug ove tvrtke, prema bankama i drugim vjerovnicima je 160 milijuna kuna. Od tog iznosa čak 46 milijuna kuna dug je prema Nenadu Bakiću.

– Grad Varaždin je od početka uključen u proces proglašenja kompleksa Varteksa strateškim državnim projektom i dalje surađujemo s Varteksom i državom na tome. Podržavamo ovu strategiju razvoja i restrukturiranja Varteksa. Nas kao Grad zanima očuvanje radnih mjesta i brenda Varteksa. S druge strane nas zanima kako ćemo pristupiti strateškom projektu, odnosno prometnicama i infrastrukturi. Treće je pitanje duga Varteksa prema Varaždinu. Preložena su nam dva modela. Mi se zalažemo za drugi model, dakle ne zanima nas preuzimanje nekretnina unutar kompleksa već bi uzeli zgradu na Zagrebačkoj, za korištenje našim udrugama, tvrtkama i gradskim institucijama. Smatramo da kompleks Varteksa treba biti urbano područje sa svim sadržajima koji uz to idu – rekao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Iako je Čehok rekao da Grad nastoji prolongirati naplatu dugova, Babić je pojasnio da su jedino Grad Varaždin, Zoran Košćec i još dvije male tvrtke ovršile Varteks u kriznoj 2020. godini.

Također, Babić je rekao da Varteks ne zanima nekretninski biznis, već otplata svih dugova putem prodaje nefunkcionalnih nekretnina u kompleksu da bi mogli nastaviti razvijati modni biznis.- Ne želimo raditi urbanističku svinjariju – poručio je Babić.

Kompleks se mjestio na površinu od oko 22 ha. Potrebe za proizvodnju su oko 40.000 m2, a ostatak bi išao u prodaju investitorima te uređenje parka, vrtića, cesta, muzeja Varteksa i drugog.

Prema Prijedlogu A vraćanja duga Varaždinu je da Grad dobije parcele oko poznatog dimnjaka Varteksa i industrijske zgrade, na čestici oko 3400 m2 za čiju vrijednost Babić kaže da je 5,2 milijuna kuna. Prema njegovom objašnjenju uz mogućnost parkinga, novca od teleoperatera i sličnog Grad bi mogao doći i do iznosa od 9 milijuna kuna.

Prijedlog B, kojeg podržava gradonačelnik Čehok, Varaždin bi dobio jednu od zgradi od crvene cigle u kojoj je bila smještena uprava Varteksa. Radi se o zgradi od 945 m2 bruto površine i vrijednosti 5,2 milijuna kuna.

SDP-ov Neven Bosilj skrenuo je pažnju na to da bi prema prijedlogu za rješavanje duga prema Varaždinu cijena zemljišta bila oko 200 eura za metar četvorni, a Babić je dodao da interes investitora pokazuje da će cijena biti i dosta više od toga.

Uređenje kompleksa

Ono što je zanimljivo je da je Tomislav Babić predstavio i kompletno rješenje uređenja kompleksa.

Uz Zagrebačku ulicu ostala bi proizvodnja Varteksa, nasuprot stadiona uređivao bi se muzej Varteksa (stara krojačnica) te trgovački sadržaji, vjerojatno centar. Javni prostori, poput parka, cesta i sličnog nalazili bi se uglavnom u sredini kompleksa, također uz trgovačke sadržaje. Uz prostor autosajma nalaze se poluruševne zgrade, objasnio je Babić, i tamo bi bilo najviše rušenja i nakon toga predviđena je stanogradnja. Prema GUP-u s vremenom je plan da se s iste strane napravi i nova cesta.

Roberto Krajecer, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, govorio je o obvezama cestogradnje za navedeni kompleks. U prvoj fazi gradio bi se novi rotor, odmah iza pruge ako se dolazi iz smjera grada, i rješavala kazeta odmah do toga.

U drugoj fazi predviđeno je uređenje T raskrižja kod glavne porte tvornice i još jednog kružnog toka niz ulicu, prema stadionu. Također, iz kompleksa će biti potrebno napraviti novu spojnu ulicu na Ulicu Zrinskih i Frankopana.

Babić je također objasnio da prodaja nekretnina u kompleksu Varteksa dobro napreduje, interes investitora je velik, a prvi novi objekti mogli bi tamo niknuti kroz 12 do 18 mjeseci.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje