Povežite se s nama

U fokusu

FINA objavila kako su bili rangirani poduzetnici u Varaždinu i Čakovcu po dobiti

Objavljeno:

- dana

Od ukupno 136.260 poduzetnika u Hrvatskoj u 2019. godini, njih 80.989 ili 59,4% ima sjedište u nekom od županijskih središta, objavila je FINA.

Udio zaposlenih je još i veći (63,6%) jer je od 969.776 zaposlenih, njih 616.301 zaposleno kod poduzetnika sa sjedištem u nekom od 21 županijskog središta. Od 796,1 milijardi kuna ukupnih prihoda poduzetnika u 2019. godini, 566,7 milijardi kuna ili 71,2% ostvarili su poduzetnici koji su registrirani u jednom od gradova – središta županija. Promatrano po ukupnim prihodima županijska središta su rangirana u rasponu od 1. (Zagreb) do 88. mjesta (Gospić), s tim da je većina rangirana među prvih 20 gradova.

U Varaždinu posluje 2091 poduzetnik i on je među županijskim središtima po ovom pokazatelju sedmi. Također, kad se gledaju svi gradovi u Hrvatskoj je na osmom mjestu. Po broju zaposlenih Varaždin je na petom mjestu među svim hrvatskim gradovima, a na istom je mjestu po ukupnom prihodu poduzetnika u 2019., a koji je iznosio 15,1 milijardu kuna.

U Čakovcu je iste godine bilo 1379 poduzetnika i on je među županijskim središtima po ovom pokazatelju deveti. Također, kad se gledaju svi gradovi u Hrvatskoj je na 12. mjestu. Ukupni prihodu poduzetnika Čakovca u 2019.je iznosio 8 milijardu kuna i po tome su na 10. mjestu među svim gradovima u Hrvatskoj.

Varaždinski poduzetnici te su godine po dobiti bili 10., ako se pogledaju svi gradovi u našoj zemlji, a čakovečki 13.

– Navedeni prikaz polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Poznato je da su sjedišta velikih javnih državnih tvrtki te velikih trgovačkih lanaca većinom u Zagrebu te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju u toj županiji, a ne i u drugim županijama u kojima se također obavlja manji ili veći dio njihovih poslovnih aktivnosti – objašnjavaju strućnjaci FINA-e u svom izvještaju.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje