Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin dobiva novu grobnu kuću, a Parkovi u staroj otvaraju suvenirnicu!

Objavljeno:

- dana

Jedan od ključnih problema tvrtke Parkovi d.d. koja održava groblje i Grada Varaždina, koji je pak vlasnik groblja je financiranje izgradnje nove grobne kuće. Naime, postojeća mrtvačnica sagrađena 1840. godine zaštićena je kao kulturno dobro i površine je samo 177 m², što nije dovoljno za grad s 47.000 stanovnika.

Varaždinska mrtvačnica dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Danas ne zadovoljava minimalne standarde koje mrtvačnica treba imati za dostojnu ceremoniju ispraćaja – premala je za broj sahrana i pokojnika, ispraćaj se odvija na otvorenom neovisno o vremenskim uvjetima, nema sanitarni čvor ni adekvatan prostor za pripremu te opremanje pokojnika.

Parkovi i Grad izradili su projektnu dokumentaciju i dobili potrebne dozvole za izgradnju nove grobne kuće sa svečanim memorijalnim trgom.

Bit će postavljena u središtu starog i novog groblja, a njezina ukupna vrijednost iznosi 25 milijuna kuna. Imat će veliku dvoranu za ispraćaj s 200 mjesta i malu dvoranu sa 100 mjesta uz natkriveni vanjski prostor za ispraćaj. Sadržavat će prostorije za svećenike, za obitelj i za osoblje, zatim prostorije za prijem, identifikaciju, pripremu te opremanja pokojnika.

U sklopu nove grobne kuće nalazit će se prostorije Uprave groblja u kojima će se ugovarati sahrane, naplaćivati grobna naknada, voditi grobna evidencija i dodjela grobnih mjesta, a sanitarni čvorovi bit će za obitelj, svećenika i osoblje. Nakon izgradnje nove grobne kuće, postojeća mrtvačnica prenamijenit će se u suvenirnicu na groblju.

Podsjećamo, kako bi u narednim godinama smanjili produbljivanje jaza u komunalnom standardu između Hrvatske i EU u djelatnosti održavanja groblja, sudjelujući na konferenciji o komunalnim uslugama i infrastrukturi u Bruxellesu, mr. sc. Alen Runac, direktor Parkova d.d., je predložio članovima EU komisije da se donesu mjere koje bi u budućem razdoblju omogućavale financiranje infrastrukture na grobljima, poput izgradnje grobne kuće i aktivnosti usmjerene na očuvanje i podizanje na višu razinu zaštite kulturne i prirodne baštine na grobljima.

– Pozivam zastupnike u EU Parlametu da nas u pregovorima koji su u tijeku podrže jer je održavanje groblja i zelenih površina komunalna djelatnost kao i vodoopskrba, odvodnja ili prikupljanje otpada i ne smije ostati nezastupljena u budućem programskom razdoblju jer i u njoj poprilično zaostajemo sa standardima EU – rekao je Alen Runac.

Ne želeći dodatno opterećivati niski standard Varaždinaca novim nametima kojima bi financirali ovu kapitalnu investiciju, Runac je nakon konferencije kojoj su od zastupnika RH u Europskom Parlamentu sudjelovali Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Ruža Tomašić, poslao jasnu poruku rješenja nove varaždinske grobne kuće.

– Razvoj komunalne infrastrukture na našem groblju je nužan kako bi se postigao standard koji je primjeren EU. Financiranje ovakvih projekata je moguće samo ukoliko bi investicije bile sufinancirane iz fondova EU u sljedećem programskom razdoblju 2021-2027 – zaključio je direktor Parkova najavivši prijavu projekta nove grobne kuće za financiranje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje