Povežite se s nama

Crna kronika

Vrhovni sud potvrdio Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre

Objavljeno:

- dana

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženice i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Smiljana Srnec proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva i osuđena na kaznu zatvora od 15 godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženica nalazi od 16. veljače 2019.

– Optuženica je osuđena zbog ubojstva sestre. Djelo je počinjeno prije 20 godina u obiteljskoj kući. Tupotvrdim je predmetom u brzom slijedu zadala više udaraca u glavu sestri koja je ležala. Uslijed zadobivenih ozljeda žrtva je odmah umrla. Potom je tijelo omotano plastičnim vrećama stavila u škrinju. Tijelo je dugi niz godina bilo skriveno zamrznuto u škrinji u domu optuženice i prikriveno vrećicama sa smrznutom hranom. Poklopac škrinje je bi zalijepljen da nitko ne može lako otvoriti škrinju. Škrinja se nije koristila u domaćinstvu iako je ostala uključena u struju 19 godina – objavio je Verhovni sud.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je kazna zatvora 15 godina po vrsti i mjeri kazna koja najbolje odgovara svrsi kažnjavanja. Riječ je o najvišoj propisanoj kazni za kazneno djelo ubojstva prema Kaznenom zakonu u vrijeme počinjenja djela. Optuženica je majka troje djece od kojih je dvoje maloljetno. Međutim ta okolnost nema nikakvo značenje kod odmjeravanja kazne jer pretežu utvrđene otegotne okolnosti. Otegotna okolnost je dosadašnja osuđivanost (za kazneno djelo davanje lažnog iskaza) te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da joj je sestra u inozemstvu. Kazneno djelo počinila je s najvišim stupnjem krivnje – izravnom namjerom, u stanju pune ubrojivosti i svijesti o protupravnosti. Tijelo žrtve je cijelo vrijeme držala u škrinji u kući u kojoj je živjela i tako prikrila počinjeno djelo. Roditelje i rodbinu je dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve. To daje kaznenom djelu zaista posebnu težinu i odiozan karakter. Visok stupanj kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne ozljede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine. Skrivanje tijela žrtve u škrinji upućuje i na planiranje kaznenog djela.

Izrečenom kaznom izrazit će se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela. Ujedno će se omogućiti optuženici odgovarajuća socijalizacija i ponovno uključivanje u društvo. Ova kazna utjecat će i na sve ostale građane da ne smiju činiti kaznena djela jer će u protivnome biti društveno osuđeni i adekvatno kažnjeni.

Crna kronika

Policija traži očevice prometnih nesreća u Tužnom i Trnovcu; ozlijeđeni su biciklist i pješak (16)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policija traži očevice prometnih nesreća.

U petak, 10. svibnja, oko 10 sati, u Tužnom, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Za sada nepoznati vozač upravljao je nepoznatim teretnim vozilom Varaždinskom ulicom u mjestu Tužno, iz smjera Črešnjeva u smjeru Ivanca. On dolaskom do T-križanja Varaždinske ulice, uključio se na kolnik, te iako je bio dužan, nije držao potreban razmak kad se kreće iz drugog vozila. Tom prilikom je prednjim dijelom vozila naletio na stražnji dio bicikla kojim je upravljao 70-godišnjak, a koji se kretao ispred navedenog vozila Varaždinskom ulicom iz smjera Vidovca u smjeru Ivanečke ulice u mjestu Tužno. Od udara teretnog vozila vozač bicikla je pao na tlo te je zadobio ozlijede. Nakon prometne nesreće u kojoj je 70-godišnjak ozlijeđen, nepoznati vozač se teretnim vozilom udaljio u nepoznatom smjeru.

U petak, 10. svibnja, oko 13.15 sati, u Trnovcu, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Za sada nepoznati vozač upravljao je nepoznatim vozilom kolnikom Varaždinske ulice u smjeru Ludbreške ulice. On se dolaskom do raskrižja s Ludbreškom ulicom, odnosno do obilježenog pješačkog prijelaza na kojem se prometom pješaka ne upravlja semaforima niti znacima ovlaštene osobe, nije kretao sigurnosnom brzinom da može zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Tom prilikom zbog toga što nije zaustavio svoje vozilo ispred prijelaza i propustio pješaka, prednjim dijelom svog vozila naletio je na 16-godišnjeg pješaka koji je prelazio kolnik po pješačkom prijelazu. Od naleta automobila pješak je pao na kolnik, te je zadobio ozljede. Nakon prometne nesreće u kojoj je 16-godišnjak ozlijeđen, nepoznati vozač se vozilom udaljio u nepoznatom smjeru.

– U svezi navedenog molimo eventualne svjedoke i očevice događaja koji su se u tom trenutku zatekli na mjestu događaja ili imaju informacije o ovom događaju, da se jave na broj telefona 042/372-404 ili 192, odnosno da osobno dođu u prostorije Postaje prometne policije Varaždin, u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Crna kronika

Ljubešćica: pijan se okretao autom pa udario parkirani motor i auto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

U nedjelju, 12. svibnja, oko 17.00 sati, u Topličkoj ulici u Ljubešćici, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom.

Muškarac starosti 60 godina upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1.89 promila.

On se automobilom kružno okretao s obilježenog parkirališnog mjesta, nakon čega je krenuo automobilom prema naprijed, a da se pritom nije uvjerio da započetu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu. Tom je prilikom prednjim dijelom osobnog automobila udario u stražnji dio parkiranog motocikla, a potom u stražnji dio parkiranog osobnog automobila, javila je policija.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

Zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, doveden je u Policijsku Postaju Novi Marof gdje je smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje