Povežite se s nama

Zabava & Stil

Najbogatiji program „Ljeta u Varaždinu“ dosad: koncerti, predstave, programi za mlade, kino, ples…

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. lipnja, na konferenciji za medije u dvorištu palače Sermage organizatori su predstavili program manifestacije „Ljeto u Varaždinu“.

Predstavljanju su prisustvovali direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te predstavnici HNK-a Varaždin, Koncertnog ureda Varaždin, Gradskog muzeja Varaždin, POU-a Varaždin, Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4, Udruge mladih V.U.K., PR Lady agencije, Show Concepta te Društva turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina.

„Ljeto u Varaždinu“ već je započelo VAFI & RAFI festivalom koji je trajao od 3. do 6. lipnja, a održan je i festival moderne duhovne glazbe „Hvalospjev ljubavi“. U tijeku je i 12. Tjedan smijeha.

Više od 100 programa

Do 14. kolovoza očekuje nas više od 100 različitih programa, a direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth najavila je da će se, osim na već poznatim, dio programa održati i na novim lokacijama. Svi programi održavat će se pod propisanim epidemiološkim mjerama.

– Nadam se da će ljeto koje je pred nama doista biti dugo i toplo jer mislim da su Varaždinci, ali i svi naši gosti i posjetitelji nakon proteklih godinu dana i života pod nekim „novim normalnim“ uvjetima, željni događanja. Imamo više od 100 programa na mnoštvu različitih lokacija u gradu, neke su već poznate otprije, a otkrit ćemo i neke nove, zanimljive kutke. Teško je bilo što izdvojiti. Imamo pet glavnih lokacija: to su središnji trgovi, dvorište palače Sermage i dvorište Vile Bedeković. Ono što je jedan od noviteta ovogodišnjeg programa je dvorište Vile Bedeković, gdje će se od 11. lipnja do 10. srpnja, petkom i subotom, održavati koncerti poznatih glazbenih imena s hrvatske i regionalne scene. Krećemo u petak s koncertom Amire Medunjanin, nakon toga stižu nam Marko Tolja, Mia Dimšić, Nina Badrić, Massimo, 4 tenora, Silente, Crvena Jabuka, Mejaši… doista je šarolik spektar koncerata – istaknula je Toth te dodala da nikad nismo tijekom ljeta uoči Špancirfesta imali toliko glazbenih imena u Varaždinu.

Festival varaždinskih dvorišta, kazalište, ljetno kino, Drava jump…

Najavila je i da će se svirati i na Trgu Miljenka Stančića, Kapucinskom trgu te na Kazališnom trgu.

– Treba spomenuti i Festival varaždinskih dvorišta prve subote u srpnju. Kako sada stvari stoje, na papiru je 14 zainteresiranih dvorišta. Kao i svake godine, želimo rijeku Dravu približiti Varaždincima, tako da i ove godine 10. srpnja organiziramo Drava Jump na i uz rijeku Dravu. Imamo kazališne večeri, ljetno kino ponedjeljkom, stand-up, Fontana blues festival, a bogat program pripremljen je i za mlade u P4 – otkriva direktorica TZ-a Grada Varaždina.

Pripremljen je program za sve dobne skupine te svatko može pronaći barem jedan sadržaj po svom guštu.

Novitet je ove godine i sudjelovanje Društva turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina.

– Turistički vodiči su pripremili 11 besplatnih vođenih tura, odnosno razgleda grada, subotama od 10 do 12 sati. Okupljanje je ispred Gradske vijećnice, prethodna prijava nije potrebna, već se dovoljno samo pojaviti. Vođenja su raspoređena tematski. U Šetalištu V. Jagića održat će se u srpnju i Biergarten za sve one koji vole popiti pivo i uživati uz dobru glazbu. Pozivam sve Varaždince, očekujemo i naše goste. Dođite, uživajte, ali pazite na sebe i druge, poštujte mjere i napunite baterije za ono što slijedi 20. kolovoza, a to je naš poznati Špancirfest – zaključila je Toth.

>>Špancirfest se ovog ljeta vraća na varaždinske ulice i trgove

Dodajmo da se za predstave i koncerte naplaćuju ulaznice, a većina ostalog programa je besplatna.

Nova pozornica

Gradonačelnik Neven Bosilj otkrio je svoj prvi potez koji je napravio za turizam i građane grada Varaždina. Riječ je o kupnji nove pozornice u vrijednosti od 200.000 kuna.

– Moja prva odluka koju sam jučer potpisao je bila odluka o kupnji nove pozornice za potrebe Turističke zajednice. Stara pozornica je doista dala svoje i to je samo još jedan pokazatelj naših nastojanja da turizam bude taj koji će grad Varaždin vući naprijed – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Dodao je da je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim programom „Ljeta u Varaždinu“ koji ove godine prvi puta uključuje više od 100 događaja.

– Mislim da ćemo sljedećih godina taj broj samo povećavati. Ljudima je poslije ovih kriza i epidemioloških zabrana sigurno stalo da se organizira što više događaja. Nadam se da će ove mjere još više popustiti, tako da ćemo do našeg Špancirfesta, koji počinje 20. kolovoza i za koji već sad mogu reći da će biti jedan pravi, veliki Špancirfest, imati potpuno oslobođeni grad od svih epidemioloških mjera – istaknuo je Bosilj.

Cjelokupni program „Ljeta u Varaždinu“ dostupan je ovdje.

Zabava & Stil

FOTO Tribinama NK Varaždina zbog nove himne Vatrenih danas se prolamao silan huk

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nakon brojnih pjesama različite tematike koje dosad kao autor snimio Dražena Popijač Pupi, na red je stigla i nova himna Vatrenih.

Podsjećamo, lani je realiziran projekt himne NK Varaždina u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, čiji je član i spomenuti glazbenik.

– Ta himna bila je dobro prihvaćena i potakla me da napravim i jednu originalnu pjesmu za hrvatsku repku. I sam sam bio u ratu kao branitelj pa imam „filing“ kakav drugi autori nemaju – veli naš sugovornik koji potpisuje tekst i glazbu.

Na njega se nadovezao Robert Puja, predsjednik UV 7. gbr „PUMA“, koji se osvrnuo na dugogodišnju suradnju s Pupijem.

– Od ideje do realizacije novog projekta prošlo je kratko razdoblje i prošlog tjedna imali smo radni sastanak na kojem je odlučeno da u snimanju spota i pjesme sudjeluju branitelji. To je bio logičan potez jer su „provučeni“ kroz stihove. Pjesma je prava – navijačka, a danas su na snimanju sudjelovali veterani Roda, 104. brigade, Tigrova i Puma. Iz svake spomenute postrojbe sudjelovalo je po 10 branitelja koji pjevaju refrene u navijačkom stilu. Ideja je bila da mora zvučati moćno – objasnio je Robert Puja.

Dodajmo da je pjesma melodična i zasigurno će biti izvođena tijekom predstojećeg Europskog nogometnog prvenstva i onih natjecanja koja slijede.

Kako je to sve skupa danas izgledalo na stadionu NK Varaždina pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Vikend u varaždinskom HNK uz etno tehno i komične basne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nesvakidašnji glazbeno-scenski događaj, autorski projekt koji potpisuju Tim Hrvaćanin i Damir Martinović Mrle na Veliku scenu varaždinskog HNK dolazi u subotu, 4. svibnja s početkom u 19,30 sati.

Predstavu izvode plesači i svirači Varaždinskog folklornog ansambla u režiji Tima Hrvaćanina, dok glazbu potpisuje Mrle. Ovom inovativnom umjetničkom suradnjom preispituju se koreografske i dramaturške konvencije glazbeno-scenske izvedbe folklora te se istražuju potencijali novih koreografskih i glazbenih ostvarenja u folkloru.

Klasična folklorna izvedba uvijek teži izvornom predlošku u svakom segmentu izvedbe, od plesa i glazbe do nošnje i prikaza narodnih običaja. U predstavi Tichek se oženil folklorni ples izlazi izvan granica folklornog okvira te ulazi u dijalog s Mrletovim glazbenim opusom, od hitova i manje eksploatiranih pjesama grupe Let 3 do kazališnih i filmskih brojeva koje Mrle potpisuje s Ivankom Mazurkijević. Zakoračite u vikend uz etno tehno.

Za najmlađu publiku u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati stiže predstava BASNE iz Kazališta Virovitica. Pet poznatih basni (Cvrčak i mrav, Lisica i gavran, Lisica i roda, Kornjača i zec, Miš i lav) u kojima “životinje zbore k’o ljudi i svaka neku pouku nudi” u ovoj je predstavi prikazano na vedar i komičan način.

Dinamična igra i brza izmjena scena odvija se u prepoznatljivoj maniri animiranih filmova pa garantira prijemčivost dječje publike. Kroz veselu igru, dopadljive likove, domišljatu režiju, maštovite kostime i šaroliku scenografiju, edukativan karakter predstave progovara na zabavan način.

Pa tako autor ove vesele i duhovite dramatizacije i adaptacije u stihovima, Draško Zidar, poručuje: “Slušajte, djeco, mudrosti basne I mnoge stvari bit će vam jasne. Slušajte basne mudru notu Mudrosti nam svima treba u životu.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje