Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju se nastavlja projekt vezan uz klonsku selekciju Pušipela

Objavljeno:

- dana

Predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, predstavio je rezultate projekta vezanog uz klonsku selekciju Pušipela, u svrhu brendiranja ove sorte kao međimurske zaštićene robne marke.

Podsjetimo, projekt su prije deset godina pokrenuli Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Društvom vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”. Naime, matični nasadi zasađeni su 2011. godine na imanju Vinarije Horvat, a od početna 32 klona, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili pet klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka.

Međimurska županija je od samog početka ocijenila projekt kao iznimno važan, kako je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović te je nakon uspješne suradnje, potpisan sporazum o nastavku suradnje.

– Moglo bi se reći da je ovo povijesni trenutak za nas vinare i vinogradare. Postavljeni su dobri temelji za podizanje kvalitete u budućnosti i ovo je odličan projekt za buduće generacije. Pozivamo vinogradare koji nisu uključeni u projekt da se uključe u sadnju klonova jer nam je svima zajednički cilj da u budućnosti imamo što bolju kvalitetu grožđa u Međimurju, a samim time i vina – poručio je predsjednik Udruge “Hortus Croatia” David Štampar.

Potpisivanje Sporazuma kojim su utvrđeni međusobni odnosi sudionika projekta u ostvarivanju oplemenjivačkih prava na klonovima održano je u Domu kulture u Štrigovi, budućem Svjetskom centru Pušipela. Dobrodošlicu u ovu vinsku općinu poželio je okupljenima i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik. – Veselim se što je Dom kulture počeo živjeti, a posebno mi je drago što priča o Pušipelu dobiva nastavak – naglasio je.

Pohvale vinarima i uključenima u projekt uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Naši vinari hrabro se bore s brojnim izazovima s jedne strane, a s druge strane koračaju prema budućnosti, jer iz godine u godinu ulažu u svoju infrastrukturu, sadržaj, uređuju kušaone, sade nove nasade, a njihov trud rezultira nagrađenim vrhunskim vinima i sve većom prepoznatljivošću naše vinske regije. Ovaj projekt smo započeli jer želimo promišljati budućnost i dati priliku vinarima da svoje proizvode brendiraju kao autohtone međimurske. Brend Pušipela kao autohtone sorte treba razvijati zajedno sa svim projektima koji se odvijaju na području Štrigove – vidikovac na Mađerkinom bregu koji je u izgradnji, revitalizacija Mađerke, popularizacija svetog Jeronima, Svjetski centar Pušipela te uz enogastronomiju, infrastrukturu i naše vrijedne ljude ne strahujemo za daljnji razvoj turizma Međimurja – poručio je Posavec.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje