Povežite se s nama

Međimurje

Saša i Robert od Münchena i preko visokih Alpa biciklirali do Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Dvojica prijatelja i avanturista, Saša Matić iz Peklenice i Robert Bogdan iz Murskog Središća, odlučili su se na još jedan veliki pothvat zaputivši se biciklima od Münchena preko Alpa do najsjevernijeg grada Lijepe Naše. Saši i Robertu ovo nije prva takva avantura, a u odnosu na prijašnje nedostajao im je treći član ekipe Kruno Žilavec.

Nakon polaska iz bavarske prijestolnice Münchena slijedio je izravni uspon na Alpe, s namjerom da se osvoji prijevoj Grossglockner po najvišoj cesti Austrije koja se nalazi na 2504 metara nadmorske visine. Slijedila je etapa puta uz austrijski predio rijeke Drave, slovenski predio uz rijeku Soču pa preko hrvatske Učke. Već na prvoj, ujedno najzahtjevnijoj dionici pratila ih je kiša i nevrijeme uz niske temperature. Zbog loše vremenske prognoze došlo je i do promjene plana pa su naši avanturisti umjesto na kišni Vršić na 1611 metara nadmorske visine krenuli preko Udina i Trsta do Istre. Sedmodnevno putovanje završili su putovanjem kroz Hrvatsku, da bi konačno u subotu, 7. kolovoza, stigli zdravi i veseli u Mursko Središće.

Na šetnici uz Muru susreli su se s gradonačelnikom Draženom Srpakom koji je naglasio da je ponosan na podvig svojih sumještana te im zahvalio na lijepoj promociji Murskog Središća. Slične avanture gradonačelnik Srpak im je zaželio i u budućnosti.

Saša i Robert su pak dio zanimljivosti i dogodovština podijelili s gradonačelnikom, a posebno se pamte najteži trenuci s prvih dana putovanja, kada su promrzlih prstiju i mokri do kože osvajali najviše ceste na Alpama, ali i predivna talijanska rijeka Tagliamento te prelazak Učke i Gorskog Kotara.

Dvojica prijatelja ukupno su prošli 989 kilometara kroz pet država. Ovo im je bila peta i po profilu najzahtjevnija ruta do Murskog Središća, s ukupno više od 9000 metara uzbrdice i, kako sami vole naglasiti, apsorbiranih oko 500 litara kišnice po osobi.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje