Povežite se s nama

U fokusu

Kontaktne leće ili naočale?

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKA POLIKLINIKA FOKUS

Osobe koje trebaju korekciju vida, pogotovo osobe mlađeg uzrasta, često postavljaju pitanje mogu li ponekad zamijeniti naočale kontaktnim lećama.

Odgovor smo potražili u Poliklinici Fokus u Varaždinu.

Kada zamjena?

Akcija 50 %
Ginekološki pregled,
PAPA test i UZV
300 kn
098/263-099

– Razlozi za zamjenu naočala kontaktnim lećama mogu biti vrlo različiti. Bavljenje sportom može biti jedan od razloga da napustite svoje naočale. Osim bavljenja sportom, mnogima je bitna i estetika.

Osim izražene želje za nošenjem kontaktnih leća potrebno je načiniti i pregled za kontaktne leće kod očnog specijalista. Očni specijalist će u razgovoru s vama najbolje procijeniti možete li nositi kontaktne leće te koju vrstu kontaktnih leća vam preporučiti – ističe mr. sc. Nataša Brijačak, dr. med., specijalist oftalmologije.

Jesu li kontaktne leće sigurne za zdravlje očiju? – Ako ih koristite prema uputama vašeg očnog specijalista, kontaktne leće su sigurne. Važno je poštovati i upute o redovitosti zamjene leća, prema uputi proizvođača. Nemojte niti zanemariti uputu očnog specijalista da morate najmanje jednom godišnje obaviti i kontrolni pregled – napominje liječnica.

Pacijente zanima i može li se kontaktnim lećama ispraviti sve refrakcijske greške oka? – U najvećem broju slučajeva da. Postoje različite vrste mekih leća kojima je moguće otkloniti gotovo sve refrakcijske greške. Vaš očni specijalist pronaći će leću koja će otkloniti vašu refrakcijsku grešku – navodi mr. sc. Nataša Brijačak.

Roditelji se često pitaju mogu li djeca i tinejdžeri nositi kontaktne leće.

Za samopouzdanje

OPERACIJE SIVE MRENE
s ugradnjom leća za jasan vid na daljinu i blizinu

– Odgovor je: “Da”! Djeca se i u ranijoj dobi vrlo jednostavno privikavaju na nošenje i rukovanje kontaktnim lećama. Za razliku od naočala, kontaktne leće ne mijenjaju prirodni izgled, što povećava samopouzdanje djeteta, koje može biti poljuljano nošenjem naočala. Osim toga, nošenje leća djetetu omogućava nesmetano bavljenje sportom, što je izrazito važno u toj životnoj dobi – napominje ofalmologinja.

U Optici Fokus, koja se nalazi u sklopu Poliklinike u Jalkovečkoj 5 u Varaždinu, možete naći sve vrste kontaktnih leća – polutvrdih i mekih, jednodnevne, 2-tjedne, mjesečne, 2-mjesečne. Svi njihovi pacijenti nakon 40. godine života mogu izabrati multifokalne kontaktne leće za jasan vid na daljinu i blizinu.

Jednostavno i lako korištenje

Koriste li se kontaktne leće jednostavno i lako, budući da mislim da bih osjećao/osjećala nelagodu pri stavljanju leće u oko?
– Da. Vaš će vam očni specijalist pokazati najlakši način za stavljanje i skidanje leća. Nakon kratkog vremena osjećaj nelagode potpuno će nestati. Nakon poduke kod specijalista, na kontaktne-lece.net/lece-video možete pogledati i video kako skidati i stavljati leće, za prisjećanje – odgovara mr. sc. Nataša Brijačak, specijalist oftalmologije.

Kontakt

Poliklinika Fokus za oftalmologiju, ginekologiju i opstetriciju
Jalkovečka 5, Varaždin
Mr. sc. Nataša Brijačak, dr. med., spec. oftalmologije
Telefon: 042/200-443
www.poliklinikafokus.hr

Izvor:
Foto:

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje