Povežite se s nama

Sport

Hrvatska osvojila broncu u disc golfu: pet reprezentativaca je iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Hrvatska je osvojila brončanu medalju na prvom Europskom ekipnom prvenstvu u disc golfu koje se od 18. do 21. kolovoza održalo u Varaždinu na privremenom terenu uz varaždinsku Arenu.

Prvenstvo je organizirao Svjetski flying disc savez (World Flying Disc Federation), a izvršni organizator bio je varaždinski disc golf klub Lagoda.

– Jako sam ponosan na našu reprezentaciju koja je ostvarila nevjerojatan uspjeh i osvojila prvu povijesnu medalju za našu zemlju u natjecanjima u organizaciji WFDF-a. Sam nastup na ETDGC za Hrvatsku disc golf reprezentaciju je bio veliki uspjeh. Osim pandemije koja otežava organizaciju natjecanja i putovanja, poteškoće smo imali i u sastavljanju najboljeg tima zbog spriječenosti nekih od naših najboljih igračica i igrača. Ipak, pokazalo se da se zajedništvom i požrtvovnošću svakog od članica i članova tima može doći do vrhunskog rezultata. Ovo je bila odlična uvertira za Svjetsko timsko prvenstvo, koje će se održati sljedeće godine na istom mjestu. Za to ćemo se Prvenstvo posebno pripremiti i pokušati predstaviti Hrvatsku u najboljem mogućem svjetlu – rekao je predsjednik Hrvatskog flying disc saveza Tomislav Gorički.

U hrvatskoj reprezentaciji čak pet Varaždinaca i Varaždinki

Na prvom izdanju ovog natjecanja trebalo je nastupiti 10-ak europskih reprezentacija no uslijed situacije s pandemijom COVID-a 19, na kraju se natjecalo samo njih pet – Austrija, Francuska, Hrvatska, Velika Britanija i Španjolska.

Reprezentacija Slovenije je platila kotizaciju za sudjelovanje, no u posljednjem trenutno njihovi igrači i igračice su bili spriječeni da sudjeluju tako da se Slovenija računa kao šesta reprezentacija koja nije završila natjecanje.

Unatoč malog broja ekipa, kompetitivnost je bila na najvišem nivou i kroz četiri dana disc golf reprezentacije Austrije, Hrvatske, Francuske, Španjolske i Velike Britanije su se borile na terenu uz Arenu Varaždin za medalje te bodove Svjetskog poretka, pri čemu su prvi nositelji prvenstva bili igrači Francuske (8. reprezentacija svjetskog poretka), a slijedili su ih Austrijanci (9.), Velika Britanija (11.), Hrvatska (19.) i Španjolska (20.).

Hrvatsku reprezentaciju činili su kapetan i igrač Tomislav Gorički (Flying Disc klub Zagreb), igračice Ana Gorički (FDK Zagreb) i Danica Pajtak (Disc golf klub Varaždin) te igrači Aki Vucković, Nino Đurak, Aleksandar Sudžuković iz DKG Varaždin, Vanja Brozović iz DGK Zrinski (Čakovec) te Marko Marčec, još jedan Varaždinac iz zagrebačkog Disc golf kluba Agram.

Hrvatska reprezentacija, ubilježila je jako dobre nastupe u mečevima prve runde te je od osam mogućih uzela po dva boda protiv Francuske, Velike Britanije i Austrije, a uz to je pobijedila Španjolsku sa 6:2. Jedine bodove protiv favorizirane Austrije osvojio je  Aleksandar Vucković u pojedinačnom meču protiv Laurenza Schaurhofera. Vucković je nakon dvije početne staze ostvario prednost od dva boda. Iako se austrijski kapetan nije predavao te je u jednom trenutku uspio izjednačiti, Vucković nije dopustio preokret, vratio je početnu prednost i donio Hrvatskoj vrijedne bodove u borbi za medalju.

U konačnici, Hrvatska se plasirala u borbu za medalje, dok su Francuska i Španjolska igrale razigravale za plasman na 4. i 5. Mjesto.

Velika pobjeda protiv Austrije

– Sve nas je obradovala ova pobjeda jer nas je vratila u borbu za medalju i donijela malo elana čitavoj ekipi. Pobjeda protiv izrazitog favorita pokazala nam je da je na ovakvom terenu i u ovakvom formatu natjecanja sve moguće i dala nam vjeru u narednim mečevimam – kazao je Vucković.

U finalnom razigravanju Hrvatska je pružila odličan otpor jače rangiranim reprezentacijama te izgubila 6:2 od Austrije i jednakim rezultatom od Velike Britanije i tako osvojila brončanu medalju. U posljednjem meču finalne runde Austrija je pobijedila Veliku Britaniju 8:0 te osvojila zlatnu medalju.

Francuska je lagano dobila svoje doigravanje sa Španjolcima i zauzela 4. mjesto.

Reprezentaciji Hrvatske ovo je bilo vrijedno iskustvo te već danas kreću pripreme za Svjetsko ekipno prvenstvo koje će se od 17. do 20. kolovoza iduće godine igrati u Varaždinu.

– Kao izvršni organizator ovog prvenstva mogu reći da smo jako zadovoljni što je isto održano, unatoč manjem broju reprezentacija uslijed pandemije Covid19, jer nam je to bilo odlično iskustvo i priprema za Svjetsko ekipno prvenstvo koje ćemo na istom mjestu organizirati za godinu dana, od 17. do 20. kolovoza 2022. Tom prilikom u Varaždinu očekujemo između 20 i 30 nacionalnih reprezentacija s 200 do 400 natjecatelja pa ćemo s ovogodišnjim iskustvima biti spremni na sve organizacijske zadatke i učiniti sve kako bi svi sudionici imali idealne uvjete za natjecanje, ali uz to i uživali u svom boravku u Varaždinu i kući ponijeli brojne prekrasne uspomene – zaključio je Dinko Šimenc u ime izvršnog organizatora DGK Lagoda.

Sport

Varaždinski rukometaši do senzacije protiv Sesveta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rukometaši Gradskog rukometnog kluba Varaždin 1930 u 9. kolu Lige za prvaka iznenadili su Sesvete koje se bore za 2. mjesto i slavili s 30:29.

Varaždinci su u 12. minuti već bili na velikih 8:3, no gosti su se probudili te sredinom poluvremena već stigli na minus dva (9:7). I nastavili su Sesvećani s dobrom igrom te do kraja prvog dijela stigli ne samo do izjednačenja, nego i minimalne prednosti (14:15). 

Nakon tri minute u drugom dijelu, Sesvećani su bili na tri razlike. I činilo se da polako preuzimaju konce igre u svoje ruke. No, domaćin je imao drugačije planove. Stalno je držao priključak i konačno, pet minuta prije kraja uspio stići do preokreta (28:27). U taktičkom nadmudrivanju, Varaždinci su uspjeli zabiti još dva, a gosti također dva pogotka. Posljednji napad imali su Sesvećani, ali nakon minute predaha promašili su s krila i otvorili priliku domaćinu za veliko slavlje (30:29). 

Marin Šutalo bio je jedan od domaćih junaka s 14 obrana. S osam pogodaka Tin Šestak bio je prvi strijelac pobjednika. 

Bilo je to ujedno i pretposljednje kolo Lige za prvaka, a u zadnjem kolu varaždinski rukometaši gostuju kod Spačve u Vinkovcima.

Nastavite čitati

Sport

Humanitarna utrka anđela: zasad se prijavilo preko 500 trkača i trkačica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobra se tradicija nastavlja – stotine trkača najavilo je svoje sudjelovanje na ovogodišnjoj 5. humanitarnoj utrci grada anđela koja će se u Varaždinu održati 11. svibnja, najavljeno je u ponedjeljak.

Idejni začetnik ove utrke plemenitog cilja je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, a uz njega, organizatori su Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Sportski klub SRD 315 Sjeverozapad i Funkcionalni centar Active Vita, dok je glavni pokrovitelj Grad Varaždin.

Habijan je naglasio kako je riječ o utrci koja je spoj humanitarne i sportske priče, a ovoga su puta sredstva namijenjena Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem Sunce.

– Pozivam što veći broj Varaždinki i Varaždinaca, ali i sve ostale rekreativce koji žele pridonijeti, ne samo da trče i hodaju i na taj način se rekreiraju, već sve koji žele podržati ovu humanitarnu akciju da se odazovu i sudjeluju. Što se tiče glavne utrke, zasad imamo 539 prijavljenih, od kojih je 350 uplatilo kotizaciju, a za dječje utrke imamo 60 uplata. Za glavnu je utrku osigurano 500 startnih paketa, jednako tako 200 za dječju, ali prednost će imati oni koji će uplatiti startninu, pa sve one koji još nisu pozivam da uplate stratninu, kako bi osigurali svoj startni paket – poručio je Habijan.

Dodao je da će se utrka s plemenitim ciljem održati bez obzira na vremenske uvjete.

Voditeljica za sport i razvojne programe u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina, Anica Sitar, istaknula je da se utrka iz godine u godinu izdiže i svaki put podiže na viši nivo.

– Ove godine imamo i jedan novitet što nas posebno veseli, s obzirom na to da, osim ovog humanitarnog dijela, želimo kod građana potaknuti svijest o kretanju i zdravom načinu života. Stoga ćemo u sklopu naše utrke biti domaćini javnozdravstvenoj-edukativnoj akciji “Znaš li svoj broj?”, kojom se kod šire populacije želi podići svijest o dislipidemiji i njezinim negativnim učincima, među kojima je glavna ateroskleroza. Dobra je stvar da svatko od nas svojim načinom života, odnosno pravilnom prehranom i kretanjem, može puno napraviti za svoje zdravlje. Na ovaj ćemo način opet spojiti humanitarni i zdravstveni dio – dodala je Anica Sitar.

Prema riječima Marka Črljenca, predsjednika Udruge Active Vita, start glavne utrke bit će u 11.30 na Kapucinskom trgu.

– Glavna je utrka dužine 4,85 kilometara, a staza će prolaziti ulicama Varaždina i bedemima našeg Starog grada. Imamo i dvije dječje utrke dužine 800 metara i to jednu sa startom u 10.30, a drugu u 10.45 – rekao je Črljenec.

Poziv sugrađanima i ostalim zainteresiranima uputio je i predsjednik SRD 315 Sjeverozapad, Marko Dugandžić.

– Oni koji će uplatiti startninu dobit će startne pakete. Odrasli će dobiti vrećice s trakama za glavu, a djeca će dobivati sportske čarapice s logom utrke. Kao što je istaknuto, možemo garantirati 500 startnih paketa za one koji su uplatili za utrku i dobiti će ih uoči utrke, ali će biti moguće i na sam dan utrke prijaviti se donacijom udruzi Sunce, no ne možemo garantirati startne pakete ukoliko ćemo premašiti osigurani broj – rekao je Dugadžić.

Naglasio je da će svi sudionici dobiti medalje, a pobjednici će biti nagrađeni.

– Cilj ove utrke je pomoći nekome i aktivno se družiti, stoga pozivam i velike i male da nam se pridruže u subotu, 11. svibnja na Kapucinskom trgu i da zajedno ispišemo još jednu humanitarnu priču – zaključio je Dugandžić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje