Povežite se s nama

U fokusu

Stanoing prema deblokadi žiro-računa i nastavku gradnje

Objavljeno:

- dana

ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO DEBLOKIRALO IMOVINU STANOINGA

Stanoingu je deblokirana je imovina rješenjem Županijskog suda u Varaždinu, a uz suglasnost Županijskog državnog odvjetništva,  izvijestili su iz vodećeg upravitelja stambenih zgrada i najvećeg investitora u  stanogradnji u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

„Brisanje blokade trenutno je u fazi provedbe u zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Varaždinu. Ovime su državne institucijo pokazale sluha za nastavak rada Stanoinga, odnosno za otvaranje novih radnih mjesta i općenito konsolidaciju društva nakon jedne vrlo turbulentne faze u kojoj se društvo našlo zbog loših poslovnih poteza, veli Denis Pavlic, direktor Stanoinga.

Tim se, kako dodaje, otvara prostor za revitalizaciju Stanoinga, odnosno promptno i potpuno namirenje svih vjerovnika, a uz potporu države i banaka.

„Iz svih financijskih izvješća jasno je vidljivo da Stanoing nije prezadužen niti je to ikada bio. Vrijednost imovine Stanoinga iznosi više od 250 milijuna kuna, dok su njegove ukupne obveze oko 231 milijun kuna. što jasno ukazuje na pozitivnu razliku vrijednosti  imovine nad dugovima od najmanje 20-ak milijuna kuna. Poseban razlog za optimizam kod toga je u činjenici da je Stanoing bez obzira na općepoznate izuzetno teške uvjete privređivanja prošlu godinu završio s dobiti, a jednako tako  prvi, drugi i treći kvartal ove godine, veli Pavlic.

U Stanoingu su intenzivni završni pregovori sa svim vjerovnicima koji su se još tijekom lipnja ove godine usuglasili s predloženim modelom o deblokadi žiro-računa uz dodatna jamstva.

„Potraživanja najznačajnijeg broja vjerovnika namiriti će se prodajom VTC-a a potpisivanje sporazuma o deblokadi računa otvorilo bi mogućnost završetka radova na VTC-u te nastavak  izgradnje oko 250 stanova na Grabanicama G3. G8. G9, G10 koji su u različitim fazama izgradnje. U planu je i izgradnja G4 i G7 s još oko 100 stanova za što postoje već gotovi projekti. Iz ovakvog nastavka poslovne aktivnosti podmirile bi se i sve ostale obveze Stanoinga ponajprije prema državi i bankama, a samim time bi bile zaustavljene ovrhe nad nekim useljenim stanovima, koje inače provodi samo jedna banka. Uz navedeno razumijevanje države i drugih vjerovnika deblokada poslovnog računa Stanoinga pitanje je dana, a ovime je izvjestan i nastavak izgradnje započetih stanova čija je izgradnja stala 25 siječnja ove godine, njihov završetak i useljenje, objašnjava Pavlic.

Izvor: Stanoing
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje