Povežite se s nama

Kultura

FOTO Dopušteni nastupi amatera u zatvorenu prostoru: nova sezona i za Zbor “Slavenski” te KD “Štolcer”!

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: O aktualnostima i planovima Zbora razgovarali smo s članovima Izvršnog odbora: Nikolom Mustačem, Dejanom Buvačem, Štefanijom Parnadžiev, Višnjom Smilović i Renatom Lovrek

Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca preselio je u nove prostore.

Novouređene prostorije Zbora “Slavenski” zasigurno će pružiti dodatan poticaj u radu vrijednih sadašnjih i budućih članica i članova udruge!

Nakon višegodišnjeg vježbanja u prostorijama čakovečkoga Doma sindikata (trgovački kasino u centru grada), taj prostor više nije bio adekvatan pa će od nadolazeće sezone članice i članovi zbora svoje probe održavati u zgradi na adresi Perivoj Zrinskih 2 (kod trafostanice u blizini Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” i Hotela Castellum u smjeru Muzeja Međimurja).

PJEVAČKI ZBOR “JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI” IZ ČAKOVCA POZIVA ZAINTERESIRANE PJEVAČE I PJEVAČICE da se kao članovi ili članice pridruže Zboru i uživaju u zajedničkom stvaranju vokalne (povremeno i vokalno-instrumentalne!) glazbe, kao i druženju, nastupima i putovanjima, “ozbiljnom radu protkanom neozbiljnim trenucima te obiljem smijeha i zabave!”

Ako se želite priključiti, to možete učiniti jednostavno pojavljivanjem na prvoj probi (sastanak u srijedu, 8. rujna, u 19 sati kod Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, u blizini Hotela Castellum), na nekoj od idućih proba koje se održavaju ponedjeljkom i srijedom (13. i 15. rujna, 20. i 22. rujna, 27. i 29. rujna…) ili pak pozivom na 098/861-921 (tajnik Zbora Dejan Buvač).

– Pjevajte s nama! – poručuju iz “Slavenskog”.

Nastupi amatera

Novom Odlukom nacionalnoga Stožera civilne zaštite donesenom 30. kolovoza, od 1. rujna ove godine dopušteno je održavanje amaterskih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima uz uvjet da svi prisutni (izvođači, gledatelji i drugi) posjeduju EU digitalne COVID-potvrde. Probe u skladu s preporukama HZJZ-a su i dalje dozvoljene u zatvorenom prostoru.

S ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture i medija Krešimirom Partlom 30. kolovoza na sastanku su sudjelovali Dejan Buvač i njegov kolega iz HSK-a, dr. sc. Dražen Jelavić

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Upravnog odbora Hrvatskoga sabora kulture Dejanom Buvačem, ujedno predsjednikom Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije i tajnikom Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”.

– S ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture i medija Krešimirom Partlom 30. kolovoza održali smo konstruktivni razgovor o mogućnosti popuštanja mjera i ponovnog pokretanja amaterskih kulturnih aktivnosti u zatvorenim prostorima. Razgovor je urodio plodom, tako da je amaterskim sastavima od 1. rujna ponovo dopušteno održavanje programa, izvedbi te manifestacija i u zatvorenim prostorima – objašnjava Buvač, koji dodaje da je na sastanku sudjelovao i tajnik Hrvatskog sabora kulture dr. sc. Dražen Jelavić.

NOVOM ODLUKOM NACIONALNOGA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE DONESENOM 30. KOLOVOZA,

od 1. rujna ove godine dopušteno je održavanje amaterskih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima uz uvjet da svi prisutni (izvođači, gledatelji i drugi) posjeduju EU digitalne COVID-potvrde.

Probe u skladu s preporukama HZJZ-a su i dalje dozvoljene u zatvorenom prostoru.

Velik je to korak naprijed i vjetar u leđa za amaterske kulturno-umjetničke sastave, od kojih neki po gotovo godinu i pol nisu imali probe, ni nastupe. Ipak, mnogi su pretrpjeli ozbiljnu štetu.

– Jasno je da je tolika pauza negativno utjecala na mnogobrojne stavke u radu amaterskih sastava, koji se njime bave isključivo iz ljubavi, kao i da će trebati vremena za rekuperaciju. No, amateri se sada mogu i pripremati za nastupe i računati na njih, s nadom da će se epidemiološka situacija poboljšavati. Slično je i s primjerom Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, koji zbog pandemije nije mogao održati jubilarni koncert uz 45-godišnjicu, no to bismo trebali nadoknaditi posljednjega četvrtka u studenome. Zbor inače s probama započinje 8. rujna u novim prostorima, koje smo nedavno i preuredili – objašnjava Buvač.

Povodom ponovnoga početka rada čakovečkoga Zbora sastao se i Izvršni odbor udruge, koji poziva sve zainteresirane pjevače i pjevačice (s osobitim naglaskom na pjevače, napominju uz smijeh!) da se jave tajniku na 098/861-921 ili dođu na prvu probu (sastanak 8. rujna u 19 sati kod Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”). Dobro došli su i na kasnijim probama ako im prvi termin iz nekog razloga ne odgovara, kažu iz Izvršnog odbora.

Nagrade za Štolcere

U sklopu Pjevačkoga zbora “Slavenski” od 2009. godine djeluje i Kazališna družina “Štolcer”, koju je također, kao i ostale kulturno-umjetničke skupine, pogodilo nedjelovanje uzrokovano pandemijom koronavirusa. Unatoč tomu, nedavno su osvojili nekoliko nagrada.

– S predstavom “Neka uđu klaunovi” sudjelovali smo na 2. Festivalu kazališnih amatera središnje Hrvatske, čiji je organizator bila Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije. Festival se, naravno, održao online prema pozivu, a sudjelovalo je osam skupina iz osam županija središnje Hrvatske. Što se tiče članica i članova “Štolcera”, Kristina Štebih dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a dodijeljene su nam i nagrada za najbolju scenografiju predstave (Rusa Trajkova, Dejan Buvač, Kristina Štebih), kao i nagrada za adekvatno korištenje glazbe u predstavi – nabraja jedan od osnivača i dežurni redatelj Družine Buvač.

Najboljom predstavom Festivala proglašena je predstava “Fačuk” Zelinskog amaterskog kazališta (Zamke), čija je Štefica Fanjek osvojila nagradu za najbolju režiju, dok su članica i član Zamke Ana-Marija Posavec i Stjepan Nizek dobitnici nagrada za najbolju žensku, odnosno mušku glavnu ulogu.

Dodajmo i da su “Štolceri” navedenu predstavu proteklog vikenda izveli čak dva dana zaredom: najprije u subotu u Nedelišću u prostoru bivšeg NM-a, a potom u nedjelju u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Fotogaleriju nedelišćanske izvedbe pogledajte u nastavku.

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje