Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Prezentacijom OPG-ova ispred Županijske palače završili Dani Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Obilježavanje Dana Varaždinske županije završilo je danas, 11. rujna, prezentacijom OPG-ova s područja Varaždinske županije ispred Županijske palače.

Građani su tako mogli degustirati te kupiti trnovečku makovnjaču, Ludbreški hren, varaždinsko zelje, Ludbreški med i ostale domaće proizvode.

Izlagače su obišli i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek.

Zamjenica župana naglasila je kako ovom prezentacijom završava službeno obilježavanje Dana Varaždinske županije.

– Prezentacijom OPG-ova ispred Županijske palače završavamo obilježavanje Dana Županije i svi izlagači koji su danas ovdje su čuvari tradicije i mirisa naše županije i zahvalni smo im što svoje znanje prenose na mlađe generacije. Mi ćemo kao Županija i dalje intenzivno raditi na prepoznatljivosti i brendiranju naših proizvoda – rekla je zamjenica župana.

Pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek izjavio je kako su povodom Dana županije ciljano pozvali OPG-ove za zaštićenim proizvodima što je promocija varaždinske kulture i tradicije.

– Radi se o udrugama ili OPG-ovima koji su na tržištu prepoznatljivi po svojim proizvodima. Ono što smo danas htjeli pokazati je županija u malom. Imamo puno zaštićenih i tradicionalnih proizvoda, puno udruga koje se bave očuvanjem tradicije i htjeli smo s nekoliko OPG-a i udruga pozvati žitelje Varaždinske županije kada kupuju ili razmišljaju o proizvodu da ipak vode brigu o tome da to bude domaće i lokalno – istaknuo je Dragutin Vincek.

Atmosferu su upotpunili i tamburaši izvodeći popularne tamburaške i druge melodije.

Život i društvo

Na gradskom groblju u Varaždinu položeni vijenci povodom obilježavanja operacije „Bljesak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu danas su povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje.

Zajednički vijenac Varaždinske županije i Grada Varaždina u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde položili su župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, kao i izaslanstvo PU varaždinske te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije.

Podsjetimo, Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Pozvavši na minutu šutnje, župan Stričak je istaknuo su u svim vojno-redarstvenim operacijama koje su se odvijale u obrani i oslobađanju naše Domovine sudjelovale i varaždinske ratne postrojbe, između ostalog i 104. brigada Hrvatske vojske i Specijalna jedinica policije Roda te postrojbe policije koje su potom uspostavile policijske postaje i dalje, nakon same operacije, vodile brigu o sigurnosti svih koji su se nakon te operacije zatekli na tom području.

– Kao što Vam je već poznato, operacija je trajala svega 32 sata, oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja, u njoj je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih policajaca i vojnika, 51 je poginuo ili smrtno ranjen, 162 ranjena, dakle govorimo o ogromnoj žrtvi za slobodu naše Domovine. Stoga hvala svima koji su sudjelovali u toj operaciji, a zahvaljujem i svima koji su danas ovdje, kako bismo se zajedno prisjetili tih dana – kazao je župan Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković istaknuo je da se i ove godine obilježava veličanstvena pobjeda, najava „one najveće koja je uslijedila”.

-”Bljesak” je bio nagovještaj velike „Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij i možemo biti zahvalni našim braniteljima, svim Varaždinkama i Varaždincima koji su sudjelovali u „Bljesku” koji su tada dali svoju žrtvu, pa i svoje živote, za početak oslobađanja naše domovine Hrvatske.
Hvala svim obiteljima i svima onima koji su u to vrijeme bili u toj akciji. Želim da dostojanstveno obilježimo 1. svibnja, dan kada je krenula ta akcija, a na ovaj način odajemo počast svim zaslužnima za tu akciju – rekao je Marković.

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale predvodio je don Ivica Horvat, tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi izveo je prof. Tomislav Ratković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kako hitne službe reagiraju u slučaju pada trupaca na djelatnika pilane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe u pilani Golub u Varaždinu održana je 29. travnja zajednička vježba svih žurnih službi Varaždinske županije pod nazivom „Multidisciplinarni pristup unesrećenim osobama prilikom manipulacije trupcima“.

Uz djelatnike Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, sudjelovali su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, odnosno 40-ak pripadnika žurnih službi.

Izniman stupanj spremnosti i odgovornosti žurnih službi pohvalila je zamjenica župana, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Pohvaljujem organizatore, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, koji već dugi niz godinama organizira ovakve zajedničke vježbe svih žurnih službi na terenu u različitim situacijama. Svrha tih vježbi je pokazati višu razinu spremnosti, odnosno da se naše žurne službe u određenom trenutku, u određenoj situaciji, mogu nositi sa svim izazovima. Pohvaljujem timski rad žurnih službi, njihovu uvježbanost i koordiniranost što pokazuju ne samo kroz ovakve vježbe, već i kroz svoj svakodnevni rad, te naši građani, uz njih, zaista mogu biti sigurni – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec podsjetio je kako je ovo 10. jubilarna zajednička vježba žurnih službi.

– Još nam preostaje vježba spašavanja iz ruševina, čime bismo zaokružili jedan ciklus vježbi koji je osnovni u spašavanju u velikim nesrećama – rekao je ravnatelj Smoljanec.

– Scenarij vježbe obuhvatio je nekontrolirani pad trupaca čime je došlo do ozljeđivanja djelatnika pilane. Uslijedilo je pozivanje žurnih službi, njihov dolazak na teren i zbrinjavanje unesrećenih, čime je predstavljena jedna sinergija svih žurnih službi na području Varaždina i šire – pojasnio je pomoćnik zapovjednika za operativu JVP Grada Varaždina Mario Rogina.

A da su ovakve vježbe itekako važne potvrdio je i voditelj Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave varaždinske Matko Murić.

– Takve vježbe su jako pozitivne jer je koordinacija žurnih službi izuzetno bitna na terenu, kako bi se na samom mjestu događaja poduzele sve radnje koje su važne da se što prije zbrinu ozlijeđene osobe, osigura mjesto događaja i poduzmu sve hitne radnje koje će utvrditi činjenice i nastanak samog događaja – izjavio je Matko Murić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje