Povežite se s nama

Kultura

Jutro čarobnjaka: uvod u fantastični realizam

Objavljeno:

- dana

ŠTO ČITATI

Jacques Bergier i Louis Pauwels, Jutro čarobnjaka: uvod u fantastični realizam, Eneagram, Zagreb, listopad 2012.

Sa zakašnjenjem od gotovo pola stoljeća, napokon smo dobili prvi hrvatski prijevod knjige koja je izrodila cijelu ideologiju, ali i industriju postmoderne ezoterije, odnosno literature „na rubu znanosti“.

U ono doba prije interneta cijele su generacije tada mladih Hrvata žudjele za „Jutrom čarobnjaka“ kao za nekim zabranjenim voćem. Tražili su se odlomci objavljivani u opskurnim časopisima i fanzinima, razmjenjivali nemušti, amaterski srpski prijevodi na šapirografiranim stranicama, a preko stranih izdanja (ili zbog njih) čak smo, vrlo nadobudno, započinjali prve korake u učenju engleskoga, njemačkoga, pa i francuskog jezika.

Vremena su se promijenila, ali magija „Jutra“ ostala je gotovo netaknuta. Autori su joj Louis Pauwels i Jacques Bergier, urednik francuskog časopisa „Planete“ koji je odigrao presudnu ulogu u širenju ne samo znanstvenopopularne beletristike, nego i znanstvenofantastične književnosti u Europi. U „Jutru“ su prvi sustavno obradili teme alkemije, nestalih civilizacija, parapsihologije, izvanosjetilne percepcije, viših stanja svijesti, nacističkog okultizma, letećih tanjura, izvanzemaljske inteligencije, telepatije, telekineze, teleportacije…

Na 600 stranica bave se i neprotumačivim sposobnostima nekih povijesnih velikana, koje nazivaju mutantima, a među koje ubrajaju i Ruđera Boškovića. Količina literature i teorija o svim tim temama u međuvremenu je narasla do apsurda (kao i njihova „uvjerljivost“), ali „Jutro čarobnjaka“ ostaje – povijesna prekretnica.
 

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO U Prelogu otvorena izložba slika Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Muzeju Grada Preloga slavi se u velikom tonu, uz 85. godina ljubavi prema životu i umjetnosti najvećeg hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog.

Stoga je u četvrtak, 16. svibnja, u Muzeju Grada Preloga otvorena izložba poznatog naivnog slikara i kipara Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva sve zainteresirane da zavire u svijet raskošnih boja zagorskog umjetnika Slavka Stolnika, čije su izložbe u današnjici vrlo rijetke, a ipak omogućene zahvaljujući Zbirci Vladimira Malogorskog.

Izložba se može razgledati do 3. lipnja, a kakva je bila atmosfera na otvaranju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje