Povežite se s nama

Foto i video

FOTO U Muzeju Međimurja djela Davorina Mancea: do “Jugozapadne utjehe” uz mali krug velikih ljudi!

FOTO: Silvio Benč/IGH

Objavljeno:

- dana

Izložba poznatoga čakovečkog fotografa, Davorina Mancea, otvorena je u petak, 1. listopada, u atriju Staroga grada.

Prilikom otvorenja izložbe govorili su Siniša Golub, autorov sudrug na proputovanju Sjedinjenim Američkim Državama i autor putopisa sa zajedničkog putovanja pod nazivom “Nagovor na odvažnost”, koji je prije dviju godina proglašen najboljim putopisom u Hrvatskoj, potpredsjednik Fotokluba Čakovec Davor Žerjav te ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, ujedno autorica postava izložbe i predgovora kataloga, koja ju je i proglasila službeno otvorenom.

Dodala je da joj je bila velika čast pripremati postav, kao i da su Manceove fotografije čista poezija.

Čista poezija

Sama djela možete razgledati u Izložbenom salonu Muzeja. Izrazito velika posjećenost otvorenja rezultirala je time što se ono održalo vani, dok su posjetitelji na razgledavanje ulazili u grupama, pridržavajući se epidemioloških mjera.

– Ovo su fotografije kakve smo viđali po centrima za posjetitelje i ulaznim prostorijama svih nacionalnih parkova u Americi, dakle djela kakvih se ne bi postidjela najveća svjetska imena pejzažne fotografije – rekao je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove “Međimurska priroda” i Davorinov kolega iz Fotokluba Čakovec. Na njega se nadovezao Davor Žerjav.

– Uskoro ćete vidjeti što to znači biti u čakovečkome Fotoklubu – naime, njegove su se fotografije nekako “prelile” u sve nas. I ja osobno dugujem mu mnogo u fotografskom smislu. Moram napomenuti da je osobito važno i postojanje publike koju putem rada Fotokluba već godinama nastojimo obrazovati – istaknuo je Žerjav.

Sam autor obratio se posjetiteljima govoreći o svome “malom krugu velikih ljudi”, u čijem je društvu i uz čiju je potporu stjecao fotografska iskustva i znanja. Zahvalio je svima koji su mu u tome pomogli, kao i svim prisutnima.

O autoru

Davorin Mance (Čakovec, 1973.) strastveni je fotograf pejzaža, zaljubljenik u prirodu, trenutačni predsjednik i aktivni član Fotokluba Čakovec od 2008. godine. Sudionik je nekoliko zajedničkih te autor dviju samostalnih izložbi fotografija.

U Fotoklubu Čakovec vodi nekoliko fotografskih radionica (“Osnove digitalne fotografije”, “Pejzažna fotografija” i “Ljetna škola fotografije za djecu”) uz koje rado dijeli svoje znanje i strast prema fotografiji. Urednik je fotografije jedne, a član uredništva šest knjiga u izdanju Fotokluba Čakovec. Živi i radi u Čakovcu.

Izložbu do kraja listopada možete pogledati u Muzeju tijekom radnog vremena ustanove.

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje