Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinsko Veleučilište odlazi u povijest!

Objavljeno:

- dana

Medijsko sveučilište i Veleučilište u Varaždinu se spajaju

Veleučilište u Varaždinu, visokoškolska ustanova s višegodišnjom tradicijom, uskoro će prestati postojati jer će se spojiti s Medijskim sveučilištem u Koprivnici kako bi  ta lani pokrenuta koprivnička visokoškolska ustanova što prije i bolje zaživjela, i to vjerojatno pod novim imenom.

U velikoj dvorani varaždinske Glazbene škole svečano je obilježen početak nastave na studijima Odnosi s javnostima i Poslovna ekonomija, prvih diplomskih studija koprivničkog Medijskog sveučilišta koje je, nakon lani započetih preddiplomskh studija u Koprivnici,  sada započelo djelovati i u Varaždinu. Naime, uz Grad Koprivnicu koji ima 75 posto udjela, Veleučilište u Varaždinu drugi je osnivač poduzeća  Media uni koje pak je jedini osnivač  Medijskog sveučilišta.

– Razmišljajući dugoročno, a imajući u vidu potrebe šire regije i kako ne bi zasitili tržište viškom kadrova, provest ćemo rotacije studijskih programa između gradova kako bi građanima oba gradova pružili mogućnost obrazovanja bliže sredini, najavio je Marin Milković, rektor Medijskog sveučilišta te dekan Veleučilišta u Varaždinu.

Veleučilište u Varaždinu, čiji počeci sežu još u 2001 godinu, danas ima oko tri tisuće studenata i pet studijskih programa: studij multimedije, proizvodnog strojarstva, elektrotehnike, logistike i graditeljstva te sestrinstva. Nasuprot tome, Medijsko sveučilište je prošle jeseni u Koprivnici krenulo s preddiplomskim sveučilišnim studijem novinarstva, zatim studijem medijski dizajn te stručnim studijem Poslovanje i menadžment u medijima. Na novinarstvu, primjerice, nositelji kolegija „Pisanje vijesti“ su prof.dr.sc. Nada Zgrabljić  Rotar i Siniša Kovačević, a „Uvoda u medije“ doc.dr.sc. Ivana Keser Battista, doc.dr.sc. Franjo Maletić te dr. sc. Sead Alić.

– Sa svojih pet studijskih programa i  tri tisuće studenata, varaždinsko Veleučilište je spremno i zrelo za novo preoblikovanje u ustanovu višega reda. Stoga smatram da je integracija Veleučilišta i Medijskog sveučilišta  logičan korak u podizanju kvalitete nastave koje će omogućiti otvaranje novih studija na prediplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. One su već sada dvije partnerske, međusobno povezane institucije koje žele stvoriti jako regionalno sveučilište koji bi poticalo razvoj ovog dijela Hrvatske, naglasio je Milković.

Iako je tek sada u javnosti sada prvi puta jasno potvrđeno, do integracije dviju ustanova moglo bi doći već kroz desetak dana budući da je to jedna od točaka dnevnog reda koprivničkog Gradskog vijeća čija je sjednica najavljena za 18. ožujka.  Nakon spajanja, Milković je najavio vjerojatno preimenovanje Medijskog sveučilišta jer postojeći naziv nije primjeren za tehnička usmjerenja koja dolaze s Veleučilištem.

 – Na obje institucije već danas radi više od sto nastavnika i tristo vanjskih suradnika. To je neosporna garancija i zalog razvoja ustanove i kvalitete nastave. Siguran sam da smo osiguranjem vrhunskog nastavnog kadra s mentorskim Sveučilištem u Rijeci, sposobni prenijeti znanja koja će studentima biti potrebna na tržištu, naglasio je Milković.

O važnosti Medijskog sveučilišta govorili su Vesna Želježnjak, obnašateljica dužnosti koprivničkoga gradonačelnika, te varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji se zahvalio koprivničkoj kolegici na „nesebičnom vraćanju“ Grada Varaždina u projekt u koji je prvi krenuo, ali ga je zamalo izgubio. Naime, Grad Varaždin još u vrijeme gradonačelnika Ivana Čehoka dogovorio kupnju EPH-ove tvrtke Media Uni koja ima dopusnicu za osnivanje Medijskog sveučilišta. Međutim,  zbog Čehokove smjene taj posao nije završen.  Budući da je nova varaždinska gradska vlast dugo oklijevala dovršiti već dogovorenu kupnju poduzeća Media Uni, EPH je počeo tražiti novog kupca u strahu da će isteći rok dopusnice od pet godina u kojem je potrebno pokrenuti sveučilište. Zanimanje je pokazao Grad Koprivnica koji je kupio 75 posto udjela tvrtke Media Uni, dok je Gradu Varaždinu prepustio 25 posto.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje