Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Grad Lepoglava

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Život i društvo

Na šest škola u Varaždinu instalirane fotonaponske elektrane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na šest osnovnih škola Grada Varaždina instalirane su fotonaponske elektrane čime je školama osigurana proizvodnja električne energije za vlastitu potrošnju.

Projekt su na konferenciji za novinare, koja se održala na V. osnovnoj školi, predstavili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, zajedno sa suradnicima te ravnateljicom škole Nikolinom Kovačić.

Na I., II., III., IV. i V. osnovnoj školi Varaždin, fotonaponske elektrane su puštene u pogon 6. svibnja, a na VII. osnovnoj školi Varaždin elektrana kreće s radom nakon skorašnjeg dovršetka izgradnje nove trafostanice. U pripremi je također izrada projektne dokumentacije za instalaciju fotonaponske elektrane na VI. osnovnoj školi Varaždin.

-Sukladno zelenoj agendi modernog europskog grada koji teži što više energije dobivati iz obnovljivih izvora, Grad Varaždin je proveo projekt ugradnje solarnih elektrana na naše osnovne škole. Obuhvaćene su sve škole osim trenutno 6. osnovne i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar za koje je u tijeku projektiranje. Njih nismo mogli prijaviti za sufinanciranje jer nije protekao određeni period od kada su korištena prethodna sredstva – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako će projekt rezultirati značajnim uštedama.

-Ukupna snaga svih elektrana iznosi 182 kW vršne snage, što će dati godišnju proizvodnju od oko 220.000 kWh električne energije uz uštede CO2 od oko 43 t godišnje. Novčane uštede na električnoj energiji su godišnje oko 30.000 €. Ovim projektom nastavljamo ono što smo započeli na sportskim objektima, na Graberju i Srednjoškolcu, a zatim ćemo obuhvatiti i naše ostale javne ustanove – kazao je gradonačelnik Neven Bosilj.

-Grad Varaždin radi sve na tome da bude energetski neovisan. Već smo u potrazi za zemljištem gdje bi se pokrenuo novi projekt svojevrsne komunalne elektrane čime bi se i naši sugrađani kroz energetsku zadrugu mogli uključiti u proizvodnju besplatne električne energije – najavio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Ravnateljica V. osnovne škole Nikolina Kovačić kazala je kako se od puštanja u pogon elektrane već sad bilježe prvi rezultati koji izgledaju obećavajuće

– Vjerujemo da ćemo u sljedećim sunčanim mjesecima bilježiti velike uštede. Ravnatelji škola imaju mogućnost praćenja proizvodnje i rezultata kroz specijalizirane programe, odnosno web portal i mobilnu aplikaciju – rekla je ravnateljica.

Regionalna energetska agencija Sjever, kao središnje tijelo za nabavu, provela je objedinjenu javnu nabavu za sve škole kroz jedan postupak te je tako dobivena znatno niža cijena od procijenjene vrijednosti. Procijenjena vrijednost nabave bila je 150.000 €, dok je kroz ovakav postupak ostvarena cijena od oko 119.000 €. Izvođač radova je tvrtka Solektra d.o.o., a nadzor građevinskih radova provodi tvrtka Tesla d.o.o.

Sufinanciranje projekta osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s učešćem od 40% ukupno prihvatljivih troškova postavljanja fotonaponskih elektrana na temelju prijave Grada Varaždina na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Nastavite čitati

Život i društvo

LAG-a Mura – Drava uložio u tri projekta u Draškovcu i Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U proteklom programskom razdoblju Grad Prelog je bespovratna sredstva koja je dobio na natječajima Lokalne akcijske grupe Mura – Drava za provedbu Tipa operacije 7.4.1. – Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture, uložio u obnovu prostorija Nogometnog kluba Draškovec, u uređenje dječje igrališta u Draškovcu te u postavljanje ljetne pozornice u Prelogu.  
Grad Prelog je član LAG-a Izvor od samog osnivanja, pa je i sjedište ove lokalne akcijske grupe neko vrijeme bilo upravo u Prelogu.

– Naša suradnja je jako dobra i vrlo korektna, jer imamo i zajednički cilj – dobrobit i zadovoljstvo naših građana. Omjer financiranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i jedinica lokalne samouprave definiran je na zajedničkim sastancima na kojima dogovaramo i princip korištenja sredstava za ciljane projekte općina i gradova na području LAG-a. To nisu velika sredstva, jer Grad Ludbreg provodi i višemilijunske projekte, no, ta bespovratna sredstva za razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture su sigurno dobrodošla. Ona jedinicama lokalne samouprave omogućuju da primjerice, urede više dječjih igrališta, više sportskih objekata i terena, groblja i zelenih površina. To su redom sadržaji koje koriste svi mještani, pa je i vidljivost takvih projekata financiranih od LAG-a jako važna. Bilo bi naravno, bolje kada bi LAG na raspolaganju imao više novaca za poticanje ruralnog razvoja, no, mislim da možemo biti zadovoljni s društvenom funkcijom ove lokalne akcijske grupe, kao što su, vjerujem, zadovoljni i nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su na natječaju LAG-a Izvor dobili bespovratna sredstva za razvoj, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje konkurentnosti. Taj je novac od velike pomoći svakom poljoprivredniku, jer u konačnici utječe i na pojeftinjenje njihovog finalnog proizvoda. Mislim da bi u novom programskom razdoblju trebalo više raditi na njihovom kvalitetnom udruživanjujer bi tako puno lakše svoje proizvode distribuirali na tržište, pri čemu bi postigli i veću cijenu. No, siguran sam da će vrijeme donijeti svoje i da će naši OPG-ovi sve više prihvaćati tu ideju o ciljanom udruživanju kako bi ostvarili bolje uvjete prodaje – istaknuo je dr. Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Dobrodošla sredstva LAG-a Mura – Drava

U proteklom programskom razdoblju sredstvima LAG-a Mura – Drava na području Grada Preloga završena su tri projekta takozvane male komunalne infrastrukture.

– Završili smo projekt rekonstrukcije prostorija nogometnog kluba u Draškovcu, za koji smo dobili 38 tisuća i 561 euro. Taj je objekt bio dotrajao i vapio je za obnovom, pa smo iskoristili priliku da ga obnovimo sredstvima LAG-a. Kako u Draškovcu nije postojala nikakva infrastruktura za djecu, odlučili smo da u proteklom programskom razdoblju, kroz natječaj LAG-a u Draškovcu uredimo i dječje igralište. Za taj projekt nije bio otvoren ni jedan drugi natječaj na koji bi se prijavili, tako da nam je tih 20 tisuća i 618 eura, koliko smo dobili na natječaju LAG-a Mura – Drava stvarno dobrodošla. Sredstvima LAG-a ostvarili smo još jedan od tih malih projekata, uredili smo ljetnu pozornicu u Prelogu, za što smo dobili gotovo 16 tisuća eura. Ta nam je pozornica bila važna za sva društvena događanja na otvorenom u gradu Prelogu. Ti ostvareni projekti pokazuju koliko je važno da se provedba LAG projekata spuste na nižu razinu, jer tako možemo brže i lakše komunicirati i doći do informacija koje su nam potrebne, osobito za projekte manjeg obima, kakvi su ovi u segmentu takozvane male društvene infrastrukture. U novom programskom razdoblju planiramo ostvariti nove projekte koje ćemo prijaviti na natječaj LAG-a čim budu raspisani – rekao je gradonačelnik Preloga.  

Novi natječaji za ruralni razvoj

U novom programskom razdoblju LAG Mura – Drava će raspisati nove projekte za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne samouprave, no sada će po prvi puta kroz natječaje financirati i razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, ponajprije novih turističkih sadržaja.

– Mislim da je ovaj dio Međimurja, pogotovo od autoceste prema Kotoribi, zapostavljen u segmentu turističkog razvoja od županijske turističke zajednice, tako da, prije svih, sami moramo raditi na razvoju turizma i novih, održivih turističkih sadržaja. Siguran sam da imamo potencijal za snažniji turistički razvoj, pa će i ta nova intervencija sigurno biti vrlo korisna. Upravo radimo na turističkom udruživanju Donje Dubrave, Donjeg Vidovca, Svete Marije i Preloga, a otvoreni smo i za daljnja udruživanja drugih jedinica lokalne samouprave. Za to ciljano udruživanje nedavno smo od Hrvatske turističke zajednice dobili dodatnih 15,5 tisuća eura, što su za nas solidna sredstva za daljnji razvoj i napredak turizma u ovom dijelu Međimurja. Drago mi je da nas je prepoznala Hrvatska turistička zajednica, jer smo ovih dana od HTZ-a dobili i omotnicu od 37 tisuća i 200 eura za Festival balona, te još gotovo 10 tisuća eura za razvoj sportova na vodi. To će omogućiti da jedinice lokalne samouprave nastave razvijati svoje specifične turističke sadržaje i manifestacije. Udruživanjem sigurno možemo napraviti velike iskorake, prije svega u dijelu turističke promidžbe, koju moramo podići na višu razinu. Sredstva koja će biti dodijeljena provedbom te nove intevencije, sigurno će pomoći boljem i bržem turističkom razvoju na području LAG-a Mura – Drava – poručio je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje