Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski čuvari prirode pomogli izgraditi prvi hotel za kukce u Karlovcu: u sobama s pet zvjezdica prvi stanari!

Objavljeno:

- dana

Inicijativu i projekt za izradu prvog hotela za pčele u Karlovcu pokrenulo je Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu “Pinklec‟.

Međimurci su oduvijek poznati kao iskusni građevinari, stoga ne čudi što je udruga “Pinklec‟ posegnula za savjetom i uputama na međimurskoj adresi – u Javnoj ustanovi “Međimurska priroda”, koja je nesebično pružila pomoć za izgradnju nastambe u kojoj će prezimiti korisni kukci.

Hotel je postavljen u arboretumu Šumarske škole i drvodjeljske škole, a svečanost otvorenja prvog karlovačkog hotela za pčele organizirana je u četvrtak, 21. listopada. Projekt karlovačke udruge “Pinklec‟ financijski je pomogla komunalna tvrtka “Zelenilo‟, a tehnički dio prema nacrtima međimurskih čuvara prirode odradili su učenici i mentori Šumarske škole u školskoj radionici. Svečanom činu otvorenja ovoga neobičnog hotela prisustvovao je i glavni čuvar “Međimurske prirode” Velimir Bašek.

– Međimurska priroda je na području Međimurske županije u dvorištima škola i vrtića, zatim u Perivoju Zrinski Čakovec, na “Svetomartinskoj Muri” i okolišu Centra “Med dvemi vodami” u Križovcu, postavila tijekom nekoliko godina sveukupno dvadesetak hotela za kukce. To nam je iskustvo jamstvo da možemo pomoći i savjetovati druge oko realizacije novih hotela za pčele i druge korisne kukce.

Oprašivačima pomažemo prezimiti i vrlo brzo će i u ovaj karlovački hotel useliti solitarne pčele. Postavljanjem hotela uz odgojno-obrazovne ustanove nastojimo podići svijest o značaju oprašivača za očuvanje bioraznolikosti te da se i u urbanim sredinama može brinuti za korisne kukce. Naše iskustvo nam govori kako “rezervacije‟ za ovaj karlovački hotel već pristižu i da će se uskoro u ove sobe s pet zvjezdica useliti stanari! – istaknuo je Bašek.

Vesna Horvat, predsjednica Zavičajnog društva Međimuraca “Pinklec‟ rekla je kako je prateći rad Javne ustanove “Međimurske prirode” dobila ideju kako bi se takva nastamba mogla realizirati u Karlovcu i veoma je ponosna što je u kratkom roku osvanula ova nova karlovačka atrakcija.

Vjeruje da će ih na karlovačkom području uskoro biti još nekoliko, jer su ovakve nastambe ugodan dom pčelama i drugim korisnim kukcima i njima se pomaže u njihovoj borbi za opstanak.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje