Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija prva testira novi sustav nadzora upravnih akata

Objavljeno:

- dana

NAJUČINKOVITIJI

U organizaciji Ministarstva uprave u Kongresnoj dvorani LifeClass Termi Sveti Martin održan je kolegij predstojnika svih ureda državne uprave u Županijama, tijekom kojeg je državni tajnik Mihovil Škarica okupljenima predstavio nedavno usvojen Akcijski plan provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Škarica je uoči kolegija odradio i radni sastanak s županom Posavcem koji je državnog tajnika upoznao sa svime što Županija radi i načinom na koji funkcionira javna uprava u Međimurju. Naime, prema procijeni Instituta za javne financije, u javnom sektoru u Međimurju je samo 6 posto svih zaposlenih od ukupnog broja zaposlenih.
– To je postotak koji je iznad europskog prosjeka, što znači da smo ekspeditivni, racionalni i da jedna Županija kao jedinica regionalne samouprave u ovome trenutku može funkcionirati s manje od 50 zaposlenih – ustvrdio je župan na sastanku tijekom kojeg se razgovaralo o aktualnim promjenama i onima koje će se dogoditi u javnoj upravi, o njenoj modernizaciji, poreznim prihodima, te o poreznoj reformi koja je započeta 1. siječnja ove godine.

Građani još gube vrijeme na bezbroj šaltera u potrazi za raznim potvrdama

Dodao je da se s reformom javne uprave u Međimurskoj županiji krenulo još prije tri godine, kada je većina o tome samo raspravljala.
– Pritom smo racionalizirali javni sektor, plaće, broj zaposlenih, naknade u upravnim vijećima i nadzornim odborima, te s jasnim ciljevima postali jedna od efikasnijih županija u Hrvatskoj – pohvalio se Posavec napomenuvši da je ona kao prva uvela građevinske e-dozvole.

Po njemu, rezultat je takav da danas sve županije žele svojim građanima omogućiti brzo izdavanje lokacijske i građevinske dozvole. Stoga ne čudi da je Međimurska županija prva i u najnovijem pilot projektu Ministarstva uprave RH. Riječ je o izradi sustava nadzora upravnih akata, što znači da kada se on razvije, testirat će se na sjeveru zemlje i svatko će kada god poželi moći vidjeti status rješavanja svog predmeta. To je prilikom posjeta Međimurju potvrdio i državni tajnik u ministarstvu Mihovil Škarica.
– Zanimljivo je doći u najučinkovitiju Županiju gdje je 90 posto riješenih predmeta legalizacije, dok je hrvatskih prosjek 50, ali i u kraj gdje se dozvole izdaju u istom danu. Shvatili ste svoju ulogu da budete servis, svjesni kao i mi u Ministarstvu da se modernizacijski reformske mjere mogu provesti samo u suradnji sa svim zainteresiranim akterima, sa svim razinama koje će u provedbi tih mjera i sudjelovati. Posebice s onim razinama koje su izravno izložene zahtjevima i potrebama građana, s jedinicama lokalne i regionalne samouprave – naglasio je državni tajnik.

Inače, u okviru sjednice kolegija svih predstojnika ureda državne uprave predloženo je da se zbog kvalitete posla i dosadašnje racionalnosti, dio poslova državne uprave u budućnosti prenese na lokane jedinice, u boljoj sinergiji i koordinaciji.

Jeftinija usluga

Ujedno je pritom predstavljena ideja da Ured državne uprave radi po principu “one stop shopova“.
– Danas kada građani moraju ishoditi neki dokument moraju proći mnogo mjesta i lokacija da podignu razne potvrde. Moramo im to olakšati, stvoriti jedan sustav gdje su objedinjeni podaci i gdje se izdaju svi potrebni dokumenti. To bi bilo efikasnije, racionalnije, skratilo bi vrijeme čekanja te pojednostavilo i ako je moguće – pojeftinilo uslugu. – zaključio je međimurski župan.

Iz fotelje do potvrde o dohotku

Predstojnike je o zajedničkom rješenju za pristup podacima u sustav Evidencije dohodaka i primitaka (EDIP) od strane ureda državne uprave u županijama izvijestio načelnik Sektora za infrastrukturu Dražen Božić. Naime, Ministarstvo je u koordinaciji s Poreznom upravom nadležnom za EDIP i Agencijom za podršku informacijskim sustavima kao operatorom sustava EDIP, osiguralo da se svim uredima državne uprave u županijama omogući korištenje te web-aplikacije. Ona pruža zaštićeni online uvid u podatke o dohocima, primicima, porezima i prirezima koji se vode o građanima. Putem ove aplikacije bit će omogućen uvid u podatke za stranke, kako građani više ne bi morali odlaziti na šaltere Porezne uprave i samostalno pribavljati potvrdu o svojem dohotku i primicima koju su potom morali još dostavljati u urede državne uprave.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje