Povežite se s nama

Život i društvo

“Najnezadovoljniji održavanjem cesta su vozači koji nemaju zimsku opremu”

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije održanoj danas u Županijskoj palači rečeno je da su zimske službe spremne za rad i to na području cijele Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji je 45 kilometara autocesta o kojima brigu vode Hrvatske autoceste, pod ingerencijom Hrvatskih cesta je 216 kilometara državnih i brzih cesta, imamo 442 kilometra županijskih cesta za koje brine Županijska uprava za ceste i 508 kilometra lokalnih cesta, te nerazvrstane ceste za koje čišćenje organiziraju gradovi i općine.

– To je ukupno 950 kilometara cesta, odnosno udaljenost je kao od Varaždina do Rima. Moramo voditi brigu o održavanju cesta, ali i vozači o samim vozilima. Sve naše ceste pune su radilišta, između ostalog radi se aglomeracija Varaždin, saniraju se klizišta, grade se nogostupi i drugo. Dio radilišta bit će konzerviran, a ostali će biti prilagođeni za što normalnije odvijanje prometa – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a, dodao je da upravljaju s 950 kilometra cesta za što je osigurano 4000 tona soli i posipala, a zimsko redovno održavanje za njih provodi PZC Varaždin sa spremnih 30-ak ekipa.

– Na području Varaždinske županije Hrvatske ceste održavaju 216 kilometara cesta. Svi pripremni i operativni planovi već su odrađeni. Osigurane su dodatne količine kamenih posipala i soli te smo spremi za održavanje u zimskom periodu. Što se tiče radova na aglomeraciji na državnim cestama moram reći da će do 17. studenog biti stavljen prvi sloj asfalta. Od tada se neće niti izvoditi radovi na aglomeraciji – objasnio je Davor Bobičanec iz Hrvatskih cesta, voditelj Tehničke ispostave Varaždin.

Mario Vdović iz PZC-a objasnio je da su spremni za zimu, čak su zbog COVID situacije osigurali nešto više kapaciteta i ljudi. Trenutno djelatnici ove tvrtke postavljaju sigurnosne kolce, snjegobranske mreže te znakove koji upozoravaju vozače na zimske uvjete na cestama. 

Od 15. studenog na snagu stupaju zimski uvjeti na cestama koje spadaju u zimske dionice, podsjetio je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske. Tamo su vozači do 15. travnja dužni imati četiri zimske gume na vozilima.

– Bitno je da vozači stave zimske gume već kada temperatura padne ispod 7 stupnjeva jer je dokazano da je prianjanje bolje te je zastavni put puno kraći. Zimsku uvjeti nastupaju kada je kolnik prekriven snijegom, nije bitno koliko centimetara. Zimska guma glavu čuva! Puno smo puta bili svjedoci toga u prometnim nesrećama. Kazna za neposjedovanje zimske opreme je 1000 kuna. Najnezadovoljniji održavanjem cesta u zimskom periodu su vozači koji nemaju odgovarajuću zimsku opremu – rekao je Posavec, i pojasnio da ako vozači koji imaju zimsku opremu neće moći sigurno sudjelovati u prometu tražit će se odgovornost onih koji ceste održavaju.

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje