Povežite se s nama

U fokusu

Što nam članstvo u Europskoj uniji sve (od)nosi?

Objavljeno:

- dana

1. srpnja Hrvatska je postala 28. članica EU

Probajmo se na trenutak prisjetiti onog osjećaja kad cijelu godinu čekamo pomno planirani godišnji odmor, a kad datum napokon dođe – od svih osjećaja ostala je jedino letargija. Isto su se tako, ako je suditi prema njihovim izjavama, u nedjelju navečer osjećali stanovnici sjeverozapadne Hrvatske.

 Prvo smo čekali pristupne pregovore, pa potom o svakom poglavlju raspravljali mjesecima, onda su odjednom Englezi, čak i Nijemci počeli zahtijevati ono što od nikoga prije nas nisu… Stigao je ponedjeljak 1. srpnja. Hrvatska je postala 28. članica Europske unije. Čekajući, zaboravili smo što uopće čekamo. Eurofili jednako kao i euroskeptici. Svanulo je jutro, netko je žurio na posao, netko prespavao, dan je bio sunčan, kumice na placu proklinjale su one fiskalne blagajna kraj paradajza… Europa? A, da…

Čekajući,zaboravili smo što uopće čekamo

Jednaki se dojam mogao steći u ponoć s 30. na 1. srpnja na najvećem graničnom prijelazu Varažinske županije – Dubravi Križovljanskoj. Svečani ulazak Hrvatske u Europsku uniju dočekalo je desetak općinskih načelnika, načelnik policije Darko Jurčec, župan Predrag Štromar u pratnji dožupana, nekoliko carinika kojima je do ponoći službeno trajao zadnji radni dan, dvoje promrzlih konobara i novinari na zadatku. Špediterima koji su stajali sa strane sigurno nije bilo hladno – pomisao da većina njih sutra ostaje bez posla oblijevala ih je vrućinom.
Intonirane su himne hrvatske i Europske unije, načelnici su se slikali ispod zastave s 28 zvjezdica i sve je bilo gotovo dok je bilo šampanjca. Većina uzvanika je, pretpostavljamo, požurila na ormošku svečanost gdje je postavljen šator za 600 ljudi u kojem se besplatno gostilo do ranih jutarnjih sati.

Treba znati

Hrvatski građani će od 1. srpnja moći prelaziti unutarnje granice EU s važećom osobnom iskaznicom, ako je izdana nakon 1. siječnja 2003. Putovnice trebaju i dalje za zemlje koje su članice šengenskog gospodarskog prostora, ali ne i Unije – Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku.
Novost je uvođenje dječjih osobnih iskaznica. Osobama mlađima od 21. godine osobna će vrijediti pet godina. Putovnica neće trebati niti za ulazak u BiH, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju dok se za Makedoniju još ne zna.
Ulaskom u Uniju postupno će se promijeniti gotovo svi osobni dokumenti, ali ih građani neće morati zamijeniti do isteka njihove valjanosti.
Iznimka su tek osobne iskaznice izdane prije 1. srpnja 2003. koje će i dalje vrijediti u Hrvatskoj, ali se s njima neće moći prelaziti granice.  Iako se od lipnja već izdaju nove osobne iskaznice, u MUP-u naglašavaju da ih građani ne moraju mijenjati jer stare iskaznice vrijede do datuma do kojeg su izdane. Neće trebati mijenjati ni vozačke dozvole koje će se od 1. srpnja izdavati u kartičnom obliku, kao ni prometne ili valjane putovnice.
Nove automobilske registarske pločice s logom EU već su izrađene, ali se zasad neće mijenjati. Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno naljepnicom međunarodne oznake države. Registarske pločice ne trebaju se mijenjati.
Zajednička granična kontrola (“One Stop Control”) obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja.
Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje.

Međunarodni maraton

Trkački klub “Marathon 95” iz Varaždina 30. lipnja organizirao je simboličnu utrku, pod pokroviteljstvom predsjednika RH, u kojoj su sudjelovati trkači iz Hrvatske te Slovenije i Mađarske. Utrku od Ptuja do Varaždina i od Nagykanizse preko Čakovca do Varaždina trčalo je 28 trkača. Dvije su se skupine susrele u Varaždinu kod dravskog mosta, a potom zajedno trčale do Trga kralja Tomislava. Među maratoncima je bila i šefoica Kabineta predsjednika Republike, Danica Juručić Spasojević.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje