Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga Ekomuzej Lepoglava provodi europski projekt na području tri sjeverne županije

Objavljeno:

- dana

Udruga Ekomuzej Lepoglava provodi projekt kojim će kroz online predavanja i kviz znanja djecu i mlade informirati i educirati o Konferenciji o budućnosti Europe te mlade potaknuti na raspravu i razmišljanje o budućnosti Europe.

– Projektom želimo podići razinu informiranosti kod djece i mladih o Europskoj uniji, europskim institucijama i mogućnostima koje pružaju, osobito mladima. Ujedno ćemo potaknuti raspravu i razmišljanje među mladima o budućnosti Europe – istaknuo je Dejan Bjelivuk, iz Udruge Ekomuzej Lepoglava.

U okviru ovoga projekta pripremljena su multimedijalna predavanja, online kviz i ostali interaktivni sadržaji, kao i Facebook stranica projekta sa svim sadržajima u digitalnom obliku koji su dostupni široj publici. Projekt se provodi na području tri županije – Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske, u barem osam osnovnih i srednjih škola, a obuhvatit će djecu iz 7. i 8. razreda, srednjoškolce te njihove učitelje i profesore. Planirano je da se zbog aktualne epidemiološke situacije u svakoj od škola održe online radionice, kvizovi, edukacije i prezentacije iz prioritetnih tema.

– Kroz ovakav interaktivan pristup očekujemo veći interes i odaziv djece, a u svakoj će školi nakon održanih radionica, edukacija i prezentacija, biti održan i online kviz znanja. Ove će godine fokus biti na konferenciji o budućnosti Europe, koja predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe. Bez obzira na to otkuda ste i čime se bavite, ovo je prigoda da razmislite o tome kakvu budućnost želite za Europsku uniju. Europski parlament, Vijeće i Europska komisija predani su tome da saslušaju Europljane i Europljanke i na temelju dobivenih preporuka poduzmu daljnje korake u okviru svojih nadležnosti – naglasio je Dejan Bjelivuk.

Za očekivati je da će se do proljeća 2022. godine, u okviru konferencije donijeti zaključci i smjernice o budućnosti Europe.

– U tom procesu mogu sudjelovati svi europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu će mladi imati središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Zato je ovaj projekt usmjeren upravo na mlade koji su budućnost Europe – poručio je Dejan Bjelivuk.

Projekt će biti realiziran uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje