Povežite se s nama

U fokusu

Proboj korone i u Specijalnu bolnicu u V. Toplicama, ravnatelj objasnio kompleksnost problema

Objavljeno:

- dana

U redakciju Regionalnog tjednika javio se čitatelj s informacijom da je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice došlo do proboja koronavirusa.

S obzirom na to da su pacijenti izolirani od obitelji, odnosno nema posjeta, i na druge stroge epidemiološke mjere, čitatelj se pita kako je moglo doći do toga.

– Postavlja se pitanje kako, budući da su mjere navodno rigorozne – pacijenti ne mogu ući bez negativnog testa i COVID-potvrde, kao vjerojatno ni djelatnici, barem smo tako mislili. Pacijenti su izolirani od obitelji, nitko ne može do njih, nema posjeta – govori čitatelj te dodaje da se od članova obitelji traži da dođu po COVID pozitivne pacijente u bolnicu i voze ih kući.

Kako bismo doznali o čemu je točno riječ, poslali smo upit Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Ravnatelj Denis Kovačić, dr. med. spec., odgovorio je uz opširan osvrt na rad Bolnice u pandemijskim okolnostima, kako bi svi oni, koje to zanima, dobili uvid u kompleksnost problema.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Poštovani,

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, kao i sve ostale zdravstvene ustanove, već gotovo dvije godine posluje i funkcionira u izuzetno složenim i otežanim pandemijskim uvjetima. Shodno tome, svi problemi koji proizlaze iz takvih uvjeta ne zaobilaze niti našu Bolnicu, a u nekim segmentima, s obzirom na specifičnost poslovanja rehabilitacijskih ustanova, još su i naglašeniji:

Naime, moram pojasniti da smo mi po strukturi pacijenata i korisnika naših usluga praktički nacionalna Bolnica s obzirom na to da 80 % svih naših korisnika dolazi na liječenje s područja izvan Varaždinske županije, dakle iz svih ostalih dijelova RH.

Nadalje, trajanje liječenja u našoj Bolnici već je u startu administrativno ograničeno na određen broj dana, najčešće na 14 ili za teže slučajeve na 21 dan odobrenjem za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom od strane Povjerenstva nadležnog ureda HZZO, ovisno o županiji iz koje pacijent dolazi.

Također, naručivanje pacijenata, a temeljem tih narudžbi i prijam na liječenje, vrši se isključivo na osnovu podataka vidljivih iz medicinske dokumentacije, koja nam se dostavlja poštom, i/ili anamnestičkih podataka koje daju pacijenti ili članovi njihovih obitelji, a ne temeljem zdravstvenog stanja utvrđenog pregledom našeg liječnika. Nažalost, često su ti podaci nedovoljni, ponekad i netočni, tako da pravu sliku o težini stanja pacijenta dobivamo tek kod prijma, a s obzirom na velik broj pacijenata koji dolaze iz udaljenih krajeva RH, često smo primorani primiti i pacijente s mnogostrukim komorbiditetom, što nije uvijek vidljivo iz inicijalne dokumentacije temeljem koje je pacijent naručen.

Unatoč svim problemima i brojnim nelogičnostima sustava, Bolnica kontinuirano obavlja svoju djelatnost, sve službe rade u prilagođenim pandemijskim uvjetima, poštujući sve propisane mjere.

U svrhu poboljšanja uvjeta i smanjenja rizika od širenje zaraze, u Bolnici je proveden cijeli niz aktivnosti u reorganizaciji prostora, puteva komunikacije te u rasporedu radnog vremena i osoblja. Svugdje, gdje su to prostorni uvjeti omogućavali, terapijski postupci su disperzirani s ciljem poštivanja distance i ostalih epidemioloških mjera, definirani su putevi komunikacije da se potpuno izbjegnu ili na najmanju mjeru svedu kontakti pojedinih kategorija pacijenata i osoblja (ambulantni i stacionarni pacijenti). Praktički, pacijenti sve procedure dobivaju na odjelu na kojem su smješteni, dok je za postupke hidroterapije, koje nije moguće izmjestiti (bazeni , kade i st.), napravljen posebni raspored korištenja, da se minimalizira bilo kakav kontakt pojedinih skupina kako pacijenata tako i terapeuta.

Što se cijepljenja tiče, jedna smo od zdravstvenih ustanova s vrlo visokom procijepljenošću, s dvije doze je procijepljeno preko 90% ukupnog broja zaposlenih, a zdravstveni radnici su procijepljeni gotovo 100%. U tijeku je i cijepljenje trećom, tzv. booster dozom, koje se odvija dobrom dinamikom. Intenzivno se provode sve propisane epidemiološke mjere, dakle dolazak na liječenje s valjanom COVID-potvrdom te s negativnim testom. Dodatno se pacijenti višekratno testiraju tijekom boravka u Bolnici. Što se osoblja tiče, svi oni, koji nisu cijepljeni i podliježu mjeri testiranja, uredno se testiraju dva puta tjedno. Na svim odjelima se dodatno provode učestala kontrolna i preventivna testiranja brzim antigenskim testom, kako pacijenata tako i osoblja, bez obzira na cjepni status.

Ipak, i uz sve navedene mjere, povremeno registriramo određen broj pozitivnih osoba kako među pacijentima tako i među cijepljenim osobljem. Nerijetko su pacijenti kod dolaska negativni, a dan ili dva po dolasku pri testiranju, bilo radi sumnje na pozitivitet ili tijekom povremenih preventivnih testiranja, nalaz testa je pozitivan. Svaki pozitivan test (BAT) dodatno potvrđujemo PCR testiranjem i, ovisno o rezultatima testiranja i eventualnom razvoju simptoma, svaki takav slučaj među pacijentima se individualno procjenjuje.

U Bolnici od početka pandemije djeluje Krizni stožer, koji na dnevnoj bazi prati i procjenjuje epidemiološku situaciju te predlaže adekvatne mjere. Formiran je odsjek za izolaciju u koji smještamo sve pacijente za koje se tijekom boravka utvrdi da su COVID pozitivni te se, ovisno o razvoju kliničke slike, svaki pacijent individualno prosuđuje i tretira. Srećom, najveći dio pozitivnih pacijenta je bez ikakvih simptoma.

Kod pacijenata s težim komorbiditetom smo posebno oprezni i, kad god je to moguće, takve pacijente dogovorno s COVID odjelima županijskih bolnica iz kojih su pacijenti premješteni u našu Ustanovu, premještamo u njihovu matičnu Bolnicu te se isti, kad im to zdravstveno stanje dozvoljava, vraćaju k nama na rehabilitaciju.

Naravno, ima i situacija kad to iz raznih razloga nije moguće organizirati ili kad zdravstveno stanje takvih osoba ne dozvoljava dulji transport. Takve slučajeve nadziremo i pratimo na našem odsjeku za izolaciju i, ako to zdravstveno stanje zahtijeva, kao i sve ostale akutne slučajeve zbrinjavamo u suradnji s OB Varaždin.

Naravno, ima i niz situacija kada asimptomatski pacijenti nakon saznanja da su COVID pozitivni, a s obzirom na to da im je boravak kod nas administrativno ograničen, žele prekinuti liječenje i provesti izolaciju kod kuće te se za takve osobe dogovara prijevoz u obitelj, uz preporuku poštivanja svih epidemioloških mjera i javljanja izabranom obiteljskom liječniku.

Iz svega navedenog razvidno je da je situacija kompleksna i da nema univerzalnog rješenja. Svaki takav slučaj individualno se procjenjuje i rješava, što, naravno, može izazvati i negodovanje i revolt pojedinaca. Ipak, jasno je da COVID pozitivnim pacijentima nije mjesto u Bolnici za medicinsku rehabilitaciju i da, ukoliko se želi očuvati funkcioniranje Bolnice i pružanje zdravstvenih usluga u najvećoj mogućoj mjeri te održivo financijsko poslovanje, potrebna je suradnja svih sudionika u sustavu, a isto tako i razumijevanje samih korisnika, od kojih je velika većina dosad pokazala puno razumijevanja, na čemu im iskreno zahvaljujem.

Isto tako, zahvaljujem i svim djelatnicima Specijalne bolnice na trudu i strpljenju koje su pokazali tijekom gotovo dvije godine trajanja pandemije.

Koristim priliku da svim zaposlenicima i korisnicima zaželim čestit i Blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu 2022. godinu, s nadom završetka pandemije i stvaranja uvjeta za normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i ostalih aspekata naših života.“

Ravnatelj:

Denis Kovačić, dr. med. spec.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje