Povežite se s nama

Crna kronika

Ulagala u kriptovalute pa ostala bez više stotina tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave međimurske zaprimili su kaznenu prijavu od ženske osobe s područja Međimurske županije, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare.

Naime, ona je početkom rujna ove godine pronašla oglas kojim se poziva na investiranje u kriptovaluti uz zajamčenu dobit. Potom se je javila na oglas tako da je slijedeći internetsku poveznicu ispunila obrazac u kojem je navela svoje osobne i druge podatke.

Nakon prijave je putem telefona i aplikacije za komunikaciju zaprimila više telefonskih poziva od nepoznatih osoba, a koje su je navele da instalira određenu aplikaciju na svom računalu, a čime im je omogućila pristup svom računalu.

Potom je putem Internet bankarstva izvršila nekoliko transakcija u cilju kupnje kriptovalute.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijska uprava međimurska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara.

– Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac – ističe PU varaždinska.

Što vam uvijek mora biti sumnjivo:

• obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,

• poruke u kojima se nudi laka zarada,

• molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,

• traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),

• molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila,

• nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,

• poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje

Crna kronika

Policija traži počinitelja koji je provalio u župni dvor u Natkrižovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

provala lopov krađa
Foto: Ilustracija

U srijedu, 1. svibnja, nepoznati je počinitelj provalio u prostorije župnog dvora u Natkrižovljanu, javila je PU varaždinska.

Tada je iz jedne prostorije lopov otuđio vrećicu s kovanim novcem.

Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Na Praznik rada u Svibovcu Podravskom na četverociklu vozila dvoje djece pa su sletjeli u raslinje i ogradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U srijedu, 1. svibnja, oko 16.20 sati u Dravskoj ulici u Svibovcu Podravskom, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama.

Žena starosti 33 godine upravljala je četverociklom na kojem je prevozila dvoje djece u dobi od 8 i 10 godina te se kretala Dravskom ulicom u smjeru Poljske ulice.

Prilikom izlaska iz blagog desnog zavoja, zbog nekretanja sredinom obilježene prometne trake, vozilom je sletjela u desno van kolnika na zelenu površinu. Vozilo se nastavilo dalje kretati te je udarilo u ukrasno raslinje, a potom i u metalnu dvorišnu ogradu, uslijed čega se prevrnulo na lijevi bok, javila je varaždinska policija.

Vozačica i 10-godišnje dijete su pritom pali na zelenu površinu, pri čemu su ozlijeđeni, dok 8-godišnje dijete nije palo iz vozila, niti je ozlijeđeno. Ozlijeđenima je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njihove će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje