Povežite se s nama

Život i društvo

“Bog će se roditi tamo gdje ima potrebe za njim, gdje se prepoznajemo grešnima”

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je svetu misu polnoćku kojom je započelo slavlje svetkovine Božića.

U zajedništvu s biskupom Radošem suslavili su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola te svećenici središnjih biskupijskih ustanova, objavila je Varaždinska biskupija.

U svojoj je homiliji okupljenim vjernicima koji su ispunili varaždinsku katedralu biskup Radoš govorio o događaju božićne noći, o utjelovljenju Boga koji se rađa uzimajući tijelo do žene Djevice Marije iz Nazareta i tako se zauvijek vezao s nama ljudima.

Ako je Bog sišao na zemlju, rodio se kao čovjek ta vijest ne može ostaviti ravnodušnog ni jednog čovjeka. Ovim događajem sve se mijenja. Ovaj događaj životno pogađa svakog čovjeka pojedinačno, ali i čitavu ljudsku zajednicu, rekao je biskup Radoš i nastavio promišljati o mjestu Isusova rođenja.

Prikladno mjesto Isusova rođenja, rođenja Boga u ljudskom tijelu, moglo je biti hram kao sveto mjesto, Dom Gospodnji. Dolazak Mesije najavljen je i kao dolazak novoga kralja te je Isus mogao biti rođen u kraljevom, Herodovom dvoru, ali za Njega nije bilo mjesta ni u svratištu. Mjesta su bila zauzeta, a oni koji su uhvatili mjesto nisu se osvrtali na ženu s trbuhom do zuba koja treba roditi. Isus se rodio u štali, u jaslama.

Hram, palača, svratište, jaslice nisu geografski pojmovi, pojasnio je biskup već oni simboliziraju „prostore naše duše“. Svojim rođenjem u štali Isus šalje jasnu poruku. Ne rađa se u hramu, u srcu onih koji žive u sjeni svetoga, koji vjeruju da svojom vjerskom praksom i obredima imaju zajamčeno spasenje. Isus se ne rađa ni u kraljevskom dvoru, ne rađa se u srcima onih koji dominiraju nad drugima koji političku, ekonomsku, vojnu moć drže božanstvom. Ni u gostinjcu nema mjesta za Isusa. Gostinjac je slika čovjeka koji gleda samo na sebe, koji nema potrebe za drugim, kojeg ne zanimaju oni vani; nek se sami snađu i nose svoj teret.

Isus se rađa u jaslama, u štali, u srcima onih koji se sebe prepoznali kao grešne ljude, potrebne spasenja.

Sve nam ovo govori kako će se Bog roditi tamo gdje ima potrebe za njim, gdje se prepoznajemo grešnima i u toj grešnosti vapimo: „Dođi Gospodine i spasi nas“.

Božić nam otkriva kako je Bog čuo čovjekov vapaj i u Isusu pruža ruku čovjeku i čovječanstvu. Papa Benedikt XVI. govorio je i ponoru živog pijeska grijeha iz kojeg čovjeka može podignuti samo Spasitelj koji ga podiže na čvrstu stijenu svoje Istine i Ljubavi.

Nadalje je biskup Radoš govorio kada i zašto je čovjek počeo propadati u ponor živog pijeska grijeha. To se dogodilo kada je čovjek napustio čvrsti put hoda s Bogom, kada je postao samodostatan, uzeo si za pravo da odlučuje što je dobro, a što zlo, otkada se ponaša kao gospodar života i smrti. Kako izaći iz živog pijeska grijeha, zapitao se biskup u nastavku te rekao kako moramo učiniti kao pastiri koji čuvši pjesmu anđela i vijest o Isusovom rođenju odmah polaze vidjeti Obećanog Mesiju. Pastiri nam poručuju kako Bog i naše spasenje mora imati prednost ispred naših svakodnevnih poslova, obaveza, odmora, sve može čekati.

Pastiri imaju unutarnju slobodu staviti Boga na prvo mjesto, u prvi plan, a sve drugo staviti iza Njega. Pastiri su spremni pustiti Ga da uđe u njihov, da im donese spasenje, da osjete mir u duši, da osjete radost života, sreću koja je neprolazna.
Pastiri nisu samo likovi, oni nam pokazuju vjernički stav, vjerničko ponašanje, putokaz prema Betlehemu, prema Bogu. Oni nam pokazuju kako, kojim putem Bog večeras dolazi u naš život.

„Draga braćo i sestre, ostavimo svoje hramove, svoje dvorce, svratišta i otvorimo jaslice, štalicu, otvorimo grešno, slabo srce. Bog će se u njemu roditi! Na dobro, na spasenje nam došlo Božje porođenje! Sretan Božić!“, poručio je i poželio okupljenim biskup Radoš na kraju svoje homilije.

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici se otvara nova ulica „spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ljubešćici se otvara nova ulica “spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića”, temeljem zahtjeva mještana Ulica Stjepana Radića, braće Radića i Rudničke.

Novi projekt ima cilj povezati ulice u kvartu koji obuhvaća usku slijepu Ulicu Stjepana Radića, u kojoj se obavljaju i gospodarske djelatnosti, te Rudničku, povećati sigurnost pješaka i prometa, ali i stvoriti uvjete za izgradnju novih objekata na tom području, radi ostvarivanja pristupa građevnih parcela na javnu prometnu površinu.

Obavljene su pripremne radnje na projektu kako bi se omogućila realizacija. Izrađeno je idejno rješenje i rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Radi se o cesti ukupne duljine 139,45 metara. Sam projekt uključuje izgradnju prometnice, pješačke staze, opremanje prometnih površina s prometnom opremom i signalizacijom, rješenjem sustava oborinske i sanitarne odvodnje, rješavanje sustava vodoopskrbe s hidrantskom mrežom te izgradnja instalacija javne rasvjete, plinovoda i distributivne telekomunikacijske (DTK) kanalizacije. Prometnica je projektirana za dvosmjerni promet s dva prometna traka širine 2 x 2,5 metara, obostrano omeđena cestovnim rubnjacima, te projektiranom pješačkom stazom širine 1,5 m. Sve prometne površine izvest će se nosivim slojem asfaltbetona.

Općina Ljubešćica u ovoj godini za realizaciju projekta planira utrošiti 80.000 eura, dok Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije projekt financira u iznosu od 44.000 eura kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima. Nastavak projekta planiran je za iduću godinu.

U novoformiranom kvartu planira se izgradnja i novog dječjeg igrališta kako bi djeca s područja južnog dijela naselja Ljubešćica imala sigurno mjesto za rekreaciju i slobodnu igru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje