Povežite se s nama

Život i društvo

Beroš najavio da će se COVID potvrde moći dobiti i brzim testom

Objavljeno:

- dana

Vili Beroš, ministar zdravstva, danas je s premijerom posjetio Split.

Tamo je govorio o novostima vezanim za koronavirus, piše index.hr. Osvrnuo na moguću novinu oko COVID potvrda.

– Bolest će se moći dokazati i BAT-om (brzim testom). Sutra je sastanak, brzi testovi će se moći raditi na uputnicu. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan – pojasnio je Beroš.

Upitan hoće li ljudi moći dobiti COVID potvrde na temelju brzog testa, odgovorio je: “Dobit će potvrde koje će važiti u Republici Hrvatskoj. Nažalost, na području EU još ne”.

Život i društvo

Rastu plaće djelatnicima u Dječjem vrtiću „Tratinčica“ iz Varaždinskih Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da bi djelatnici koji rade s najmlađima ostali motivirani i predani svom pozivu, Grad Varaždinske Toplice, kao osnivač Dječjeg vrtića “Tratinčica”, donio je odluku o povećanju koeficijenata za obračun plaća zaposlenika.

Prema novoj odluci, plaće odgojitelja i tehničkog osoblja povećat će se u prosjeku za 25 %. Odluka je donesena u rujnu 2024. godine, a primjenjivat će se od 1. listopada, uključujući i plaće za rujan.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković, izrazila je zadovoljstvo zbog ovog dodatnog izdvajanja za djelatnike vrtića, naglašavajući važnost njihove uloge u radu s djecom.

– Povećanjem osobnog dohotka želimo nagraditi trud i stručnost naših djelatnika koji rade s najmlađima. Njihova predanost djeci ključna je za razvoj vrtića, a ulaganje u njih ulaganje je u budućnost naše zajednice – istaknula je gradonačelnica Ratković.

Gradski Dječji vrtić “Tratinčica” u Varaždinskim Toplicama, trenutno čini pet odgojnih skupina djece u dobi od 2 do 7 godina te 18 zaposlenika koji osim za provođenje odgojno-obrazovnog procesa, skrbe za zdravlje i sigurnost djece tijekom njihovog desetosatnog boravka u ustanovi. Osim 10 odgojiteljica redovitog programa, u skupinama su zaposlene tri pomoćne djelatnice za njegu, skrb i pratnju djeci s razvojnim teškoćama, četiri tehnička djelatnika/ice i ravnateljica.

Novim koeficijentima definirane su plaće za različite kategorije zaposlenika vrtića. Koeficijent za ravnatelja iznose 2,80 za visoku stručnu spremu i 2,60 za višu stručnu spremu. Odgojitelji s visokom stručnom spremom i položenim stručnim ispitom imat će koeficijent 2,01, dok će onima bez položenog ispita iznositi 1,75. Koeficijenti za odgojitelje s VŠS-om iznose 1,80 s položenim ispitom i 1,57 bez ispita.

Logopedi će imati koeficijent 2,01 s položenim stručnim ispitom, dok će bez položenog ispita koeficijent biti 1,75. Koeficijent za zdravstvenog voditelja-višu medicinsku sestru iznosi 1,80, dok je za voditelja računovodstva 2,01 VSS i 1,77 VŠS. Ostali djelatnici vrtića također će dobiti prilagođene koeficijente: kuhar 1,30, domar 1,25, pomoćni djelatnici za njegu, skrb i pratnju 1,06, pomoćni kuhar 1,06 te spremači 1,06.

Ravnateljica Dječjeg vrtića „Tratinčica“, Linda Novačić  naglašava kako je u skladu sa suvremenim trendovima i brojnim inovativnim pristupima pedagoškom radu svim djelatnicima osiguran pristup i sudjelovanje na širokom spektru stručnih edukacija.

– Uz to, s ciljem podizanja razine kvalitete osobnog života i održavanja fizičkog zdravlja, svim djelatnicama vrtića omogućena je besplatna rekreacija dva puta tjedno u večernjim satima, u ženskoj savate grupi Savate kluba Šimunec Varaždinske Toplice, koji se odvijaju u našoj senzomotornoj dvorani – kazala je ravnateljica Novačić.

Vrtić “Tratinčica” prepoznatljiv je po osvajanju brojnih nagrada na natječaju “Najljepši školski vrtovi u RH”, očuvanju prirodne i kulturne baštine kroz njegovanje folklora i narodnih običaja, kao i po radu s djecom predškolske dobi na području senzorne integracije, u potpuno novoj, na ovim područjima jedinstveno opremljenoj senzomotornoj dvorani.

– Sva djeca u vrtiću besplatno polaze verificirani program senzorne integracije, besplatno polaze igraonice/radionice “malog folklora”, te besplatno koriste uslugu logopeda – vanjskog stručnog suradnika, kojeg u potpunosti plaća osnivač, odnosno Grad Varaždinske Toplice, kao i ukupni trošak plaća i materijalnih troškova triju pomoćnih djelatnica za njegu, skrb i pratnju – dodala je gradonačelnica Dragica Ratković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vozače bi od utorka trebale razveseliti niže cijene goriva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobra vijest za vozače.

Kako doznaje danas.hr cijene goriva od utorka, 24. rujna, bi trebale biti niže.

Eurosuper će pojeftiniti za dva centa te će stajati 1,43 eura po litri. Za četiri centa jefitniji će biti i eurodizel čija će cijena iznositi 1,33 eura po litri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje