Povežite se s nama

Život i društvo

U skladu s prirodom: Kako izgleda savršeni vrt?

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

Volite li uredne gredice s povrćem u redovima ili povrtnu džunglu? Mislim da fotografije mog vrta prikazuju kakav tip vrta ja volim. Nije da mi se ne dopada i uredni vrt kad je sve lijepo posloženo u redove i kad je sve prohodno – ali ja to jednostavno ne mogu kreirati – sve uvijek završi s džunglom.

Doduše, svake godine na proljeće krećem s idejom da bi bilo super da mi vrt ostane prohodan tijekom cijele sezone…. I zaista, vrt mi ima pravilne gredice i staze, puno toga sadim u redove… ali uvijek se nađe nešto zanimljivo samoniklo što ostavim ili “piknem” između: pokoju kadificu, ciniju, neven, jer kad su biljke manje uvijek izgleda kao da će biti dovoljno mjesta….

I onda u nekom trenutku sredinom ljeta sve podivlja i jednostavno tu više nemam kontrole kad priroda preuzme. Ovo je zapravo nešto što se mnogima događa i nije ništa strašno. To je priroda – a ona ne ostaje u redovima i okvirima. Doduše može i ostati u redovima, ali uz puno posla i napora da ju održimo tako.

Divlja ljepota

Mislim da su lijepi i uredni vrtovi u redovima, ali i da je sasvim normalno da sve to tijekom sezone malo “podivlja”. Postoji jako puno ljepote u toj “nesavršenosti”. U mom “divljem” vrtu uz obilje za mene, postoji i raj za brojne korisne organizme u vrtu. I iako sve to izgleda kao mali kaos – sve tu ima svoju svrhu i logiku. Uvijek se šalim na račun ovakvog vrta da se u njemu samo ja mogu snaći – zato nikad u njemu lopovi ne bi mogli išta ubrati.

FOTO: Lucija Trupković

Ne zaboravimo da je ljepota u oku promatrača. Tako da u konačnici – savršeni vrt za svakog pojedinca ne treba izgledati jednako i ne treba biti savršeno uredno. Bitno je da vi uživate u njemu i da u njemu uzgojite obilje za sebe i svoju obitelj. A hrana nije samo ona za jelo – nego i ona za dušu.

Nova vrtlarska sezona je na vratima. Ako želite naučiti kako kombinirati određeno bilje i kada je optimum za sadnju i sjetvu određenih biljaka te kako maksimalno iskoristiti postojeću površinu, a da uzgojite obilje hrane za sebe i svoju obitelj – na pravom ste mjestu. Još kad vam velim da to može biti jednostavno i prava radost, a ne stres i muka – želite li naučiti kako?

Učite sa mnom u mojim online edukacijama u kojima sam sažela znanje koje sam prikupljala godinama rada na vrtu – kako biste vi mogli isplanirati najbolju vrtlarsku sezonu. Više o online edukacijama pročitajte na www.biovrt.com.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje