Povežite se s nama

Međimurje

Više od 350 krampusa dolazi na “lauf” u Sveti Martin na Muri sa strašnim maskama

Objavljeno:

- dana

KRAMPUSLAUF 2017.

Osim po svetom Nikoli, koji djeci čizmice puni slatkišima i drugim darovima, vrijeme Nikolinja prepoznatljivo je i po njegovoj pratnji – strašnom krampusu. No, malo gdje u Hrvatskoj krampusima pridaju toliko pozornosti kao u Svetome Martinu na Muri.

Štoviše, ova strašna bića u Svetome Martinu imaju i svoju Udrugu „Svetomartinski krampusi“. Iako je Udruga službeno osnovana u proljeće 2010. godine, tradicija krampusa puno je dulja.

– Još kao djeca smo voljeli krampuse, njihove strašne maske i sve ono što ide uz njih. Nas nekoliko prijatelja počeli smo se maskirati u vrijeme Nikolinja po uzoru na krampuse iz Austrije. Obilazili smo inozemne okupljanja, gdje se rodila želja da nešto slično organiziramo i kod kuće – otkriva predsjednik „Svetomartinskih krampusa“ Neven Zadravec.
Tako je nastala ideja o Krampuslaufu, manifestaciji koja se ovog vikenda održava osmu godinu zaredom. Središte Svetog Martina nakratko će postati mjesto okupljanja najstrašnijih bića, barem tako dugo dok ne skinu maske s glave.

– Volimo se družiti i zabavljati te ljudima približiti jedan dio tradicionalne baštine ovog dijela Hrvatske i susjednih zemalja. Dolaze nam prijatelji iz Slovenije, Njemačke i Austrije, čak 350 krampusa. Bilo bi ih i više, ali smo iz tehničkih razloga morali ograničiti broj prijava na 25 grupa – kaže Zadravec.

I krampusi iz Svetog Martina često putuju Europom, dok su u pokladno vrijeme gosti brojnih hrvatskih fašničkih povorki. Njihove maske prava su mala remek-djela.

–  Sve se rade ručno od drva, rogovi su životinjski i prilično su skupe. Za jednu masku potrebno je odvojiti i do 5000 kuna te još toliko za odijelo. Možemo se pohvaliti da u Udruzi imamo 23 člana i svi su aktivni na „laufovima“. Od toga su četiri djevojke, a imamo i pomladak, sedam mladih krampusa, od kojih najmlađi ima tek pet godina. Oni će i ove godine otvoriti povorku Krampuslaufa – dodaje Zadravec.

Program započinje u petak koncertom pod šatorom popularnih Gazda i grupe Accord. Krampuslauf je na rasporedu u subotu od 18 sati, nakon čega se nastavlja druženje.

Izvor: SVETOMARTINSKI KRAMPUSI
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje