Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

PRIMILI GOSTE

Svojim aktivnostima i programima koje provode tijekom cijele godine, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije ciljano radi na poboljšanju kvalitete života, socijalizaciji, ali i senzibiliziranju i upoznavanje javnosti s potrebama i problemima na koje nailaze.

Tako su i u okviru Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, organizirali Dan otvorenih vrata poludnevnog boravka i stambene zajednice spomenute Udruge. Tradicionalno već niz godina uvijek rado viđena gošća im je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja ih je posjetila i ovom prigodom. S košarom punom darova, razveselila je korisnike, volontere, roditelje, djelatnike i predsjednicu Udruge Mariju Puklek.

– Ovakav vid stanovanja ovdje u Čakovcu, ali i u Celinama pruža mogućnost da osobe s intelektualnim teškoćama žive u lokalnoj zajednici kao ravnopravni članovi društva, osjećaju se korisno te svojim radom doprinose kućanstvu. Kroz različite kulturne, sportske, vjerske, zdravstveno rekreativne programe kojima rado prisustvuju, slobodno vrijeme naših štićenika sadržajno je i isplanirano vrlo promišljeno – istaknula je predsjednica Puklek.

Međimurska županija uvijek je prisutna i aktivna u svim programima koje Udruga provodi, što im predstavlja veliki oslonac, ali i motivaciju za buduće djelovanje.

– Vaš plemeniti rad, energija i ljubav koju ulažete kako bi svakom vašem članu život bio kvalitetniji i bolji, poticaj je i primjer svima nama kako moramo i trebamo djelovati. Lijepo je vidjeti vašu iskrenu sreću i radost, zadovoljstvo ovakvim oblikom stanovanja u kojem učite biti samostalni, brinuti se o sebi i kući te svojim radom i zalaganjem pridonosite zajednici. Zahvalna sam što ste i danas našli vremena te me ponovo ugostili i proveli me kroz prostore poludnevnog boravka i stanova u kojima živite – rekla je dožupanica Herman.

U organiziranom stanovanju uz podršku žive punoljetne osobe s nekim oblikom poteškoća, u pravilu njih pet, te kroz praktičan rad provode svoje dnevne aktivnosti, uključujući brigu o sebi, radnom i stambenom prostoru, sitnim popravcima, nabavci namirnica i pripremi jela, usvajanju higijenskih i radnih navika.

S obzirom na poteškoće kod nekih je korisnika osamostaljivanje moguće do određene mjere, no jedan od osnovnih ciljeva svakako je deinstitucionalizacija i sprečavanje institucionalizacije, što se ovakvim stambenim zajednicama upravo i postiže.

Izvor: Međimurska županija Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje