Povežite se s nama

Međimurje

Analize čakovečkog Bioinstituta pokazale da komunalni mulj dovožen na međimurska polja nije opasan

Objavljeno:

- dana

STIGLI REZULTATI

Stigli su rezultati analize komunalnog mulja iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda, a koje je naručila Međimurska županija angažiravši tvrtku Bioinstitut iz Čakovca kao instituciju koja ima najviše akreditacijskih metoda u Republici Hrvatskoj i koja je najkompetentnija u mogućnostima izrade točne i neovisne analize.

Bioinstitut je to učinio u svom laboratoriju u kojem se analizirao sastav mulja na: suhe tvari, organske ugljike, dušik, ph vrijednost, teške metale, fosfor, kadmin, krom, bakar, živu, olovo, nikal, cink, organske spojeve, triklorbifenil, tetraklorbifenil, pentaklorbifenil, heksaklorbifenil i heptaklorbifenil, te dioksin.

Sve analize su pokazale kako je sastav mulja u granicama referentnih vrijednosti i po ničemu ne prelazi maksimalnu dozvoljenu koncentraciju. U ovome trenutku još uvijek se ispituje analiza na dioksin, koja nije gotova s obzirom da je nitko zbog skupe opreme ne radi u Hrvatskoj, pa je ta analiza poslana u Češku te bi trebala biti gotova idući tjedan.

Zaključak je da je sastav mulja sukladan Pravilniku o gospodarenju muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kada se mulj koristi u poljoprivredi. Pravilnik jasno propisuje da je dozvoljeno u poljoprivredi koristiti obrađeni mulj koji sadrži teške metale i organske tvari, a koje ne prelaze najveću dopuštenu zakonski propisanu vrijednost i koji je stabiliziran na način da su u njemu uništeni patogeni organizmi.

Jedini problem predstavlja to što oni koji su dovozili mulj iz Zagreba i korisnici zemljišta na koje se odlagao, za to nisu imali potrebne dozvole, zbog čega su im ili oduzete dozvole ili protiv njih podnesen prekršajni postupak.

Početkom prosinca otkriveno je kako se kamionima na polja u Općini Orehovica dovoze velike količine komunalnog mulja iz zagrebačkog pročistača. Županijske službe odmah su reagirale te su alarmirani policija, državno odvjetništvo te inspekcije Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša, koje su dan nakon eskaliranja situacije izašle na teren, osigurale cijelo područje i izuzele uzorke.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje