Povežite se s nama

U fokusu

Zašto je nećak Antuna Presečkog automobilom nasred Autobusnog kolodvora blokirao Vincekov busek?

Objavljeno:

- dana

Ljubomora?

Mučna scena odigrala se jučer na varaždinskom Autobusnom kolodvoru: dva automobila stala su ispred Vincekovog buseka i tako ga namjerno zablokirala da ne može krenuti na redovnu vožnju.

Morala je intervenirati i policija i napravljen je zapisnik, a šokirani putnici koji su u to vrijeme na Kolodvoru čekali prijevoz bojali su se da će sukob eskalirati u fizički obračun. To se, na sreću, nije dogodilo ali i verbalni sukob je bio neugodno iskustvo za sve promatrače.  

Krivi visoko rangirani AP-ovci

Vjerojatno bi njihov šok bio i veći da su znali vlasnika vozila za blokadu. Redovnu vožnju autobusa spriječili su zamjenik direktora Autobusnog prijevoza, Rudolf Presečki i šef kontrole iste tvrtke, Damir Hižar.

Tako su dvojica visoko rangiranih AP-ovaca priuštili putnicima da se na kolodvoru u vlasništvu  Antuna Presečkog osjećaju i neugodnije nego što se i inače osjećaju na najzapuštenijem kolodvoru u Hrvatskoj, koji je vlasnik obećao kompletno urediti ali sve je i ostalo samo na obećanju. 

Nakon bezuspješnog uvjeravanja s policijom, vozači su morali maknuti vozila, a direktor Vinceka, Krešimir Čumbrek – koji je na poziv vozača odmah stigao na kolodvor – dobio je uputu da problem, ukoliko to želi, riješi privatnom tužbom.

Bojkot Vinceka na kolodvoru?

Na pitanje što se to i zašto događalo na Autobusnom kolodvoru direktor AP-a, Franc Harapin je rekao:

– Štitimo posjed Autobusnog kolodvora na zakonu prihvatljiv način. Iz Vinceka znaju na koji način to mogu i trebaju riješiti. Za korištenje kolodvora moraju dostaviti dozvolu, vozni red…. Dakle, evidentirati fakturu, a cjenik korištenja kolodvora je poznat. Oni nemaju dozvolu za liniju za koju se žele služiti kolodvorskim uslugama – rekao nam je Franc Harapin.

U Vinceku demantiraju direktora AP-a.

 –  Osim što smo prijavili policiji i inspekciji da nam AP kao vlasnik kolodvora ne pruža kolodvorske usluge koje je dužan pružati svima pod jednakim uvjetima i bez diskriminacije. Uprava Autobusnog prijevoza je, konkretno, na primjer, zabranila prodaju karata na kolodvoru za Vincekove usluge, ali to im očigledno nije dovoljno pa sad još idu i „zaparkirati“ autobus..Uostalom, ta dozvola  nama niti ne treba jer prijevoz obavljamo prema Ugovoru o koncesiji sa Gradom Varaždinom. Autobusni kolodvor jest u privatnom vlasništvu ali je to Kolodvor koji pruža uslugu od javnog interesa te je licencirani kao kolodvor B kategorije te mora svoje usluge pružati svima pod jednakim uvjetima – kažu u Vinceku.

Autobusni kolodvor u vlasništvu Antuna Presečkog, ujedno i vlasnika Autobusnog prijevoza  – čiji je nećak sa djelatnikom tvrtke odlučio na u najmanju ruku upitan način riješiti problem s konkurentom –  dužan je, kažu u Vinceku,  prodavati i putne karte za  njihove autobuse ali oni to, kažu iz Vinceka, ne žele raditi. I dodaju:

–  Kolodvor na stanici na kojoj prometuje više korisnika usluga trebao bi prije prodavati karte za korisnika usluga čiji je polazak registriran kao raniji,  osim u slučaju kada korisnik usluga želi putovati s drugim prijevoznikom – kažu.i tvrde da je djelatnicima na šalterima za prodaju karata čak pod prijetnjom otkaza naređeno da ne prodaju karte za Vincekove autobuse.

Situacija između dva konkurentna prijevoznika očigledno izmiče kontroli i pitanje je kad će eskalirati. . 

Oni koji su upućeni u genezu sukoba koji traje dulje vrijeme kažu da je kap koja je prelila čašu bila koncesija za gradski prijevoz koju je dobio Vincek, iako ju je i AP žarko želio.

Buseki su se nakon tri godine bez gradskog prijevoza pokazali kao puni pogodak i mjesečno prevoze u prosjeku 13 tisuća ljudi.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje