Povežite se s nama

U fokusu

Regionalni centar civilne zaštite glavna tema razgovara ministra Božinovića i župana Čačića

Objavljeno:

- dana

Posjet ministra MUP-a

Varaždinsku županiju jučer je posjetio ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.  Posjet ministra unutarnjih poslova Božinovića završio je radnim sastankom u Županijskoj palači. Župan Čačić tako je s ministrom raspravljao o svim važnim temama za Varaždinsku županiju, posebno je bilo riječi oko Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te točaka prema kojima bi se općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji osigurala veća sredstva za izgradnju i poboljšanje infrastrukture na cestama.

Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja je jedinstveni Regionalni centar u Hrvatskoj. Glavni cilj je objedinjenje operativnih snaga civilne zaštite, uspostava centara za krizne situacije i simulacijskog središta te rješavanje problema smještajnog i skladišnog prostora i centra za obuku za potrebe operativnih snaga. Vrijednost tog projekta je 11 milijuna eura.

– Ovaj projekt objedinjuje sve službe u kriznim situacijama, u Europi postoje modeli da se sve institucije koje trebaju reagirati u takvim situacijama objedinjuju na lokaciji koja je primjerena tom zadatku. Danas smo postigli konsenzus da s jednim takvim konceptom i idejom idemo prema Europi. Naravno da nam je ključna podrška ministra za prijavu takvog projekta, također Grad nam je od ključnog značaja jer je on osigurao prostor veličine 16.000 kvadrata koja je prostorno definiran za takvu namjenu i mi ćemo kao Županija, kao nosioci projekta, u dogovoru sa svim službama pripremiti sve potrebno u najkraćem mogućem roku. Inicijativa kreće, da li ćemo dobiti suglasnost Europskih fondova ne možemo predvidjeti, no ovaj projekt je svakako i od šireg značaja osim za našu Županiju, rekao je župan Čačić.

– Razgovarali smo o nekoliko tema, ova tema oko Regionalnog centra  je svakako bila najznačajnija tema. Malo sam stekao uvid da je to vrlo važna inicijativa i mi smo suglasni sa svakim rješenjem koja podiže efikasnost onih služni koje trebaju biti u funkciji održavanja javnog reda, mira, zaštite i spašavanja, a i onoga što je u interesu građana lokalnih sredina. Ministarstvo podržava i podržati će svaku inicijativu koja je racionalna i učinkovita. Vidim ovo kao jednu mogućnost da se stvori pilot projekt i za druge Županije u Hrvatskoj, zaključio je ministar dr.sc. Božinović.

– Ideja je započela još 2007. godine, za vrijeme naših prošlih mandata i Grad je namijenio prostor od 16.000 kvadrata uz istočnu obilaznicu upravo za jednu takvu namjenu. Ja se nadam da možemo u suradnji s MUP-om, Županijom i Europskim fondovima krenuti u realizaciju, rekao je gradonačelnik Čehok.

Vrlo važno je naglasiti kako bi regionalni centar obuhvatio Stožer civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije i Grada Varaždina, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje – Područni ured Varaždin, Hrvatsku gorsku službu spašavanja Stanica Varaždin, Društvo crvenog križa Varaždinske županije i Grada Varaždina, Rafting klub Matis Varaždin i Klub podvodnih aktivnosti Drava Varaždin.

Na sastanku u Županiji osim ministra Božinovića, župana Čačića i gradonačelnika Čehoka prisutni su bili i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, zamjenik župana Robert Vugrin, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i zaštitu i spašavanje Varaždinske županije Tomislav Jarmić.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje