Povežite se s nama

U fokusu

Regionalni centar civilne zaštite glavna tema razgovara ministra Božinovića i župana Čačića

Objavljeno:

- dana

Posjet ministra MUP-a

Varaždinsku županiju jučer je posjetio ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.  Posjet ministra unutarnjih poslova Božinovića završio je radnim sastankom u Županijskoj palači. Župan Čačić tako je s ministrom raspravljao o svim važnim temama za Varaždinsku županiju, posebno je bilo riječi oko Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te točaka prema kojima bi se općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji osigurala veća sredstva za izgradnju i poboljšanje infrastrukture na cestama.

Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja je jedinstveni Regionalni centar u Hrvatskoj. Glavni cilj je objedinjenje operativnih snaga civilne zaštite, uspostava centara za krizne situacije i simulacijskog središta te rješavanje problema smještajnog i skladišnog prostora i centra za obuku za potrebe operativnih snaga. Vrijednost tog projekta je 11 milijuna eura.

– Ovaj projekt objedinjuje sve službe u kriznim situacijama, u Europi postoje modeli da se sve institucije koje trebaju reagirati u takvim situacijama objedinjuju na lokaciji koja je primjerena tom zadatku. Danas smo postigli konsenzus da s jednim takvim konceptom i idejom idemo prema Europi. Naravno da nam je ključna podrška ministra za prijavu takvog projekta, također Grad nam je od ključnog značaja jer je on osigurao prostor veličine 16.000 kvadrata koja je prostorno definiran za takvu namjenu i mi ćemo kao Županija, kao nosioci projekta, u dogovoru sa svim službama pripremiti sve potrebno u najkraćem mogućem roku. Inicijativa kreće, da li ćemo dobiti suglasnost Europskih fondova ne možemo predvidjeti, no ovaj projekt je svakako i od šireg značaja osim za našu Županiju, rekao je župan Čačić.

– Razgovarali smo o nekoliko tema, ova tema oko Regionalnog centra  je svakako bila najznačajnija tema. Malo sam stekao uvid da je to vrlo važna inicijativa i mi smo suglasni sa svakim rješenjem koja podiže efikasnost onih služni koje trebaju biti u funkciji održavanja javnog reda, mira, zaštite i spašavanja, a i onoga što je u interesu građana lokalnih sredina. Ministarstvo podržava i podržati će svaku inicijativu koja je racionalna i učinkovita. Vidim ovo kao jednu mogućnost da se stvori pilot projekt i za druge Županije u Hrvatskoj, zaključio je ministar dr.sc. Božinović.

– Ideja je započela još 2007. godine, za vrijeme naših prošlih mandata i Grad je namijenio prostor od 16.000 kvadrata uz istočnu obilaznicu upravo za jednu takvu namjenu. Ja se nadam da možemo u suradnji s MUP-om, Županijom i Europskim fondovima krenuti u realizaciju, rekao je gradonačelnik Čehok.

Vrlo važno je naglasiti kako bi regionalni centar obuhvatio Stožer civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije i Grada Varaždina, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje – Područni ured Varaždin, Hrvatsku gorsku službu spašavanja Stanica Varaždin, Društvo crvenog križa Varaždinske županije i Grada Varaždina, Rafting klub Matis Varaždin i Klub podvodnih aktivnosti Drava Varaždin.

Na sastanku u Županiji osim ministra Božinovića, župana Čačića i gradonačelnika Čehoka prisutni su bili i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, zamjenik župana Robert Vugrin, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i zaštitu i spašavanje Varaždinske županije Tomislav Jarmić.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje