Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji u padu broj osoba liječenih od ovisnosti, no problem su nove droge

Objavljeno:

- dana

O DROGAMA I OVISNOSTI U ZAGREBU

Broj ovisnika o opijatima u Hrvatskoj,  a i u Varaždinskoj županiji je u laganom padu, no problem su nove droge. 

U Hrvatskoj je lani evidentirano 11 vrsta novih droga – istaknuto je jučer u Zagrebu na tematskoj sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH sa županijskim povjerenstvima na kojoj je bio Tomislav Paljak, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Varaždinske županije i zamjenik župana.

Sustav dobar, ali uvijek postoje prijetnje

Paljak je potpisao Protokol o suradnji čime se želi osnažiti suradnja.  

– Stanje  je dobro i sustav funkcionira, no uvijek postoje prijetnje. Ohrabruje da je broj smrti uslijed predoziranja smanjen, ovisnici sve duže žive i sve duže su u tretmanu liječenja – naveo je ravnatelj Vladinog ureda Željko Petković i dodao da je počelo provođenje projekta on-line intervencija.

Predsjednica Vladinog povjerenstva i potpredsjednica Vlade mr. sc. Marija Pejčinović Burić najavila je pak institucionalnu, ali i financijsku podršku programima na području ovisnosti.

Paljak je napomenuo da se u Varaždinskoj županiji zadnjih godina ne bilježi porast osoba liječenih od ovisnosti o drogama. 

Stopa liječenih ovisnika o opijatima u 2016. godini u Varaždinskoj županiji ispod hrvatskog prosjeka

 – Za cijelu Hrvatsku stopa liječenih ovisnika o opijatima je u 2016. godini iznosila je 206,5, a Varaždinska županija je sa stopom od 166,9 ispod hrvatskog prosjeka. Ohrabruje činjenica da se ne bilježi porast osoba liječenih od ovisnosti o drogama te možemo reći da je stanje stabilno. Međutim, i kod nas su problem nove, takozvane sintetičke droge – istaknuo je Paljak.

Naveo je da je prvi put potpisan protokol o suradnji između Vladinog ureda i nacionalnog Povjerenstva sa županijskim povjerenstvima, čime je potvrđena potreba povezivanja i razmjene iskustava na nacionalnoj i lokalnoj razini.

– U Varaždinskoj županiji je to odavno prepoznato. Osim što imamo Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, koje je kao savjetodavno tijelo župana osnovano s ciljem bolje koordinacije i suradnje, postoje institucije koje kontinuirano prate stanje ovisnosti i trendove, a istovremeno je tu i kontrola putem represivnog aparata. U sklopu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije djeluje Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, u Općoj bolnici Varaždin je odjel za liječenje ovisnosti, škole provode različite preventivne programe, a ovdje djeluje i udruga Cenacolo, pa se ovisnik i njegova obitelj imaju kome obratiti – rekao je Paljak.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje